Lidové noviny

V sestavě zbývají dva tři otazníky

- DAVID ČERMÁK

PRAHA Podle výrazů ve tváři na tiskové konferenci byste hádali opačný výsledek. Zatímco Uli Stielike, německý kouč korejských fotbalistů se ani jednou neusmál, český trenér

měl dobrou náladu a občas zavtipkova­l. Ale spokojený po výsledku 1:2 být nemohl.

Vrba Pavel

Jak moc mrzí porážka v posledním utkání před Eurem?

Samozřejmě bych radši vyhrál, nebudu říkat, že mě tahle prohra těší. Nejsem spokojený. Ale možná je pravda, že kdybychom všechno vyhráli, bralo by se to tak, že nejsou problémy. Z tohoto pohledu to může být pro psychiku hráčů lepší, neuspokojí je to. Raději bych vyhrával, ale třeba nás to dostane do situace, že to pro nás bude výhoda.

Varováním musí být hlavně první poločas. Proč se znovu nepovedl, stejně jako proti Rusku?

Bylo to podobné. Z naší strany chvílemi zdlouhavé, komplikova­né, soupeř dobře vykrýval prostory a napadal nás. Neporadili jsme si s tím, důvodů bylo víc.

Zkuste pojmenovat ty hlavní.

Rozehrávka mohla být rychlejší. Obránci by měli být dynamičtěj­ší, ale chyběla i větší podpora středových hráčů. Ta je strašně důležitá a tentokrát neby- la dobrá. Druhý poločas byl jednoznačn­ě lepší, bohužel jsme dohrávali v deseti. I tak jsme dokázali chodit do brejkových situací – jen jsme je nedohráli.

Pomohl vám zápas v rozhodován­í o základní sestavě?

Už se hodně rýsuje. I vy asi cítíte, že druhé poločasy s Ruskem i Koreou byly po herní stránce výrazně lepší. Ukázaly naši hru v lepším světle a ti, kteří je odehráli, budou mít mnohem větší šanci než ti, kdo hráli v prvním. Od toho jsou přípravné zápasy, ukázalo nám to hodně.

Na kterých postech váháte?

Víte, že vám to stejně neřeknu. (usměje se) Já to sám nevím, zatím tu sestavu nemám. Z větší části bude z těch druhých poločasů. Ale když to řeknu konkrétně, deset lidí bude naštvaných, že nebudou hrát první zápas. Rýsuje se to jasně, zbývají dva tři otazníky. Od některých chceme víc: hlavně v ofenzivě by někteří hráči měli být výraznější.

Proti Rusku chyboval Plašil, Rosický zase zaváhal před druhým korejským gólem. Znepokojuj­í vás chyby starších hráčů?

Má to jedno pozitivum: Plašil už to proti Koreji neudělal. (usměje se) Tak věřím, že Rosický to příště taky neudělá. Pokud si to vybrali v přípravě, je to dobrá zpráva. Věřím, že už se to nestane.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia