Lidové noviny

Pověrčivá Španělka dotáhla vzestup ke grandslamu

- ONDŘEJ NOVOTNÝ

PAŘÍŽ/PRAHA Její bekhendový lob se snesl k základní čáře – a ona nevěděla. Byl to dobrý míč? Aut? „Podívala jsem se na umpirového sudího a ten nic neříkal. Čárový rozhodčí nic nechtěl říct. Hlavou mi běželo: Vyhrála jsem Roland Garros?“

Tenistka Garbiňe Muguruzaov­á hleděla na druhou stranu dvorce, ale přes soupeřku Serenu Williamsov­ou dopad míče neviděla. Nejistě se vydala vstříc síti, pak se otočila a chvilku nevěřícně koukala. Hlavou jí blesklo: To není možné! Já to dokázala.

Její úder byl perfektní. Dvaadvacet­iletá Španělka proměnila pátý mečbol, porazila světovou jedničku 7:5, 6:4 a vyhrála první grandslam v kariéře. „Tady je pro Španěly ten nejdůležit­ější turnaj. Když jako dítě trénujete na antuce, vždycky si přejete: Kéž bych mohla vyhrát Roland Garros. Dneska je skvělý den,“jásala svěřenkyně kouče Sama Sumyka.

Vytáhlá rodačka z Venezuely

Svým titulem dokonala Muguruzaov­á vzestup, který tenisový svět v posledních letech obdivuje. Poprvé na sebe výrazně upozornila rovněž v Paříži, také výhrou nad Serenou Williamsov­ou, před dvěma lety triumf 6:2, 6:2 ve druhém kole představov­al naprostou senzaci. Tehdy se fanoušci začali ptát: Kdo je ta vytáhlá brunetka?

Muguruzaov­á se narodila v Caracasu, hlavním městě Venezuely. Raketu poprvé vzala do ruky ve třech letech na popud svých bratrů, v šesti se vydala tenisově růst do barcelonsk­é akademie Sergiho Bruguery.

Vyrostla do výšky 183 centimetrů, z čehož se dalo odvodit, co budou její hlavní zbraně. Prudký servis, agresivní údery od základní čáry, tím dokáže trápit kohokoliv. Tak před dvěma roky zaskočila Williamsov­ou poprvé a prolétla až do premiérové­ho grandslamo­vého čtvrtfinál­e.

Další průlom přišel loni. Ve Wimbledonu si zahrála finále, tehdy ještě Američance podlehla. Přesto se během roku probila do elitní trojky žebříčku a premiérově si zahrála na Turnaji mistryň.

Postupně se zařadila mezi největší hvězdy současnost­i, leč tituly jí unikaly. Před letošním Roland Garros měla na kontě pouze dva turnajové triumfy. Nikdy nehrála finále na antuce. V Paříži však ztratila jen set v prvním kole se Schmiedlov­ou, pak už šla za ti- tulem suverénně. „Co mi pomohlo? Snažila jsem se nebýt příliš emotivní. Myslím, že to je na grandslame­ch klíčem, protože tam jste obvykle hodně nervózní a vzrušení,“líčila Muguruzaov­á.

Ráda tancuje i vaří

Jako záliby uvádí tancování, zpěv, vaření či svůj iPad. Poslouchá Rihannu či Davida Guettu, má ráda akční filmy. A tíhne k pověrčivos­ti: ze zásady se nedívá dopředu na los, loni ve Wimbledonu zakázala rodičům, aby navštívili její finále – a tamtéž také přiznala, že během turnaje vstává pokaždé stejnou nohou a zuby si čistí vždy ve stejný čas.

V Paříži zprvu raději slavila opatrně. Až když uslyšela od sudího, že skutečně vyhrála, skryla hlavu do dlaní a skácela se na antuku. Roland Garros poznalo novou šampionku.

 ?? Se svou první grandslamo­vou trofejí FOTO REUTERS ?? Garbine Muguruzaov­á
Se svou první grandslamo­vou trofejí FOTO REUTERS Garbine Muguruzaov­á

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia