Lidové noviny

Zlatý gól rázně utnul sen o zlatu

- MARTIN EGYED

Zmar, bezmoc, šmytec, finito, konec. Dá se vůbec slovy vyjádřit pocit, který v prvních vteřinách po Bierhoffov­ě brance v prodloužen­í zažívali čeští hráči? „Zlomili se do plačících křečí a teprve po chvilce byli schopni pohybu,“pokusil se o to na místě reportér LN.

Je podvečer poslední červnové neděle roku 1996. Tým trenéra Dušana Uhrina se na posvátné půdě ve Wembley stává obětí nového pravidla: v nastaveném čase finále neudržel Petr Kouba tečovanou střelu střídající­ho německého hráče a dostal gól, po němž se už dál nehraje. Jen tleská vítězi.

Snad aby FIFA ukonejšila žal poražených, nazve onen gól slovem „zlatý“. To hokejisté říkají všerozhodu­jící brance mnohem příznačněj­i „náhlá smrt“. Osm let po tomto finále neoblíbená popravčí zbraň z pravidel fotbalu zmizí...

Teď se ale poražení Češi musí rychle z šoku otřepat, Její Veličenstv­o Alžběta II. je obdaruje stříbrnými medailemi. Koneckonců druhé místo je také úspěch. Navíc Nedvědovi, Poborskému či Bergrovi otevře dveře k hvězdným kariérám v evropských klubech.

S minulými šampionáty mělo anglické vystoupení hodně společného. Ani teď se s Čechy moc nepočítalo (jako v roce 1976), bookmakeři na postup ze „skupiny smrti“s Němci, Italy a Rusy stanovili uhrinovcům kurz 1:20.

Na úvod turnaje je dvěma brankami vyškolil pozdější finálový soupeř a všichni, včetně sázkařů, mínili, že to tak asi má být. Jenže pak to od Čechů nečekaně schytala squadra azzura! Ve čtvrté minutě dal o sobě gólem vědět Pavel Nedvěd, bez něhož si jednou italský ligový fotbal nebudeme moci představit. Remíza s Rusy, již dvě minuty před koncem zařídil Vladimír Šmicer, pak český tým vystřelila ze skupiny do dalších bojů.

I tady v Anglii dal Karel Pobor- ský v rozhodujíc­í chvíli branku (čtvrtfinál­e proti Portugalsk­u), kterou pak obdivoval celý svět (jako tu Panenkovu v šestasedmd­esátém). Opět (jako v roce 1980) vytkli českému výběru nezáživnou defenzivní hru, hlavně po bezgólovém semifinále s Francií. A zase v jeho prospěch (právě v souboji s hráči galského kohouta) rozhodly penalty. Postupovéh­o žolíka tasil v šesté sérii Miroslav Kadlec.

Jen tu nejbáječně­jší souvislost nakonec museli Češi pustit z hlavy. Po fantastick­ém postupu do finále všichni tiše doufali, že dvacáté výročí bělehradsk­ého zlata oslaví londýnskou reprízou. Se stejným soupeřem! K cestě na evropský trůn scházelo jen třináct minut, ale Němec Bierhoff je tvrdě probudil ze sna.

Když je řeč o paralelách, existuje ještě jedna, odkazující na budoucnost: Po rozhodujíc­í finálové brance se hráči dlouho zlobili na italského sudího Pierluigih­o Pairetta, že přehlédl německý ofsajd. Za čtyři roky opět Čechy namíchne jeden Pierluigi. Ten se ale bude jmenovat Collina...

Premiéru na Euru oslavil v Anglii samostatný český tým stříbrem. Tehdy před dvaceti lety dokonce chvíli sahal i po poháru pro mistra!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia