Lidové noviny

Gól popírající fyzikální zákony

-

jste se rozhodl pro dloubák?“„V daném okamžiku se mi to zdálo nejjednodu­šší.“

„Nejste příbuzný toho kanadského lyžaře?“„Ne, ale říkají mi Steve. Podle něj.“

„Studujete nějakou univerzitu? A když jste z těch Budějovic, nepracují vaši rodiče náhodou v tamním pivovaru?“„Ne, ne, ne...“Karel Poborský trpělivě odpovídá na otázky zahraniční­ch novinářů. Po tom nádherném gólu se na něj slétli jako vosy. Časem ale začne být na zmínky o padáčku alergický: „Zažil jsem přece důležitějš­í momenty ve své kariéře.“

To je asi pravda, ale marná sláva, pohled na vlasatého záložníka z jižních Čech, jak na stadionu v Birmingham­u chladnokre­vně školí portugalsk­ého brankáře Baiu, neomrzí ani po dvaceti letech.

Zkusme si ten moment přiblížit: Uhrinův tým ve čtvrtfinál­e s Portugalsk­em víc brání, než

HVĚZDA TÝMU ČR

útočí, ale techničtěj­ší soupeř ne a ne vstřelit gól. Chvíli po přestávce však český hráč s číslem osm rázně změní poměr sil.

Nejprve obehraje tři obránce a pak se na hranici velkého vápna rozhodne překonat vyběhnuvší­ho brankáře způsobem, jaký by nezvolilo 99 útočníků ze sta: elegantním lobem.

Míč zprvu letí nekompromi­sně vzhůru. „Takhle zazdít šanci,“pomyslí si v setině vteřiny trenér Uhrin. Kdepak, dráha letu se náhle zlomí tak ostře, jako kdyby chtěla popřít fyzikální zákony. Míč bezpečně padá do branky, ne za ni. Marná je snaha gólmana pelášícího zpět do své svatyně.

Poborského „brazilský“gól pošle český tým do boje o medaile a poražené v červenozel­ených barvách na cestu domů. „Prokletý padáček,“postesknou si pak portugalsk­é noviny.

A lanaři velkých klubů zavětří atraktivní „kořist“. Hráčův manažer před zápasem vyčíslí jeho cenu na tři miliony marek. Krásná branka přihodí o dvě hodiny později další milion.

Zprvu to vypadá na přestup do Liverpoolu, ale český reprezenta­nt nakonec zakotví nedaleko – v týmu Manchester­u United. Po dvou letech strávených na ostrovech ale půjde dál, nejprve do Benfiky, posléze do Lazia Řím. Nakonec se dosud slávistick­ý záložník vrátí na tuzemské trávníky v rudém dresu letenského rivala. Ale to už je jiná kapitola... ed

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia