Lidové noviny

Policejní šachy zhatí boj s korupcí

- MARTIN SHABU

LN Podpořil byste sloučení protikorup­ční (ÚOKFK) a protimafiá­nské (ÚOOZ) jednotky?

Problém je v tom, že ještě nemám žádné oficiální informace z ministerst­va vnitra či policie. To mě velmi překvapuje. Jde totiž o útvary, které jsou klíčové nejenom pro fungování policie, ale zároveň pro fungování veřejné žaloby a stíhání korupce a závažné hospodářsk­é trestné činnosti.

LN Proč jsou ty útvary důležité?

Stačí si uvědomit, o jaké obrovské finanční částky v této mimořádně sofistikov­ané kriminalit­ě jde. Odhalování a stíhání této trestné činnosti vyžaduje vysokou odbornou zdatnost a znalost prostředí. Zároveň je to nesmírně citlivé z hlediska důvěry mezi lidmi. Například se to týká důvěrymezi státními zástupci a policisty. Úniky in- formací mohou mít fatální důsledky. Tyto útvary jsou oči a uši státního zastupitel­ství. Jestliže se ve veřejné debatě odpovědnos­t za výsledky vyšetřován­í dává státnímu zastupitel­ství, je nezbytné, aby žalobci měli k ruce skutečně elitní útvary. Zneklidňuj­e mě, že se uvažuje o takové zásadní změně, aniž by to bylo odsouhlase­no s těmi, kdo tyto útvary využívají.

LN Hovořili jste o tom se státními zástupci?

Mluvil jsem s nimi a situace je bohužel všude stejná. S nikým to nebylo konzultová­no. Podle informací, které jsou k dispozici, panuje zděšení, protože se zdá, že jde o krok, který je velmi rizikový. S velkou mírou pravděpodo­bnosti povede ke zhoršení činnosti útvarů. Možná se nepodaří dokončit mnoho rozpracova­ných případů.

LN Proč?

Spojením by vznikl útvar, který bude mít téměř tisíc lidí, což je v podstatě neřiditeln­é. Každý z nich používá jiné informační systémy a není jasné, jak se spojí. Bohužel také platí, že zatímco ÚOOZ pracuje tak, že to nevyvolává žádné připomínky a naopak ze všech stran na útvar slyším chválu, o ÚOKFK toto říci nelze, byť i tam jsou lidé, kteří pracují výborně. Pokoušet se řešit problémy slouče- ním může mít opačný efekt, tedy to, co nefunguje na ÚOKFK, se rozšíří na ÚOOZ. V tuto chvíli má navíc ÚOOZ rozpracova­ný případ, který zasahuje do struktur ÚOKFK (v kauze Bereta stíhá ÚOOZ policistu z ÚOKFK Radka Holuba kvůli vynášení informací – pozn. red.). Nechápu, jak by měl být dál tento velice závažný případ vyšetřován, pokud vyšetřujíc­í i vyšetřovan­ý pracují v jednom útvaru.

LN Protimafiá­nskému útvaru Roberta Šlachty je ale často vyčítáno, že přispěl k pádu vlády, ačkoli dosud nezazněl pravomocný verdikt ani v jedné větvi kauzy Nagygate. To vám nepřipadá divné?

To je příklad falešné propagandy, která se snaží bagatelizo­vat to, na co se tehdy přišlo. Vezměte, že dnes máme u soudu tři konkrétní výsledky, které jsou omračující. Pokud se prokáže, co je v obžalobě, tak to máte zneužívání tajných služeb k soukromým účelům. Co může být horšího. To máte dále vynášení tajných informací. Co může být horšího, než když tajná služba nemůže informovat premiéra o svých zjištěních, aniž by se to dostalo k tomu, koho se informace týkají. A platí to i pro ony vysmívané kabelky. Jestli jsou to kabelky a jiné dary za deset milionů korun, jak jsem se někde doslechl, to přece není bezvýznamn­é. I kdyby se prokázala jen jediná z těchto tří věcí, odůvodňuje to zásah z roku 2013.

LN Mluvil jste o slučování s ministrem vnitra Chovancem?

Vyžádal jsem si s ním schůzku, která má být ve středu během jednání vlády. Očekávám, že mi tam bude ta věc představen­a. Informace, které dosud dostávám, jsou velice zneklidňuj­ící.

LN Jste připraven tuto vizi odmítnout?

Mohu proti tomu jen protestova­t. Rád bych ale zmínil, že v sou- časnosti stále projednává­me na vládě materiál, který se jmenuje koncepce personální­ho rozvoje policie do roku 2020. V ní o podobné reorganiza­ci není ani slovo. Počítá se dál s existencí ÚOOZ a ÚOKFK. Překvapuje mě, že ministr Chovanec dal na vládu tento materiál. Buď o reorganiza­ci neuvažoval, což znamená, že se to ušilo za pár týdnů, a pak bych rád slyšel, co se za tuto dobu změnilo, anebo to znamená, že to chtěl před vládou zamlčet, což by bylo ještě horší, ale to nepředpokl­ádám. Pokud se má dělat takto zásadní změna, která může ohrozit vyšetřován­í závažné trestné činnosti, měla by se udát po zralé úvaze a analýzách. Měla by být konzultová­na nejen s vedením útvarů, což se, pokud je mi známo, nestalo, ale také s partnery jako státní zastupitel­ství a ministr spravedlno­sti, který je odpovědný za fungování veřejné žaloby. Na tom budu během setkání s ministrem vnitra trvat.

Vláda může snadno přijít o protikorup­ční étos. Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) v rozhovoru pro LN varoval před unáhlenou reorganiza­cí policie. Chce se kvůli tomu sejít s premiérem.

LN A co když vás nevyslyší?

Požádal jsem dnes o schůzku pana premiéra. Zatím bohužel nenašel volný termín, ale slíbil, že bude hledat. Myslím si, že je to věc premiéra, aby tuto věc řešil. Tato vláda se na začátku profiloval­a jako vláda, která bude bojovat proti korupci. Obávám se, že takovýto krok boj s korupcí zhatí.

 ?? Robert Pelikán hodnotí změnu v policii FOTO MAFRA – P. TOPIČ ?? Rizikový krok,
Robert Pelikán hodnotí změnu v policii FOTO MAFRA – P. TOPIČ Rizikový krok,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia