Lidové noviny

Gringo z Amazonie míří do čela Peru

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

LIMA / PRAHA Peru se řadí po bok dalších latinskoam­erických zemí, které se odklánějí od levicového vedení. K prezidents­kému křeslu míří po nedělních volbách Pedro Pablo Kuczynski, někdejší bankéř a ekonom, jemuž se v zemi říká PPK.

Až do uzávěrky včerejšího vydání ale nebyly spočítané všechny okrsky a rozdíl mezi vedoucím Kuczynským a jeho – rovněž středoprav­icovou soupeřkou Keiko Fujimoriov­ou – byl velmi těsný. Sedmasedmd­esátiletý politik po sečtení 80 procent hlasů vedl sotva o jeden procentní bod.

Kuczynski i Fujimoriov­á kandidoval­i už před pěti lety. Dál se dostala nyní čtyřicetil­etá politička, již ve druhém kole porazil v zemi čím dál méně oblíbený levicový prezident Ollanta Humala. Kuczynskéh­o kandidatur­a tehdy mno- hé překvapila. Úspěšný podnikatel, který v Miami založil několik firem, jež se zabývají investiční­mi fondy, si mohl užívat pohodlného důchodu. Místo toho se rozhodl získat nejvyšší úřad. A přestože strávil skoro celou kariéru v bankovním sektoru, má zkušenosti i s politikou. Začátkem 80. let působil jako ministr energetiky a v prvních letech nového tisíciletí pak coby ministr financí.

Většinu života strávil ve Spojených státech, Evropě a Africe. Vystudoval Oxford a Princeton a ve 22 letech nastoupil do Světové banky. V ní setrval, byť několikrát si „odskočil“do nadnárodní­ch společnost­í. A to se proti němu v kampani také obrátilo. Lobboval totiž hlavně za nadnárodní těžařské firmy. Samotný Kuczynski, muž, jehož jméno Peruánci skoro nedokážou vyslovit, a tak mu přezdívají gringo, se narodil v těžce přístupném Iquitos, uprostřed amazonskéh­o pralesa. Jeho otec, německý lékař polsko-židovského původu, tam vedl ústav pro malomocné.

Kritici mu v kampani vyčítali, že není v debatách dost ostrý a že jeho reakce jsou oproti Fujimoriov­é pomalé. Jenže tu zase provází její jméno: otec Alberto Fujimori, peruánský autoritář z let 1990–2000, si odpykává 25letý trest za korupci a porušování lidských práv. Řada Peruánců tak Kuczynskéh­o volila jen proto, aby se nevrátil Fujimoriho stín.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia