Lidové noviny

Policejní krize vlády

Dosud nejostřejš­í střet v koalici Protimafiá­nský útvar je ochromen Jeho elitní detektivov­é řeší na 150 živých kauz

- ADAM JUNEK

PRAHA Centrální postavou střetu je pokaždé šéf elitního protimafiá­nského policejníh­o útvaru a zapojeni jsou vždy všichni vrcholoví hráči na politické scéně až po prezidenta – Česko ostrou politickou krizi v zásadě ve stejném obsazení jako dnes prožívá za deset let už potřetí. A ve všech případech jsou ve hře i volby.

Konkrétní jména se proměňují, vývoj je stejný. Vyostřená, zdánlivě patová politická situace s nejistým rozuzlením.

Jistotou je, že včera velitel Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta rezignoval ke konci června. Nesouhlasí s reorganiza­cí nachystano­u Policejním prezidiem, podle níž se v jednom vyšetřovac­ím úřadu spojí Šlachtův protimafiá­nský útvar s protikorup­čními detektivy, tedy s Útvarem odhalování korupce a finanční kriminalit­y (ÚOKFK).

Šlachtův argument zní: bude oslabeno vyšetřován­í závažných trestných činů. A podobně smýšlejí státní zástupci, kteří nezvykle hlasitě reorganiza­ci kritizují. Jen Šlachtův útvar má otevřeno na 150 spisů, které po jeho odchodu a s tím spojených výpovědích řady jeho podřízenýc­h stejně nemusejí být řádně došetřeny, protikorup­ční útvar zhruba dalších 250.

A toto se odehrává ve chvíli, kdy všechny politické strany rozjely ostrou kampaň před podzimními krajskými volbami. Z „běžné reorganiza­ce“v kompetenci policejníh­o prezidenta, jak akci popisuje ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), se stala rozbuška v předvolebn­í kampani, která přinesla dosud nejvážnějš­í krizi v kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Hnutí ANO Andreje Babiše hrozí odchodem z vlády. A silnými slovy nešetří ani další aktéři; ze startující kampaně krajských voleb se stává permanentn­í, směřující k řádným do Poslanecké sněmovny příští rok na podzim a pak hned v lednu 2018 k prezidents­kým. Nejen proto se vložil do situace i prezident Miloš Zeman, který naznačil, že předčasné volby pro něj nejsou řešením této krize.

Situace je tak velmi podobná té přesně před třemi lety, kdy Šlachtův útvar zasáhl na Úřadu vlády a padl potom kvůli kauze známé jako Nagygate kabinet Petra Nečase (ODS).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia