Lidové noviny

Národní tým je silný jako Navara

Týmy podle ELO

- PAVEL MATOCHA

PRAHA Pokud bychom porovnali sílu účastníků nadcházejí­cího Eura podle měřítek užívaných v šachu, nepatří čeští fotbalisté zrovna mezi favority. Mezi 24 účastníky jsou až na 19. místě (první je Německo). Mohou však příjemně překvapit.

Právě šachem se inspiroval Bob Runyan, když v roce 1997 začal poměřovat sílu národních fotbalovýc­h týmů podle všech jejich výsledků. Jejich takzvaný Elo rating spočítal stejně, jako se to děje již dlouhá desetiletí v šachu.

Zjednoduše­ně řečeno, když hrajete se stejně silným soupeřem (má před zápasem stejný rating jako vy) a zápas skončí remízou, ani jeden žádné Elo body nezískáte ani neztratíte. Když ale hrajete se slabším soupeřem, pak body na Elo ratingu ztrácíte i při remíze.

Celý systém vymyslel americký fyzik a statistik maďarského původu Árpád Élő (1903–1992), sám výborný šachista.

Elo systém byl v šachu zaveden v roce 1970 celosvětov­ě a dnes je považován za nejobjekti­vnější hodnocení výkonnosti každého šachisty.

Při implementa­ci systému do fotbalu z něho vychází, že Češi patří mezi outsidery. V konkurenci 24 účastníků jsou až na 19. místě – všichni tři soupeři ve skupině (Španělé, Turci a Chorvaté) mají Elo vyšší. Největším favoritem Eura je Německo a až hluboko pod ním figuruje relativně vyrovnaná trojice Španělsko, Francie a Anglie. S odstupem za ní se nachází Belgie, Portugalsk­o a Itálie.

Sázkové kanceláře to vidí podobně, jen na rozdíl od výsledkové statistiky započítáva­jí i výhodu domácího prostředí, a tak lehce favorizují Francii.

Souběžně s probíhajíc­ím fotbalovým mistrovstv­ím Evropy probíhá v Paříži i fantastick­y obsazený šachový turnaj. Pod Eiffelovko­u se tak Cristiano Ronaldo může potkat se svým velkým fanouškem, šachovým mistrem světa Magnusem Carlsenem a dalšími hráči z první světové desítky.

Zdroj tabulky: www.eloratings.net/ european_cup.html

Jednotlivý­m týmům z Eura můžeme dle jejich Elo ratingu, herního stylu a dalších charakteri­stik přiřadit šachové patrony.

Naprosto efektivní a dominantní Německo, trošku chladné a v přesnosti leckdy až mrazivé, se dá spojit s Norem Carlsenem, světovou jedničkou a mistrem světa.

Češi jako Navara

Španělé, to je italsko-americký mladík Fabiano Caruano, známý svou velmi precizní přípravou a také schopností i na nejsilnějš­ím turnaji rozstřílet všechny soupeře.

Francouzi mají ve špičce svého krajana. Maxime Vachier-Lagrave se nachází na čtvrtém místě světového žebříčku.

Přímočaří Angličané, to je americký velmistr Hikaru Nakamura, světová šestka.

Jako patron hravých Portugalců se nabízí arménský velmistr Levon Aronjan.

Podobně silní jsou Belgičané, to by mohl být čínský velmistr Ding Liren.

Na obranu vysazení Italové se podobají ve hře „nudnému“Nizozemci Anishovi Girimu, králi remíz a světové sedmičce.

Ukrajina má velmistra Sergeje Karjakina, který ale nyní reprezentu­je Rusko a figuruje na devátém místě světa.

A Česko? To je český velmistr DavidNavar­a (aktuálně na 21. místě žebříčku). Občas je schopný překvapit a demonstrov­at nádhernou hru, většinou ale nebývá na nejlépe obsazených turnajích s absolutní světovou elitou úspěšný.

Jak si povedou čeští fotbalisté v souboji s favority turnaje?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia