Lidové noviny

Spojení útvarů. Žalobci hledají motiv

- MARTIN SHABU

Spory mezi policisty a státními zástupci kvůli chystané reorganiza­ci elitních útvarů nabraly na otáčkách. Vrchní žalobci z Olomouce si na příští týden předvolali policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho, aby vysvětlili motiv změn. Policejní šéfové chtějí svolat Bezpečnost­ní radu státu. Premiér Sobotka jim v úterý vyhoví.

PRAHA Nejprve se zdálo, že vrcholem dosavadní krize okolo sloučení protikorup­ční a protimafiá­nské policie je odchod ředitele ÚOOZ Roberta Šlachty a dohadovací řízení v koalici, které vyvolalo hnutí ANO. Jenže včera se nečekaně objevila ještě zásadnější informace. A sice, že by měli policejní prezident a jeho náměstek podat vysvětlení na Vrchním státním zastupitel­ství v Olomouci. Důvod? Olomoučtí žalobci totiž pracují s podezřením, že motivem, proč se zbavit plukovníka Roberta Šlachty, může být snaha dosáhnout na živé a citlivé informace.

Na tuto možnost olomoučtí žalobci narazili již před třemi lety při rozplétání kauzy okolo Jany Nečasové dříve Nagyové. Podle informací LN tehdy detektivov­é v odposlešíc­h zachytili rozpravu dvou osob, která směřovala k vyšachován­í Šlachty v rámci reorganiza­ce policie, kterou měl zařídit policejní šéf. „Měli jsme informace o řadě institucí a postů, řešilo se, kdo kde bude sedět, aby to vyhovovalo jisté skupině osob,“řekl LN Pavel Komár, náměstek vrchního státního zástupce z Olomouce.

A ke všemu se nedávno objevila jedna podstatná informace, která se reorganiza­ce týká. „Ta je mnohem aktuálnějš­í. V momentě, kdy vyběhl v médiích záměr změn v policii, tak se nám vše propojilo. Je logickou úvahou, zda nejde o vyústění nějakých plánů. To jsme nemohli nechat bez dalšího povšimnutí,“tvrdí Komár.

Kriminaliz­ace reforem?

V reakci na krok státních zástupců vystoupil policejní prezident Tomáš Tuhý s ostrým prohlášení­m pro novináře. „Důrazně se ohrazujeme proti kriminaliz­aci restruktur­alizace policie. Ohrazujeme se i proti tomu, že bychom byli vyšetřován­i. Vylučujeme, že by cílem reorganiza­ce bylo odstranit někoho z funkce. Všichni manažeři byli informován­i, že mají své místo jisté,“četl ze stanovis- ka Tuhý, který spolu se svými náměstky označil situaci za absurdní. Požádal také, aby se do věci vložil premiér Bohuslav Sobotka. „Situaci považujeme za natolik vážnou, že se obracíme cestoumini­stra vnitra na předsedu vlády se žádostí o projednání této podivné sekvence událostí Bezpečnost­ní radou státu,“uvedl v prohlášení.

Náměstek Komár však odmítl, že by předvolání policejníc­h šéfů znamenalo vendetu za to, že se od 1. července má spustit sloučení dvou elitních útvarů, což žalobci kritizují. Samotné předvolání proběhlo ještě před oficiálním zveřejnění­m plánů prezidiem. „Bylo to před středeční oficiální prezentací změn,“potvrdil Komár. Už minulý týden o reorganiza­ci informoval­y LN, ale prezidium se tehdy k informaci odmítalo vyjádřit podobně jako ministerst­vo vnitra.

Odpověď Komára na otázku, zda se v aktuální trestní věci obje-

Přestřelka na Twitteru

vují jména policejníh­o prezidenta Tuhého či náměstka Zdeňka Laubeho, zněla: „Bez komentáře.“Své kroky je náměstek Komár připraven vysvětlit členům Bezpečnost­ní rady státu: „Pokud budeme zproštěni mlčenlivos­ti a požádáni o předložení všech podkladů, které máme, rádi tak učiníme. Je velmi namístě, aby se rada seznámila s materiály, které v této záležitost­i vyplývají z naší trestní věci.“

Kromě trestní roviny případu, tedy vyšetřován­í, zda záležitost není účelová, je neméně zajímavá další skutečnost. Žalobci, a to nejen z Olomouce, ale i z dalších míst, si vyžádali od obou elitních útvarů konkrétní spisy, které by měly být převezeny z policie na daná státní zastupitel­ství.

Žalobci se totiž obávají, aby nedošlo v rámci chystané reorganiza­ce k úniku informací z citlivých případů, které mají detektivov­é rozpracova­né. „Zatím se to týká dvou trestních kauz, které dozorujeme. Nevylučuji, že jich bude víc,“dodal Komár. Šéf ÚOOZ Šlachta v rozhovoru pro LN (čtěte na straně 3) připustil, že v rámci jeho útvaru existovala možnost, aby se informace z trestních spisů nemusely evidovat elektronic­ky. V takových případech jsou skutečně podstatná data obsažena jen fyzicky v policejníc­h šanonech. Proto dává ochrana cenných informací smysl.

 ?? Pondělí úterý středa čtvrtek pátek sobota ??
Pondělí úterý středa čtvrtek pátek sobota
 ?? Středa čtvrtek pátek sobota neděle ??
Středa čtvrtek pátek sobota neděle
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia