Lidové noviny

Přežije kabinet? Čtyři možné scénáře vývoje

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Rezignace šéfa protimafiá­nského útvaru Roberta Šlachty kvůli chystané reorganiza­ci policie vyústila v zatím nejvážnějš­í vládní krizi. Vicepremié­r Andrej Babiš poslal premiérovi dopis, kde naznačuje, že by hnutí ANO mohlo koalici opustit, pokud se reorganiza­ce odehraje.

Zatím vzduchem poletuje řada politickýc­h proklamací a vzájemných obvinění z účelového chová- ní, jasněji by o budoucnost­i vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) mělo být ve středu, kdy se špičky koalice sejdou na takzvaném dohadovací­m jednání. To je institut, který zavádí koaliční smlouva pro případy, že se objeví téma, s nímž má jeden z partnerů zásadní problém, který se jinak nedaří vyřešit. Součástí je i ustanovení, že sporná věc se nestane, dokud dohadovací jednání neskončí. A jaké jsou možné varianty vývoje?

1. Smírná dohoda

Jednání může skončit tím, že se strany domluví na dalším postupu a hrozby odchodem z koalice zapadnou. Na smírnou notu už se snaží hrát lidovecký vicepremié­r Pavel Bělobrádek, který vyzval, aby se téma přestalo politizova­t a pořádně se projednalo na vládě, s policejním­i složkami i veřejností. Pak by křehké vládní soužití pokračoval­o. Je to výhodnější varianta i pro sociální demokraty, kteří by rádi udrželi Babiše ve vládní koalici do voleb, aby neměl příliš volné ruce v kampaních. Hnutí ANO by zase muselo počítat s tím, že získá cejch toho, kdo stál za koncem úspěšné vlády v době prosperity.

2. Menšinová vláda

Druhá varianta je, že spor se vyostří a ANO spolupráci ukončí. Podle informací LN má ČSSD předjednan­ou podporu TOP 09, kdyby na tento scénář došlo, takže by vláda mohla dojít do řádného termínu voleb v oslabení. Obdobná situace nastala za Petra Nečase ( ODS), kdy se v roce 2012 rozštěpila nejmenší vládní strana Věci veřejné Akoalice ODS a TOP 09 pokračoval­a s odštěpkem LIDEM.

V praxi to znamená, že premiér odnese prezidento­vi rezignace či odvolání příslušnýc­hministrů a nahradí je novými návrhy na jmenování. Pak musí kabinet hlasováním o důvěře ve sněmovně dosvědčit, že má poslanecko­u většinu.

Na rozdíl od vyslovení nedůvěry stačí prostá většina, a pokud by se v případě Sobotkova teoretické­ho menšinovéh­o kabinetu naplnila dohoda s TOP 09 a například komunisté opustili sál, aby se snížilo kvórum, čísla by vycházela. Druhá věc ale je, že poněkud vágní ustanovení ústavy prezidenta nenutí, aby ministersk­é rezignace či odvolání přijal.

3. Úřednický kabinet

Ve hře je i možnost, že by si prezident Miloš Zeman sestavil už svůj druhý úřednický kabinet. Na tu by došlo, kdyby teoretická­menšinová vláda důvěru nezískala.

V tu chvíli je to Zeman, kdo uděluje pověření k sestavení nové vlády. V podstatě k tomu nepotřebuj­e dohodu stran ve sněmovně, jak ukázal na příkladu s Jiřím Rusnokem, kterého pověřil po Nečasově demisi. Udělal to přesto, že mu kandidátka na premiérku Miroslava Němcová hlásila, že větši- nu poslanců má, a přestože bylo zřejmé, že Rusnokova sestava ji mít nebude. Pokud by teď dohoda stran ve sněmovně byla, mohl by úřednický tým zemi vést až do řádných sněmovních voleb v roce 2017.

Pokud by ANO naplnilo hrozby a odešlo z koalice, dostane se do vládních šachů v aktivní roli prezident Zeman. Už dříve prokázal, že je zdatným hráčem. Ve hře je i možnost, že by si prezident Miloš Zeman sestavil už svůj druhý úřednický kabinet

4. Předčasné volby

Kdyby nynější koalice padla a sněmovna doznala, že neexistuje schůdné politické řešení, může se dobrovolně rozpustit, jako se to stalo po nástupu Rusnoka. K tomu je zapotřebí 120 poslanců, což už je počet, který by se sháněl svízelněji než prostá většina. Nicméně kdyby situace eskalovala rychle, nabízí se sloučení termínu předčasnýc­h voleb do sněmovny s těmi krajskými a senátními, které už jsou vyhlášené na letošní podzim.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia