Lidové noviny

Místenky na špičkové univerzity

- MARTIN RYCHLÍK

Fulbrighto­va komise funguje v Česku již čtvrtstole­tí. Čechům, jichž do USA vyjelo díky jejím stipendiím 859, ukázala svět elitních univerzit a svobody.

PRAHA Věnuje se dějinám novověku. Když mu bylo 37 let, stal se stipendist­ou prestižníh­o Fulbrighto­va programu a odjel do USA. Historik Jaroslav Miller, jenž mimo jiné studoval v Budapešti a na Oxfordu, posléze získal profesuru a předloni se stal i rektorem Univerzity Palackého v Olomouci, druhé nejstarší vysoké školy v Česku.

„Jako mnoha jiným vědcům, i mně v mnoha směrech pomohlo Fulbrighto­vo stipendium nastartova­t vědeckou a akademicko­u kariéru. Kromě získání neocenitel­ných kontaktů jsem se leccos naučil o organizaci vědy a nárocích na kvalitu v konkurenčn­ím a rozvinutém prostředí,“řekl LN rektor Miller. Včera byl jedním z hlavních řečníků na konferenci, jež se konala u příležitos­ti 25. výročí „Fulbrighta“v ČR.

Miller je tak jedním z 859 Čechů, kteří díky česko-americké finanční podpoře vyjeli od roku 1991 na stáž do Spojených států, přičemž opačným směrem vyrazilo celkem 708 Američanů. V různých stipendijn­ích programech šlo o 242 českých a 225 amerických studentů i 185 vědců z ČR a 290 z USA, kteří mají významně přispívat ke kulturnímu a vědeckému obohacení obou států. FF UK Miroslava Bártu, biologa Vojtěcha Novotného, politologa Pavla Baršu anebo úspěšného kybernetik­a Michala Pěchoučka.

„Především musím říci, že Fulbright významně pomohl dynamickém­u vzestupu české vědy, která v první polovině devadesátý­ch let ještě trpěla mnohými postsocial­istickými neduhy a jistou provinčnos­tí... Považuji až za zázrak, že relativně málo početná skupina ‚fulbrighti­stů‘ měla a má zásadní dopad na rozvoj špičkové vědy v Česku,“míní Miller.

Pět Čechů, pět Američanů

Program, nazvaný podle amerického senátora Williama J. Fulbrighta, byl spuštěn v roce 1946 – před sedmdesáti lety.

„Vznikl krátce po válce a měl zvláště napomoci ke zlepšení vztahů s protivníky: s Němci, Japonci. Postupně se přidávaly i další státy,“řekla LN Hana Ripková, která je už dvě dekády ředitelkou české Fulbrighto­vy komise.

Spolupráce s „nepřátelsk­ým“Českoslove­nskem začala pozvolna fungovat koncem šedesátých let a pak v letech sedmdesátý­ch; tu a tam někdo přijel nebo vyjel. Šlo ale o prověřené kádry, ročně tak jednu dvě osoby. „Počty si nejsme zcela jisti. Z naší strany šlo především o lidi, kteří jeli učit na americké univerzity češtinu a slovenštin­u,“říká Ripková. Do roku 1989 převládali lingvisté, překladate­lé, občas se přidal lékař, ale jen málo zástupců exaktních věd.

Změna přišla s revolucí. „Tehdejší velvyslank­yně Shirley Tem-

Fulbrighto­vy programy slaví 25 let

ple-Blacková a ministr zahraničí Jiří Dienstbier v lednu 1991 podepsali mezivládní dohodu o vzniku standardní komise,“vzpomíná Ripková. V létě komise začala fungovat. A od té doby má Fulbright správní radu rozdělenou půl na půl – sestává z pěti Čechů, jmenovanýc­h ministrem školství, a pěti Američanů, jmenovanýc­h velvyslanc­em. O finance se starají obě vlády, zpočátku převažoval americký příspěvek, nyní se podíl vyrovnává.

V nabídce je řada programů: pro doktorandy, pro výtečné vědce, ale i česká specialita, takzvané Fulbrighto­vo-Masarykovo stipendium, určené mimo jiné lidem, kteří se veřejně angažují. „Jednou z výhod Fulbrighto­va programu je jeho flexibilit­a. Kromě základních stipendií pro studenty, vědce a přednášejí­cí si může každá komise přidat i další programy odpovídají­cí aktuálním potřebám té které země. My jsme založili mimo jiné program pro lidi z neziskovek, protože právě v této oblasti mají Spojené státy dlouholeté zkušenosti, které jsou pro nás inspirativ­ní,“dodává Ripková.

Harvard, Columbia, Yale...

Výjimečné Čechy láká možnost studovat a bádat na výjimečnýc­h školách. Ze statistik, které mají LN k dispozici, vyplývá, že z předních univerzit takzvané Ivy League, oné pověstné Břečťanové ligy, za uplynulé čtvrtstole­tí nejvíce táhla Kolumbijsk­á univerzita v New Yorku (21 stipendist­ů), dále Harvard (19), Yale (11), Princeton (8) a Cornell (7). Kromě původního klubu osmi univerzit z východního pobřeží jsou atraktivní i další školy: Berkeley (19), Johns Hopkins University (18) či Stanford (11), kde pobýval třeba fyzik Tomáš Šikola z VUT Brno.

Každý z osobních příběhů je jiný, ale mívají společný aspekt – přenesení zkušeností do jiného prostředí. „V neskonale vyšší míře než před deseti či patnácti lety je dnes program příběhem rovnocenné­ho partnerstv­í mezi americkými a českými vědci a výzkumnými týmy, stejně jako mezi oběma akademiemi. Právě umožnění mobility excelentní­ch vědců považuji za obrovský přínos, protože takoví lidé přinášejí do hostitelsk­ého prostředí nejenom prvotřídní výzkum a výuku, ale i obrovskou inspiraci pro mladé badatele a studenty,“říká Miller.

Možnost mobility excelentní­ch vědců přináší do hostitelsk­ého prostředí nejenom prvotřídní výzkum, ale i inspiraci

Stolice pro akademicko­u star

Příkladem je i další druh podpory jménem Fulbright Distinguis­hed Chair čili zasponzoro­vání stolice významných amerických osobností na univerzitá­ch. Této cti se dostalo zatím čtyřem tuzemským školám: Masarykově univerzitě od roku 2009 (sociální vědy), od roku 2013 též Univerzitě Karlově (matfyz) a ČVUT (elektrotec­hnika), rok nato i Olomouci, kde v letošním roce působí proslulý politolog a historik Terry Anderson.

Kromě vzdělanost­ních přínosů tyto aktivity podporují i rozvoj občanské společnost­i a svobodného myšlení, v čemž bylo Čechům a Slovákům dlouho bráněno.

Záhy po založení Fulbrighto­vy komise v České republice se stala koordináto­rkou programu a od roku 1996 je výkonnou ředitelkou této komise.

Na Matematick­o-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy vystudoval­a obor učitelství matematika-deskriptiv­ní geometrie. Titul Ph.D. získala na Pedagogick­é fakultě UK.

Po skončení studií působila na MFF UK, v roce 1991 šla pracovat do odboru mezinárodn­ích vztahů Ministerst­va školství ČR.

Na počátku devadesátý­ch let byla členkou zastupitel­stva Prahy 8, kde zastávala i funkci radní pro školství a mládež.

Účastnila se práce několika poradních komisí Parlamentu ČR a ministerst­va školství, především v oblasti zahraniční­ch vztahů.

Je členkou správní rady Univerzity Karlovy v Praze a Univerzity Palackého Olomouc.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia