Lidové noviny

Populisté se setkali na střeše Německa

- ROBERT SCHUSTER

Rakouští svobodní budují „internacio­nálu“pravicově populistic­kých stran v Evropě. Jejím společným cílem má být oslabení evropské integrace a naopak těsnější spolupráce s Ruskem.

BERLÍN/VÍDEŇ Nejvyšší vrchol Německa, Zugspitze na německo-rakouském pomezí, byl včera svědkem setkání zvláštního druhu. Ve výšce 2962 metrů nad mořem se zde totiž sešli předsedové populistic­kých rakouských svobodných (FPÖ) Heinz-Christian Strache a Alternativ­y pro Německo (AfD) Frauke Petryová.

„Chceme spolu kráčet k novým politickým výšinám,“uvedla Petryová poté, co ji lanovka z německé strany vyvezla na nejvýše položené místo Německa.

Její strana, jež byla založena před třemi lety, dokázala v sérii voleb získat výrazné zastoupení v několika zemských parlamente­ch. Aktuální celostátní prů- zkumy dávají Alternativ­ě pro Německo naději na zisk až deseti procent hlasů.

Stracheho Svobodná strana je v tomto ohledu dál. Již přes rok je FPÖ nejpopulár­nější stranou v Rakousku a její kandidát Norbert Hofer před několika týdny málem vyhrál prezidents­ké volby, když mu vítězství uniklo o několik desítek tisíc hlasů.

Strache, jenž dorazil na Zugspitze z rakouské strany a v doprovodu několika kamerových týmů, uvedl, že i Německo potřebuje „silnou stranu, která bude prosazovat svobodu“.

Proti euru a běžencům

Oba politici již dříve ohlásili, že chtějí spolupraco­vat v úsilí o oslabení vlivu Evropské unie.

Kvůli tomu chtějí založit společné pracovní skupiny a koordinova­t práci v parlamente­ch. Prvním tématem má být další budoucnost společné evropské měny, již jak svobodní, tak i německá Alternativ­a odmítají.

Shodné pozice zaujímají také v otázce přílivu běženců do Evropy. Jak FPÖ, tak i AfD chtějí uprchlíkům čelit opětovným zavedením ochrany státních hranic v rámci stávající osmadvacít­ky. Jednání s šéfem rakouských populistů na nejvyšším bodě Německa se ovšem nesetkalo u všech členů vedení AfD s pochopením. Německý deník Bild informoval o tom, že někteří z nich nebyli o plánované schůzce na Zugspitze předem informován­i a kritizoval­i Petryovou, že údajně často postupuje nekoordino­vaně a profiluje se na úkor strany jako celku.

Pro šéfa Svobodné strany Rakouska Stracheho by byla těsnější spolupráce s AfD největším triumfem v jeho dlouhodobé snaze vybudovat v Evropské unii jakousi „pravicově populistic­kou internacio­nálu“.

Její zárodky existují již v podobě společné frakce v Evropském parlamentu „Evropa národů a svobody“(ENF), jež vznikla v loňském roce. Kromě svobodných v ní mají zastoupení francouzsk­á Národní fronta Marine Le Penové, italská Liga severu, nizozemská Strana za svobodu Geerta Wilderse či vlámští nacionalis­té ze strany Vlámský zájem.

A další krok v jejich propojován­í chce učinit předák rakouských svobodných již příští týden. Svolal totiž do Vídně setkání těchto stran, jehož hlavní hvězdou má být Marine Le Penová. Ta by měla také vystoupit na stranickém mítinku FPÖ blízko Vídně.

Společnou mají tyto strany kromě kritiky Evropské unie také nevraživos­t vůči islámu, jehož postoje považují často za neslučitel­né s platnými zákony svých zemí.

Shoda mezi nimi panuje například i v pohledu na Rusko, s nímž by podle nich měla Evropa spolupraco­vat těsněji, a nikoli ho vytlačovat na okraj. Řada představit­elů těchto stran se také pravidelně schází s ruskými politiky a obhajuje například anexi Krymu.

Navzdory kontaktům s rakouskými svobodnými a silnému vábení jejich předsedy Stracheho se ale AfD zatím oficiálně zdráhá se do projektu evropských populistů víc zapojit. Jeden z jejích europoslan­ců, shodou okolností životní partner Petryové, se sice nedávno rozhodl vstoupit do frakce ENF, ale v rámci AfD se objevují obavy, aby tím strana nebyla vnímána jako příliš radikální a neztratila přízeň středových voličů.

 ?? Frauke Petryová a Heinz-Christian Strache se shodnou téměř ve všem, včetně kritiky evropské integrace. FOTO REUTERS ?? Spojenci proti EU.
Frauke Petryová a Heinz-Christian Strache se shodnou téměř ve všem, včetně kritiky evropské integrace. FOTO REUTERS Spojenci proti EU.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia