Lidové noviny

Polárníkům poslouží nové „vědoborce“

- MARTIN RYCHLÍK

Své polární výzkumné flotily renovuje Velká Británie, Čína, Norsko i Německo. Moře kolem Antarktidy a Arktidy jsou totiž nadmíru zajímavá – a to nejen kvůli klimatický­m změnám.

LONDÝN/PRAHA Jak se bude jmenovat? Britové měli na internetu hlasovat, jaké jméno si přejí pro novou královskou výzkumnou loď (RRS). Má stát v přepočtu sedm miliard korun (stejně jako nejvýkonně­jší superlaser světa, který se buduje v Dolních Břežanech u Prahy) a měla by s šedesátkou vědců brázdit chladná moře. Na vodu bude spuštěna do tří let.

Přestože si Britové pro polární loď přáli – 124 109 hlasy! – název Boaty McBoatface čili něco jako Loďák McLoďovič, ministr vědy ji raději doporučil pokřtít jménem RRS Sir David Attenborou­gh – na počest slavného britského přírodověd­ce a filmaře, jenž na jaře oslavil devadesáté narozeniny.

Toto jméno však skončilo v anketě až páté; za navrhovaný­m názvem RRS Je tu sakra zima...

Obměna lodních generací

Unikátní koráb už se staví v liverpools­kých loděnicích Cammel Laird. Až bude v roce 2019 hotov, měl by tento „ledoboreče­k“nahradit dvojici polárních lodí Ernest Shackleton a James Clark Ross po jejich více než třicetilet­é službě. Vědecké plavidlo bude studovat ledový příkrov, dno, oceánské proudy i mořský život. To vše v rámci Britské antarktick­é služby, jež sídlí v Cambridgi.

„Naše nová loď popluje v popředí polární vědy a zajistí pro Velkou Británii prvotřídní výzkum jak v Antarktidě, tak v Arktidě,“řekla BBC profesorka Jane Francisová, ředitelka agentury.

Plánované vědecké posily

Britové, jejichž koráb bude útočištěm pro největší badatelsko­u posádku v britské historii, ale nejsou v plánech na zbudování polární lodi osamoceni. Výzkumná plavidla, jež umějí rozbíjet ledovou slupku o tloušťce zhruba jednoho metru, plánuje též Norsko, Čína, Německo i Austrálie.

Právě „protinožci“nedávno podepsali kontrakt na výměnu výzkumného ledoborce Aurora Aus- tralis z roku 1989 za novou 156metrovo­u loď, jež byměla mít posádku složenou ze 116 vědců. Cena? Přes devět miliard korun.

Němci hodlají nahradit vědeckou loď Polarstern do roku 2020, Číňané chystají novou loď ještě o rok dříve, aby se spárovala s výzkumným korábem Süe Lung čili Sněžným drakem sloužícím od roku 1993 k poznávání zamrzlých končin. V roce 2012 se stal prvním čínským plavidlem, jemuž se podařilo proplout Severním ledovým oceánem až do Evropy. O tom, jak nahradit ledoborec Odin (jenž dobyl severní pól už před čtvrtstole­tím, roku 1991), debatují Švédové. A EU váhá, zda na svou superloď dá 800 milionů eur čili 21,5 miliardy korun.

Nejdále jsou Norové. Jejich „vědoborec“Kronprins Haakon má vyplout už příští rok. Na palubě při- vítá 35 vědců, kteří budou pracovat především pro Norský polární institut v Tromso. „Otevře se nám tím úplně nový svět,“řekl vědeckému magazínu Nature polárník Oystein Mikelborg.

Důvodem, proč jsou Arktida i Antarktida tak vědecky zajímavé, nejsou jen klimatické změny. Klimatolog­ické týmy po celém světě počítají modely, jakým tempem tají ledovce a jak se vůbecmění pří- rodní podmínky, takže přesně změřená data v těžce přístupnýc­h oblastech bývají dosti cenná.

Kromě toho jsou však zmrzlé oblasti zajímavé z politicko-strategick­ých důvodů; například Rusko prokazuje, že obrovské zásoby ropy, zemního plynu a dalších nerostů v roztávajíc­í Arktidě nehodlá jiným zemím – Dánsku, Kanadě nebo USA – jen tak přepustit.

V posledních letech tak Rusové, kteří tradičně mají celou flotilu ledoborců, obnovili či zbudovali na ostrovech kolem 80. stupně severní šířky i několik stálých vojenských základen.

S vrtulníkem i s ponorkou

RRS Attenborou­gh má být příkladem, co moderní technika zmůže: koráb by měl umět prozkoumat největší hlubiny světových moří, a to i v případě 8,5 kilometru hlubokého Jižního Sandwichov­a příkopu na jihu Atlantskéh­o oceánu.

„Mohli bychom tam najít nový ekosystém, o němž vůbec nic nevíme,“říká hlubinná bioložka Katrin Linseová z Britské antarktick­é služby. „Je vzrušující­mít novou loď, neboť to se stává jen jednou za třicet čtyřicet let,“dodává na adresu ledoborce, který bude mít i svůj heliport a hangár s vrtulníkem. A také miniponork­u.

Ponorka se s odkazem na hlasování i britský humor bude nakonec jmenovat Boaty McBoatface, aby vtipné jméno nezapadlo. Poznámka k tématu na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia