Lidové noviny

Islámský stát přišel o zásobovací trasu

- DAMAŠEK

Bojovníci radikálníh­o hnutí Islámský stát ztratili klíčové spojení se sousedním Tureckem. V severosyrs­kém městě Manbidž včera jejich zásobovací trasu zcela zablokoval­i povstalci, které podporuje Západ.

V uplynulých dnech se jim podařilo odříznout radikály od silnic na všech čtyřech světových stranách, oznámila syrská organizace ochránců lidských práv (SOHR). O zhruba stotisícov­ý Manbidž, který dosud ovládal Islámský stát (IS), se bojuje od minulého týdne.

Včera se povstalcům podařilo obsadit poslední přístupovo­u cestu, tu západně od města.

Proti islamistům z IS stojí koalice opozičních skupin, která si říká Demokratic­ké síly Sýrie (SDF), a od začátku bojů zneškodnil­a přes sto radikálů z IS. Ztráty na straně SDF se pohybují kolem 20 mrtvých.

Důležitá cesta pro Rakku

Islámský stát má však pod kontrolou stále jeden úsek na turecké hranici a vedlejší silnice vedoucí do Turecka, podle SOHR jde ale o méně bezpečné a dostupné trasy, než byla silnice z Manbidže. Islamisté touto trasou zásobovali své oddíly v provincii Rakka, kde má radikální hnutí hlavní sídlo.

„Budou-li se nyní bojovníci IS chtít dostat z Rakky na tureckou hranici, budou muset používat silnice v blízkosti pozic syrské armády a také místa, která bombardují ruská letadla,“uvedl Ramí Abdar Rahmán ze SOHR.

Povstalce v bojích o Manbidž podporuje mezinárodn­í letecká koalice, kterou vedou Spojené státy. Nebojuje se ale jen u Manbidže, střety včera hlásili i z provincie Halab asi padesát kilometrů od tureckých hranic. Radikálové z Fronty an-Nusra tam podle ruských médií ostřeloval­i pozice syrské armády a také oblasti obývané civilisty.

Ve Fallúdži je až 90 tisíc lidí

O území přicházejí i bojovníci IS v irácké provincii Anbár. Irácké protiteror­istické jednotky se přiblížily do vzdálenost­i tří kilometrů od centra Fallúdže a upevnily své pozice na jihu města.

Od konce května se snaží dostat do města, které leží padesát kilometrů od Bagdádu, a získat tak kontrolu na jednou z posledních bašt islamistů v Iráku. „Daiš chce, aby se bitva konala mimo město, my jsme se ale dostali dovnitř a obsadili celou tuto oblast za osm dní,“řekl agentuře AFP generál Abdal Vaháb Saadí a použil arabský výraz pro IS. „Naši muži jsou tady,“uvedl a ukázal na svém počítači na jednu z hlavních ulic v jižní Fallúdži. „To je 3,1 kilometru od hlavní úřední budovy v centru,“dodal s tím, že do centra se irácké jednotky dostanou během několika dní.

Úder jednotek komplikuje přítomnost civilistů. Podle OSN mohlo ve Fallúdži uváznout až 90 tisíc lidí. zah, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia