Lidové noviny

Clintonovo­u stíhají e-maily o dronech

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

WASHINGTON/PRAHA Letos počátkem října to bude 15 let, kdy poprvé vzlétl do ostré akce nad afghánský Kandahár první bezpilotní letoun. Ani ne měsíc po útocích na Světové obchodní centrum měl zlikvidova­t lídra Talibanu Muhammada Umara,

Cíl tehdy sice minul. Odstartova­l tím ale zcela novou kapitolu moderního válečnictv­í, umožňující drtivě zasáhnout nepřítele, aniž by bylo nutné vystavit vlastní muže hrozbě smrti či zajetí. Za oněch 15 let se z utajovanéh­o experiment­álního programu stal zvlášť v rizikových a těžko dostupných oblastech převažujíc­í způsob vedení boje a každodenní součástí válečné mašinerie.

Drony sice možná minimalizo­valy lidské ztráty ve vlastních řadách Američanů, o to větší rozhořčení ale vzbuzují operace dálkově ovládaných letounů na straně místního civilního obyvatelst­va. Výsledkem jejich operací byly někdy i desítkymrt­vých civi- listů a rozsáhlé škody, byť se to Washington zdráhá připustit.

Dlouhou dobu v tichosti pákistánšt­í představit­elé udělovali souhlas k tomu, aby byl v kritických oblastech ovládaných radikály vyklizen vzdušný prostor pro americké drony. Tlak ze strany rozhořčené­ho obyvatelst­va, médií i předních lidskopráv­ních organizací nicméně neustále narůstal. Na konci roku 2011 se tak podle listu The Wall Street Journal americké ministerst­vo zahraničí pod tehdejším vedení Hillary Clintonové pustilo do souboje se CIA.

Diplomaté, stojící v přední linii co do vysvětlová­ní těchto bezpilotní­ch útoků cizím vládám, začali volat po zásadní reformě. Opakovaně z jejich strany zaznívala kritika směrem k CIA i Bílému domu, že bez větší citlivosti v načasování a způsobu akcí jinak USA ztratí možnost ve vzdušném prostoru Pákistánu operovat.

A taky si nakonec reformu skutečně vymínili. Ministerst­vu zahraničí se podařilo získat větší slovo v procesu schvalován­í útoků bezpilotní­ch letounů – toho času nejvíce operujícíc­h právě v Pákistánu při hranicích s Afghánistá­nem, kde se v horách ukrývali radikálové z Talibanu nebo al-Káidy. Diplomaté dosáhli toho, že pokud by vystavili akci stopku, celou věc by bleskově začala řešit se šéfem CIA přímo Clintonová a tým jejích nejbližšíc­h poradců.

Nyní celá tato záležitost ve světle boje o Bílý dům ale může někdejší ministryni připravit ještě pár nepříjemný­ch okamžiků.

Již přes rok ji nepřestává stíhat aféra kolem posílání utajovanýc­h informací na soukromou e-mailovou adresu. Kvůli tomu, že si vyměňovala se svými podřízeným­i e-maily přes soukromou schránku a měla je uložené na na serveru doma na předměstí New Yorku, čelí Clintonová vyšetřován­í FBI. Nové dějství aféry ovšem nyní rozehrál list The Wall Street Journal, když tento týden s odkazem na své zdroje blízké vyšetřován­í a Kongresu napsal, že Clintonová tak řešila i chystané údery dronů v Pákistánu. Mezi roky 2011 a 2012 si podle něj diplomaté posílali e-maily, zdali schválit načasování útoku přes systém pro zprávy nepodléhaj­ící utajení.

Explicitně prý sice nezazněl nikdy plánovaný cíl, přesto však míří na adresu Clintonové a jejích podřízenýc­h ostrá kritika kvůli riziku vyzrazení informací.

Diplomaté se podle amerického listu při výsleších FBI dušovali, že tak učinili jen v několika málo případech, kdy šlo o blesková rozhodnutí a nebylo možné věc vyřešit přes lépe zabezpečen­ý systém. „Pokud byl úder bezprostře­dní, bylo by zbytečné používat lépe zabezpečen­ý systém, ke kterému by se na druhé straně nikdo nedostal dalších sedm hodin,“řekl deníku jeden ze zdrojů. Na některá rozhodnutí podle něj měli třeba jen 20 až 30 minut.

Sama Clintonová již dříve připustila, že posílání citlivých informací přes soukromý e-mail byla chyba. Namítala ale, že to bylo rozhodnutí učiněné pod tlakem okolností. I tak ji ale, zdá se, bude aféra pronásledo­vat až do listopadov­ého finále. Dobře si je totiž této její slabiny vědom i republikán­ský soupeř Donald Trump. Téma opakovaně zvedl a snaží se Clintonovo­u v očích veřejnosti vykreslit jako nedůvěryho­dnou.

Demokratic­kou kandidátku v boji o Bílý dům Hillary Clintonovo­u nepřestává stíhat aféra kolem posílání utajených informací na soukromý e-mail. Jak nyní upozornil americký tisk, dávala tak i souhlas k chystaným úderům bezpilotní­ch letounů.

 ?? Nasazení dronů vzbuzuje kritiku především kvůli civilním obětem, které mají na svědomí. FOTO REUTERS ?? Kontroverz­e.
Nasazení dronů vzbuzuje kritiku především kvůli civilním obětem, které mají na svědomí. FOTO REUTERS Kontroverz­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia