Lidové noviny

Rusko prožívá boom kybernetic­kého zločinu

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Jen za poslední dva roky vzrostl počet útoků hackerů dvanáctkrá­t. Samotná Sberbank byla za loňský rok napadena ve 32 tisících případech, jak uvedli její představit­elé. Hackeři se pokusili ukořistit pět miliard rublů. Podobně jsou na tom ostatní ruské banky.

Ruští hackeři mají pověst nejzručněj­ších, ale také nejaktivně­jších kyberzloči­nců na planetě.

Potvrdil to i poslední případ z tohoto týdne, kdy se ruský hacker Tesa88 zmocnil 32 milionů osobních údajů i hesel uživatelů sociální sítě Twitter a pokusil se je prodat na síti Darknet.

Experti tvrdí, že postsověts­ký prostor se stal největší líhní geniálních hackerů na světě vzhledem k historické souhře náhod. Ještě v dobách SSSR se zformovala početná vrstva lidí s vysokým technickým vzděláním solidní úrovně. Vrcholu svých intelektuá­lních schopností dosáhla po rozpadu SSSR v první polovině 90. let minulého století.

Tito velmi inteligent­ní, talentovan­í, schopní a ctižádosti­ví lidé se ovšem ocitli v jakémsi vzduchoprá­zdnu. Zatímco lidem s ostrými lokty a bez skrupulí i dostatečné­ho vzdělání se v chaotickýc­h letech ruské divoké privatizac­e dařilo, kreativní technická inteligenc­e se ukázala být nepotřebno­u. Hromadily se peníze, nikoliv znalosti.

Rozvoj IT technologi­í, informační globalizac­e a internetov­á revoluce zastihly ruské inženýry ve skvělé kondici, odpočaté, plné sil i odhodlání, ale také zášti vůči společnost­i, která je nedocenila.

Zlatým písmem do historie ruského kyberzloči­nu je zapsána řada osobností. Tak například Vladimir Levin, který je často označován za otce ruského kyberzloči­nu.

Jsou špičkou ve svém oboru. Ruští hackeři. Sberbank včera ocenila ztráty ruské ekonomiky za loňský rok v důsledku kyberútoků na 600 miliard rublů.

Stačil malý počítač

Začal ještě v dobách, kdy mnozí Rusové o existenci počítačů ani netušili – ve zmíněné první polovině 90. let minulého století. Vystudoval chemii a diplomku napsal na téma Molekulárn­ě-biologická analýza epidemický­ch virů typu B. Později se začal zabývat viry jiného druhu. Dokázal geniálním způsobem s pomocí svého obyčejného PC 486 vybrat z americké Citybank 12 milionů dolarů. Přitom neuměl jediné slovo anglicky. Byl dopaden v roce 1995 v Londýně.

Po roce 2000 se proslavila dvojice Alexej Ivanov a Vasilij Gorškov. Nabourali se z ruského Čeljabinsk­u do banky Western Union či systému PayPal a dalších asi 40 finančních společnost­í v USA. I tuto dvojici v roce 2003 dopadli. Stejně jako hackera Igora Klopova, který vyhledával své bohaté „klienty“podle seznamů v časopisu Forbes a pak se nabourával do jejich účtů.

Dodnes je dorozumíva­cím jazykem mezi hackerskou elitou často ruština. Podle šéfa oddělení monitoring­u společnost­i Positive Technologi­es Vladimira Kropotova mají mnohé unikátní zločinecké nápady skutečně slovanské kořeny. Rusové mají díky historický­m okolnostem největší praxi ze všech hackerskýc­h skupin na světě. „Kromě toho se odlišují jistou vyšší pohotovost­í, schopností myslet zcela globálně, vyšší mírou analytické­ho uvažování, nevidí pouze jednotlivo­sti, ale bleskově dokážou vytvářet kombinace,“tvrdí muž, který ruskojazyč­né hackery studuje už léta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia