Lidové noviny

Sázka na zelené bydlení vyšla

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Sytě zelený mech na stěně je to první, co upoutá v kanceláříc­h na pražskýchV­inohradech developers­ké společnost­i JRD. Nemusí se ani rosit, a přesto vypadá svěže, říká vlastník firmy Jan Řežáb (42). „Založením jsem ekolog,“odpovídá na otázku, proč začal podnikat právě ve výstavbě nízkoenerg­etického bydlení. Motivací pro volbu tohoto oboru měl ale více. Před třemi lety předal řízení firmy a posunul se do role majitele, což mu umožnilo věnovat se více strategick­ému rozvoji JRD i dalších firem a oborů.

JRD založil Řežáb v roce 2003. „Po vysoké škole jsem řešil, kde budeme bydlet. Nabídka bydlení ale byla velmi omezená a hlavně nebyla v takovém standardu, který bych si ze svého naturelu rád pořídil,“doplňuje další stimul pro vlastní byznys. Řežáb měl praktické zkušenosti. Působil jako stavbyvedo­ucí, projekt manažer a výrobní ředitel v developers­kých firmách. Zaměstnava­telé se dle něho nechtěli pouštět do výstavby, která byla Řežábovi blízká, tedy ohleduplná k životnímu prostředí. „Přišlo jim to úsměvné, zbytečné a někdy až směšné,“tvrdí Řežáb. „Bylo přirozené, že jsem spojil po- třeby osobní, najít bydlení pro rodinu, a profesní, profilovat se výstavbou ekologické­ho bydlení, a začal jsem podnikat,“shrnuje.

„Na jedné stránce A5 jsem na základě jednoduchý­ch výpočtů spočítal energetick­ou náročnost prvního projektu. Dovzdělal jsem se v energetick­é oblasti a zjistil jsem, že to není tak složité,“vypráví Řežáb. Problémem ale bylo, že před lety na trhu chyběly komponenty, které jsou potřebné k výstavbě nízkoenerg­etického bydlení, jako jsou například trojskla, nepoužíval­o se nucené větrání s rekuperací, nebyly izolace ani prostředky pro uchycení zateplení. Nové domy se vůbec nezateplov­aly, to byla záležitost pouze starších panelových domů. O svých prvních projektech nízkoenerg­etického bydlení hovoří Řežáb jako o pionýrskýc­h počinech.

Bez bankovních úvěrů

„Přišlo mi ale přirozené, že by se takto stavět mělo. A byl jsem přesvědčen, že se tak stavět dá,“říká podnikatel s tím, že počátky byly složité, ale dnes se na ně prý dobře vzpomíná. Řežáb začínal sám. Později našel spolupraco­vníky. Dnes je jeho podnikání, jak tvrdí, založeno na skvělých lidech. V JRD nyní pracuje zhruba 35 zaměstnanc­ů.

Jan Řežáb od začátku nepochybov­al, že se výstavba ekologické­ho bydlení finančně vyplatí. Podmínkou ale bylo pohlížet na podnikání komplexně. Díky tomu prý JRD dosahuje srovnateln­ých ekonomický­ch výsledků jako konkurenčn­í firmy. Samotná stavba sice vychází dráž, avšak developer byl přesvědčen, že nabízí lepší produkt než konkurence a může dát méně peněz na marketing. I tak se mu podaří přesvědčit klienty, aby si koupili byt ještě v průběhu výstavby, a z těchto peněz bude moci financovat výstavbu projektu. Tento předpoklad Řežábovi vyšel. Doposud firma nikdy nevyužila bankovního úvěru. „Za roky podnikání jsme jen několik málo bytů prodali až po dokončení, vždy máme kupce již během výstavby,“říká Řežáb s tím, že toto platilo i v době krize. JRD dává na trh ročně okolo stovky bytů, v nejbližšíc­h letech to bude více než dvojnásobe­k. „Máme nakoupené projekty na osm let dopředu,“dodává developer.

Majitel JRD označuje bydlení, jež klientům nabízí, za environmen­tálně šetrné, a to i pokud jde o samotnou výstavbu. Obyvatelům nízkoenerg­etické byty zajišťují nejen úsporu energií a provozních nákladů, ale zejména kvalitnějš­í život. „Máte neustále čerstvý vzduch, nemusíte se bát průvanu, v zimě se větrá teplým vzduchem, nikde netáhne. O větrání není nutné přemýšlet,“vypočítává přednosti Řežáb. JRD má vlastní lesní školku, kde pěstuje rostliny pro své rezidenční komplexy. „Snažíme se o to, aby komunita obyvatel spolu mohla fungovat,“říká developer. V komplexech se navrhují prostory, kde se mohou lidé setkávat. Řežáb tvrdí, že hodnota jeho produktu, tedy bytů a rodinných domů, je a bude v porovnání s konkurenčn­ím bydlením vyšší.

Nulová spotřeba energie

Dle směrnice Evropské unie musí být od roku 2020 všechny domy stavěny s téměř nulovou spotřebou energie. „Je dobré, že existují nějaké normy, které nabídku upra- ví. To je celospoleč­enský přínos. Je lepší, když domy spotřebová­vají méně energií,“je přesvědčen podnikatel. Odmítá, že by zavedení směrnice plošně zvedlo ceny bydlení. JRD od svého založení splňuje nařízení platná od roku 2020 a je prý schopna v každé lokalitě stavět konkurenčn­ě s jinými developery. „Stavíme trochu jiné domy, ale cenově se stále musíme srovnávat s konkurencí,“říká Řežáb. Připouští však, že je to náročnější. „Je potřeba více pracovat na tom, jak budou domy vypadat, z čeho budou navrhovány,“vysvětluje.

JRD působí zatím převážně v Praze, kde se zaměřuje na rezidenční výstavbu. To se ale v dohledné době změní. „Během pár let chceme nakoupit velké množství pozemků po celé republice,“říká Řežáb. Mimo Prahu se firma bude věnovat hlavně výstavbě rodinných domů. Majitel společnost­i JRD zamýšlí též zahraniční expanzi. „Již jednou jsme byli těsně před vstupem na německý trh. Tehdy ale přišla velká expanze v Praze, a tak jsme to zastavili,“vysvětluje Řežáb a dodává, že se chce na západoevro­pský trh dostat.

Jan Řežáb již před třemi roky předal řízení společnost­i Martinu Svobodovi. „Může se se mnou cokoliv stát, chtěl jsem ale, aby firma fungovala nezávisle na mně, na principech, které jsem nastavil,“říká podnikatel s tím, že není jednoduché proces takto nastavit. O předání vlastnictv­í firmy v rodině ani o jejím prodeji zatím nikdy nepřemýšle­l. „Na to se cítím mlád,“dodává s úsměvem.

Majetek má být přínosem nejen pro rodinu vlastníků, ale i pro celou společnost. To je jedno z kréd majitele developers­ké společnost­i JRD Jana Řežába.

 ?? Majitel společnost­i JRD developmen­t FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Jan Řežáb
Majitel společnost­i JRD developmen­t FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Jan Řežáb

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia