Lidové noviny

Malá inflace v Česku, velká nerovnost v EU

-

ceny v Česku v květnu meziročně stouply jen o 0,1 procenta. To je další a celkem razantní zpomalení oproti 0,6 procenta v dubnu, a květnová inflace tak byla nejnižší od počátku letošního roku. Podle statistiků za to mohou hlavně snižující se ceny plynu a menší zdražování alkoholu, které pak nevyrovnal­y ani stoupající ceny pohonných hmot. Česká národní banka nicméně tvrdí, že je vše podle jejich očekávání a zůstává na první pohled v klidu i přesto, že její inflační cíle jsou dlouhodobě na dvou procentech. Centrální bankéři tvrdí, že se spotřebite­lské ceny pohnou do konce roku. Nemají tak nyní důvod zasahovat například další intervencí proti koruně. Upřímně řečeno, jsou na tom podobně jako jejich kolegové na celém světě a ani toho už moc dělat nemohou. Minimální úrokové sazby na jedné straně a přísná regulace úvěrů a finančních služeb po krizi na té druhé nedávají moc prostoru. Uvidíme, jak se ekonomika bude vyvíjet a jestli přece jen v obavě z deflační spirály na korunu nakonec znovu nesáhnou.

centrální banka prohlásila, že žádný ze sedmičky adeptů na vstup do eura – včet- ně nás – není na cestě k jeho přijetí. Vzhledem ke stavu eurozóny lze jen bohužel říct, že to bude tím, že žádná z nich ani nechce.

nerovnost právě mezi zeměmi eurozóny roste i po takřka dvou dekádách mě- nové unie. Severní Evropa v čele s Německem dál bohatne a naopak jihoevrops­ké státy zaostávají nebo chudnou. Spočítala to přitom německá investiční společnost Flossbach von Storch. Porovnala přitom hodnotu osobního majetku v jednotlivý­ch zemích na základě řady položek, jako jsou nemovitost­i, akcie nebo umělecká díla. Hodnota majetku například v Německu a Rakousku se loni zvýšila o sedm procent, asi dvakrát rychleji než v Itálii nebo ve Španělsku. V Řecku pak dokonce o čtyři procenta klesla. Právě společná měna měla být přitom jedním z hlavních nástrojů, jak v rámci EU rozdíly srovnávat. Bez národní měny je pro státy obtížnější vyrovnávat se s ekonomický­mi turbulence­mi a společná měna zase těžko zvládá takové rozdíly. Eurozóna se napíná k prasknutí.

Kerviel, (na snímku) obchodník, který málem přivedl ke krachu banku Société Générale, dostane odškodnění v přepočtu 13 milionů korun. Francouzsk­ý soud totiž rozhodl, že byl propuštěn bez „vážné příčiny“. Nechvalně proslulé francouzsk­é pracovní právo dosáhlo nového vrcholu.

by snížil hospodářsk­ý výkon Unie o jedno procento. Podle Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD) by navíc bezprostře­dní dopady pociťovala ještě dalších pět let. Celkový výhled ekonomické­ho růstu je přitom o 1,8 procenta, takže jednoproce­ntní propad by znamenal značnou ránu. Samotná Británie by podle řady odhadů mohla dopadnou ještě mnohem hůře, a tak doufejme, že k takové hlouposti nedojde.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia