Lidové noviny

Boj o nehynoucí slávu a peníze

Začalo fotbalové Euro – šampionát podvodníků, simulantů a sprosťáků

-

pat a pokořit ho jakýmkoli způsobem – tato zášť se v případě prohry našeho milovaného národního týmu často obrátí proti rozhodčímu. Navíc se tento jev převaluje jako tsunami na tribuny, do hospod a obývacích pokojů. A v jakési pokřivené formě se pak neférovost objevuje i v amatérskýc­h soutěžích i v soutěžích dětí, už tam uvidíte a uslyšíte nadávky, simulování a zákeřné fauly, vždyť Ronaldo a spol. to tak přece také dělají, že.

V žádném případě už nejde o fotbal jako hru, ale o triumf za každou cenu.

Změny pod tlakem společnost­i

Vysvětlení toho všeho je jednoduché: ve hře – zvláště na Euru – je „nehynoucí“sláva a peníze, tedy hodně peněz. Rychlou změnu by přinesla totální revoluce, vyhození všech současných hráčů a nastolení nových pořádků, což se, uznejme to, nepodaří. A tak musíme doufat v pomalou změnu: jak dlouho se fotbal kazil, minimálně třikrát tak dlouho se bude napravovat.

V něčem se fotbal už mění sám, respektive ho ke změnám nutí tlak společnost­i. Pod dojmem stále populárněj­šího ragby, které svou image staví na protipólu fotbalu, se začíná opatrně brojit proti simulování. Přece jen je k smíchu, když velká hvězda dostane od protihráče v souboji rukou do ramene a pak se chytne za nos a svíjí se na trávníku jako v posledním tažení, zatímco sličná ragbistka po ráně do úst, vyplivne krev a jde dál do hry. I přes kilogramy banánů, které napadaly po Evropě na trávníky, se také fotbalu daří bořit rasové předsudky, což je krásně vidět na současných reprezenta­čních výběrech. Mluví se – ano, zatím pořád jen mluví – o zavedení videa, aby se dalším „nešvarům“dalo předejít či je alespoň potrestat.

Přesto se člověk milující čest a férovost neubrání dojmu, že to zoufale nestačí. Jenže co čekat od bafuňářů, kteří mají plné ruce práce s tím, aby se nějak vyvlíkli z milionovýc­h úplatků, které si navzájem vypláceli. Na boj za čistý a férový fotbal jim nyní moc času nezbývá. Pomalými posuny se tak za 350 let možná dočkáme…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia