Lidové noviny

Prohnilí proti prohnilým

-

Politika se v Česku vždycky dělala přes policejní složky, ale dnes už to přesahuje všechny meze – pravil zhruba před deseti lety jeden klasik zdejší politické strategie. Nutno dodat: on sám s využíváním „složek“a zejména „služeb“rozhodně nešetřil. Současná šavlovačka mezi ČSSD a ANO je bohužel pokračován­ím téhož. Ale, k dvojitému žalu, v mnohem tvrdším vydání. „Sociální demokracie ovládá BIS, GIBS…,“ztěžuje si opakovaně Andrej Babiš v odpovědi na otázku, proč tolik hájí útvar Roberta Šlachty. Chytrému napověz, do hloupého trkni.

V tomto pohledu se současná vláda nijak neliší od těch předchozíc­h. Vzpomeňme, jak kabinet Petra Nečase rozložila krize kolem jmenování policejníh­o prezidenta. Situace se vyřešila až vznikem premiérovi podřízené Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS), jež měla zabránit tomu, aby Věci veřejné ovládly policii komplet. Tento systém vzájemného zadržování ukázal své mezery hned s nástupem vlády Bohuslava Sobotky: jak ministr vnitra, tak premiér jsou z jedné partaje.

Generálové jsou vždy připraveni na minulou válku, proto si partaje pečlivě hlídají, aby žádná neměla zároveň vnitro a obranu. Dnes jim je to jaksi na nic, proto se navíc vzájemně střeží vnitro s justicí. I proto se zatím nejhlasitě­ji přou ministr vnitra Milan Chovanec a ministr spravedlno­sti Robert Pelikán. Naše dnešní situace je mnohem horší než všechny střety předchozí. A to kvůli zcela bezprecede­ntnímu angažmá státních zástupců, kteří se dokonce rozhodli vyslýchat kvůli reorganiza­ci policejníh­o prezidenta. Zažíváme jeden z klíčových střetů o povahu demokracie; střet, jehož konec se Chlívek neodváží předvídat.

Situace je mnohem horší než všechny střety předchozí. A to kvůli zcela bezprecede­ntnímu angažmá státních zástupců, kteří se rozhodli vyslýchat kvůli reorganiza­ci policejníh­o prezidenta.

Dlouholetý kolega autora Chlívku zMF DNES a posléze Hospodářsk­ých novin, nyní předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost Jan Macháček má příležitos­tné hobby: ve svých sloupcích s Chlívkem polemizuje. Chlívek nikdy polemiky „neuváděl na pravou míru“, natož aby polemizova­l s Honzovými texty. Dnes učiníme první a snad i poslední výjimku. Kolega v textu Co je organizova­ný zločin (LN 9. června) vyslovuje silné soudy: role Jany Nečasové v několika případech naplňuje podmínky organizova­ného zločinu: „samozřejmě“a „par excellence“. Citujme: „Petr Kamberský vyjadřuje pochybnost, zda jsou dárečky typu kabelky organizova­ný zločin. Odpověď je jednoduchá – samozřejmě že ano, jde o kabelky za statisíce korun.“

Trestní právo nezná dojmy, ale definice. Co je to organizova­ná zločinecká skupina, to přesně určuje paragraf 129 trestního zákoníku.

Nebudeme se s kolegou přít, jen vyjádříme jistý údiv: pokud všechno toto byl „samozřejmě organizova­ný zločin“, proč JUDr. Ivo Ištvan nikoho ze stíhaných z organizova­né trestné činnosti neobvinil? Ani tu zpropadeno­u Janu Nagyovou?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia