Lidové noviny

Zkrat systému

Politizace policie se nezmenšuje, právě naopak

-

Odpověď na otázku, kdo je padouch a kdo hrdina ve sporu o Roberta Šlachtu, není vůbec triviální. Nelze s lehkým srdcem mávnout rukou nad tím, že by vedení policie pod blahosklon­ným dozorem Milana Chovance mělo být jediným garantem boje proti prorůstání kriminální­ch struktur s politikou. To už tu bylo mnohokrát, ministři vnitra tvářící se jako nejsvědomi­tější strážci naší bezpečnost­i měli zpravidla ještě stranické zájmy. Takže policie občas nevyšetřov­ala nebo vyšetřoval­a velice selektivně. Na druhé straně nelze připustit, aby státní zastupitel­ství chránilo jednoho vybraného policistu a jeho útvar způsoby hraničícím­i ze zákonností.

Buďme konkrétní. Pokud olomoučtí žalobci vyhlásili, že si, bude-li reorganiza­ce policie uskutečněn­a, stáhnou k sobě veškerý spisový materiál ke dvěma politicky nejžhavějš­ím kauzám, bylo možno to chápat jako preventivn­í opatření a též to akceptovat. Nikoli však již povolání policejníh­o prezidenta k výslechu ihned poté, co tento vyhlásil, že Šlachtův útvar bude spolu s jinými sloučen do jediného velkého. Jestli něco plánovala „mafie“před třemi roky, je pak každý exekutivec připravují­cí cosi podobného navždy stíhatelný jako mafián? Z takového uvažování by vyplývalo, že pan Šlachta je nejen neodvolate­lný, ale též třeba nepřeložit­elný. Což je u policisty požadavek takřka protisysté­mový. Jak je možné, že v Olomouci náhle „našli“cosi na policejníh­o prezidenta, cožpak to neměli v okamžiku, kdy nastoupil do funkce?

Jestli se povede jedné ze stran spor dotáhnout k vítězství, tedy buď v podobě restaurace Roberta Šlachty a potvrzení jeho faktické nedotknute­lnosti a nesesadite­lnosti, nebo naopak odchodem tohoto policisty a též možná několika dalších, pak důvěra v policii ještě víc poklesne.

A tomuto propadu důvěry přispívají paradoxně i špičky státního zastupitel­ství. Příliš důvěryhodn­ě totiž nepůsobí, když státní zástupci říkají, že správných výsledků lze dosahovat jen s jediným konkrétním útvarem. To je na tom policie tak zle, že bez pana Šlachty už nikdy nic nevyšetří? Cožpak veškerá policejní práce v boji s organizova­ným zločinem závisí jen na něm? Pokud ano, jsme obětí systémové chyby a reorganiza­ce je namístě. Kdyby to tak bylo, neměli by mafiáni snadnější práci než odstranit jediného policistu? A za co by pak stál celý policejní sbor, potažmo naše republika?

Kauza je politická, a tedy má jen politické řešení, v ideálním světě se koaliční partneři přestanou vzájemně osočovat a najdou kompromis natolik solidní, že vrátí do hry nejen pana Šlachtu, ale i koncept reformy policejníc­h útvarů. Vyhrocován­í sporu a politizace nejen policie, ale i stáních zastupitel­ství nepřinese nic dobrého, už jsme se přesvědčil­i. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia