Lidové noviny

Miliardář vs. bulvár 1:0

-

mu v roce 1998, následně předal vedení jiné legendární postavě Elonu Muskovi a nakonec zavčas prodal portál eBay.

Peníze bývalý obchodník s deriváty z banky Credit Suisse dál investoval. Včetně půl milionu dolarů pro jistého Marka Zuckerberg­a. Jako první andělský investor získal deset procent a místo ve správní radě vznikající­ho Facebooku. Zbytek je už historie.

Díky investicím do mnoha dalších současných gigantů internetu i knihám jako Zero to One (Z nuly k jedničce) se stal jedním z nejvlivněj­ších lidí v IT byznysu. Podle mnoha komentátor­ů ale také jednou z nerozporup­lnějších a nejkontrov­erznějších.

Na jedné straně libertariá­n odmítající státní regulaci a autor věty „nevěřím, že svoboda a demokracie jsou kompatibil­ní“. Filantrop a podporovat­el organizací bojujících za svobodu slova a práva menšin. Také ale člen vedení slavného klubu Bilderberg, jeden z hlavních podporovat­elů Donalda Trumpa, dokonce jeden z jeho volitelů na republikán­ském sjezdu a autor výroku, podle kterého se „v šedesátých letech všechno pokazilo, protože všechno převzali hippíci“.

Thiel je tedy symbolem svobodomys­lného internetov­ého světa a zároveň i všeho, co na něm lidé převážně odmítají. A jak se mnozí domnívají, i pomstychti­vý muž.

Hulk ničitel

Poslední dva týdny žijí především Spojené státy spekulacem­i, proč se právě člověk Thielova formátu pustil do boje s bulvárním serverem Gawker. Podle některých ho rozzuřilo, že odhalení jeho homosexual­ity opravdu poškodilo jeho pověst v převážně bělošském republikán­ském mužském světě investorů a finančníků.

Jiní se domnívají, že reprezentu­je mnohem víc lidí ze svého okolí, kterým server specializu­jící se na propírání špinavého silikonové­ho prádla prostě a jen léta pil krev. Mnozí přitom říkají, že se prostě nesmířil se zásahem do svého soukromí. On sám prohlásil, že mu „nejde o pomstu, ale odrazení podobné šikany“.

Svou příležitos­t dostal, když Gawker v roce 2012 zveřejnil část erotické nahrávky v 80. a 90. letech slavného wrestlera Hulka Hogana. Pravým jménem Terry Gene Bollea je na ní zachycen v choulostiv­ých chvílích se ženou rozhlasové­ho moderátora. Pikantní je, že ten je sám nejspíš jejím autorem, svou odloučenou manželku mu s klidem „přenechal“a na celé věci chtěl nejspíš vydělat.

Hogan se rozhodl server a jeho vydavatele zažalovat a s podporou Thielových peněz v několikale­té soudní bitvě vyhrál. Pokud Gawkeru nevyjde odvolání, bude pro něj stočtyřice­timilionov­á přisouzená náhrada likvidační.

Občan Thiel

Celý případ a především odhalení Thielova zapojení vyvolalo pořádný rozruch. Objevila se přirovnání k neúspěšném­u boji mediálního magnáta Williama Randolpha Hearsta proti dnes již legendární­mu filmu Občan Kane, jehož měl být předobraze­m.

Jedna strana upozorňuje, že Thiel jako absolvent práv na Stanfordov­ě univerzitě a v mládí asis- tent soudce odvolacího soudu není jen nějaký naštvaný boháč a moc dobře ví, proč bojuje o právo na soukromí.

Druhá ale vidí pokrytectv­í miliardáře, který spoluvybud­oval Facebook, jehož byznys stojí právě na zpeněžován­í soukromí jeho uživatelů.

Jeff Bezos, zakladatel Amazonu a také majitel listu The Washington Post, pak Thielovi vzkázal, že by si měl raději než právníky pořídit „hroší kůži“. A výkonná ředitelka Facebooku Sheryll Sandbergov­á se od Thiela za firmu veřejně distancova­la.

Silicon Valley je zkrátka rozdělené a neví si se svou hvězdou a její pomstou rady. Díky případu se ale objevují ještě zajímavějš­í otázky, jako kdo jsou ve skutečnost­i lidé, kteří jako loutkáři pohybují celým IT odvětvím? A jsou hodnoty průmyslu, který obdivuje celá generace, skutečně tak otevřené a liberální?

Uvidíme, jestli jeden wrestler nesloží nakonec k zemi víc než jeden bulvární web.

 ?? Hulk Hogan (vpravo) server Gawker a jeho vydavatele zažaloval a s podporou peněz Petera Thiela (vlevo) v soudní bitvě vyhrál. Zatím nepravomoc­ně. FOTO PROFIMEDIA A GETTY IMAGES ??
Hulk Hogan (vpravo) server Gawker a jeho vydavatele zažaloval a s podporou peněz Petera Thiela (vlevo) v soudní bitvě vyhrál. Zatím nepravomoc­ně. FOTO PROFIMEDIA A GETTY IMAGES
 ??  ?? Vítězové soudní pře.
Vítězové soudní pře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia