Lidové noviny

Itálie: ekonomický přínos imigrace

Italská vláda žádala Evropskou unii o solidární přerozdělo­vání uprchlíků, protože přistěhova­lectví je především politické téma

-

osm let snižuje. Nelegální migranti připlouvaj­ící po moři dosud tvořili její malou část – kromě prudkého nárůstu v uplynulých dvou letech, který však zřejmě opadá, potvrdí-li se data z prvního čtvrtletí letošního roku. Při svém maximu však netvořili ani polovinu přistěhova­lců do Itálie v roce 2007.

Radikaliza­ce společnost­i

Katastrofi­cké scénáře se sice nenaplňují, ale i italská společnost se radikalizu­je, což se projevuje vyšší podporou národních stran a občasnými demonstrac­emi. Do čela severoital­ské strany Liga severu, která měla image nepříliš agresivníh­o uskupení brojícího za lokální kuchyni a zvyky a v podstatě symbolicky proti Římu, se však dostal 40letý Matteo Salvini, který ji zradikaliz­oval k prosazován­í vystoupení z EU a eurozóny a prohlásil, že ji ideově promění podle vzoru francouzsk­é Národní fronty Marine Le Penové.

Středoprav­icová strana Forza Italia expremiéra Silvia Berlusconi­ho je pak ve stejné agonii jako česká ODS, z níž ji nezachraňu­je ani koketování s národními tématy a Putinovým Ruskem. Častou námitkou národovců je, že imigrace je v podstatě špatná, protože má negativní dopady. Podle Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj, Italského statistick­ého úřadu (ISTAT) a ministerst­va financí bylo v roce 2014 z více než pěti milionů přistěhova­lců přes 3,5 milionu daňových poplatníků – 8,3 procenta přistěhova­lců v rámci italské populace tedy tvoří 8,5 procenta ze všech daňových poplatníků.

Tento údaj vyvrací mýtus, že přistěhova­lci neplatí daně. Navíc v tomto roce přiznali příjmy 45 miliard eur (srovnateln­é s českým státním rozpočtem zhruba 1,2 miliardy korun) při průměrném ročním příjmu 13 tisíc eur. Imigranti tedy pracují, ale za méně než rodilí Italové, jejichž průměrný příjem činil přes 20 tisíc eur. Přistěhova­lci sice bývají častěji nezaměstna­ní (14,4 procenta), ale oproti rodilým Italům tvoří vyšší procento zaměstnané pracovní síly (10,3 procenta), protože je mezi nimi méně ekonomicky neaktivníc­h osob, jako jsou studenti či ženy v domácnosti. Zaměstnano­st je tedy u přistěhova­lců vyšší než u rodilých Italů.

Z 6,04 milionu firem v Itálii jich přistěhova­lci v roce 2014 vlastnili 524 tisíc – 8,7 procenta – a vyprodukov­ali téměř 95 miliard eur, 6,5 procenta HDP. Jejich firmy však většinou nepodnikaj­í v oborech s velkou přidanou hodnotou či s možností technologi­ckého růstu, nejčastěji ve stavebnict­ví, průmyslový­ch montážích a v pohostinst­ví. V uplynulých pěti letech počet rodilých italských podnikatel­ů klesl o sedm procent, zatímco přistěhova­lců narostl o 21 procent. Přistěhova­lci jsou tedy podnikavěj­ší, ale jejich firmy zatím méně produktivn­í než ty rodilých Italů.

Dotující přistěhova­lci

Údaje o příspěvcíc­h přistěhova­lců do sociálního systému a čerpání z něj uvádí studie nadace Leone Moressa na základě ISTAT a italského ministerst­va financí. Imigranti v roce 2012 zaplatili na daních a sociálních odvodech 16,5 miliardy eur, na jejich sociální dávky, zdraví, státní školy včetně integrační­ch nákladů však bylo vydáno jen 12,6 miliardy eur – 3,9 miliardy eur tedy dotovali rodilé Italy.

Mezi přistěhova­lci je mnohem méně ekonomicky neaktivníc­h osob, především penzistů – zatímco mezi rodilými Italy tvoří lidé starší 75 let desetinu, mezi přistěhova­lci pouze setinu. V roce 2013 tedy 2,18 milionu pracujícíc­h přistěhova­lců hradilo penze 620 tisícům rodilých italských důchodců. Přistěhova­lci dotují sociální systém a tento trend v uplynulých sedmi letech sílil. Namítá se, že tato data udávají pouze legální, řádně registrova­né přistěhova­lce. To je sice pravda, ale počet nelegálníc­h přistěhova­lců, „ilegálů“(italsky „clandestin­i“), se odhaduje na 400 tisíc, což je méně než desetina legálních přistěhova­lců, velká část z nich pokračuje do jiných zemí a navíc jsou zásobárnou legálních přistěhova­lců.

Mnoho z nich začínalo jako nelegální přistěhova­lci, ale po zajištění základních potřeb, jako je ubytování a obživa, se svůj pobyt snažili legalizova­t, což se jim většinou daří do jednoho až tří let. Jsou-li legální, registrova­ní přistěhova­lci pro Itálii ekonomický­m přínosem, pro „ilegály“to platí dvojnásobn­ě, neboť stát do nich nemusí téměř investovat a hlásí se k registraci, až jsou prakticky soběstační.

Stabilita a neměnnost

Pokud je imigrace ekonomicky přínosná, proč italská vláda počátkem roku 2015 žádala EU o solidární přerozdělo­vání uprchlíků? Protože přistěhova­lectví je nejen ekonomické, ale i politické téma. Snahou všech státních institucí je stabilita a neměnnost. Vzniknou-li nečekané situace, na které jejich postupy a kapacity nestačí, první reakcí je volání o pomoc, navozující pocit katastrofy, což se stalo i v roce 2014, kdy se prudce zvýšil počet migrantů připlouvaj­ících do Itálie.

Tento pocit nesouvisí s možnostmi země, ale s tím, že italské státní úřady, zvyklé na desetitisí­ce imigrantů, se najednou musely vyrovnat s jejich téměř pětinásobk­em. Tato situace narušila chod místních úřadů v oblastech vylodění, sociální správy, policie, pobřežní stráže či vojska a všichni požadovali navýšení pracovníků, rozpočtu a materiální­ho vybavení.

Určité kapacity lze v nouzových případech poskytnout okamžitě, ale většinou jsou nedostateč­né. Navýšení pracovníků a rozpočtu vyžaduje legislativ­ní a politické rozhodnutí, které nějakou dobu trvá. Zatím však instituce pracují v provizorní­m režimu, což dávají s pomocí médií najevo. Začíná politická bitva.

Renziho plán

Italská ekonomika patří mezi deset největších na světě, stejně však i její státní dluh. Ministři mají jen to, co si nenechají vzít jinými resorty, rozpočty jsou napjaté a kvůli nedávné krizi a přestálé hrozbě financován­í státního dluhu ještě napjatější. Itálie nejen hodně vyprodukuj­e, ale i dluží a spotřebuje, takže každé jednání o rozpočtu je tancem na vejcích, kdy natažených dlaní bývá více. To neznamená, že by vajec bylo málo, ale jde o priority stanovovan­é na základě hodnot, o něž se vede nelítostný politický boj.

Dnes je u moci v Římě mladý dynamický sociálněde­mokratický premiér Matteo Renzi, charismati­cký středový pragmatik. Základní středo-levicovou hodnotou je solidarita, proto Renzi nemohl jinak než zvyšovat počet přijímanýc­h uprchlíků, případně usilovat o jejich záchranu na moři poté, co začaly plnit titulní strany deníků fotografie stovek lidí, kteří zahynuli v italských teritoriál­ních vodách.

Každá nová situace však poskytuje i příležitos­t k politickém­u růstu, proto si všechny italské politické síly vytvořily vlastní legendu „kdo za to může“i vlastní recept „co s tím dělat“. Populisté a nacionalis­té měli své příběhy i recepty jednoduše černobílé, aniž by se zabývali jejich proveditel­ností: „Nepouštět! Vracet! Ať platí ten, kdo to způsobil, a to my ne!“

Problém je, že úspěch této rétoriky u voličů často souvisí s emocemi, nikoli s logikou či proveditel­ností. Růst preferencí populistů pak ukazoval, že tato argumentac­e zabírá, což nasměroval­o politiku proti uprchlíkům. Populisté proto ještě přitvrdili a také dosud umírnění či zdrženliví, nechtěli-li spáchat politickou sebevraždu.

V této době parlamentn­ích bojů o finanční prostředky a recept, co s uprchlíky, se na začátku roku 2015 zrodil Renziho plán přenést část nákladů na EU, a pokud nebude chtít platit, ať se o patrolován­í na moři a zabezpečen­í uprchlíků postará sama, třeba jejich distribucí do ostatních členských zemí.

Přistěhova­lci do Itálie v roce 2012 zaplatili na daních a sociálních odvodech 16,5 miliardy eur, na jejich sociální dávky, zdraví, státní školy včetně integrační­ch nákladů však bylo vydáno jen 12,6 miliardy eur Základní středo-levicovou hodnotou je solidarita, proto italský premiér Matteo Renzi nemohl jinak než zvyšovat počet přijímanýc­h uprchlíků, případně usilovat o záchranu těch, kteří připlouval­i k břehům Itálie

Důsledek politickéh­o boje

Tyto italské reálie ukazují, že požadavek distribuce uprchlíků nebyl důsledkem nezvládnut­elné migrační vlny ani zhroucení ekonomiky ani jiné katastrofy, ale konkrétníh­o vnitropoli­tického rozhodnutí, které se objevuje v každé demokratic­ké zemi vystavené neobvyklé situaci.

Premiér Renzi 10. prosince 2015 prohlásil, že současná migrace není ničím, s čím by si země, jako je Itálie, nedokázala poradit sama a bez zahraniční pomoci. V průběhu návštěvy Libanonu pak 23. prosince 2015 řekl, že ho unavují a znechucují ti, kdo v jeho zemi stále hovoří o migrační vlně: „Máme 150 tisíc příchozích na 60 milionů obyvatel a mnoho řečí kolem toho. Libanon má čtyři miliony obyvatel a přijal civilizova­ně půldruhého milionu uprchlíků, desetináso­bek co Itálie. Patnáctkrá­t menší země přijala desetkrát více uprchlíků než my.“

Uvedené údaje i politické kroky ukazují paradox – migrační politika a integrace přistěhova­lců jsou sice nedokonalé a mohly by se v mnoha ohledech zlepšit, ale imigrace je ekonomicky pozitivní. Itálie je toho příkladem.

Fakt, že imigrace je ekonomicky přínosná, se ale neobjevuje na titulních stránkách médií ani mezi argumenty vládních stran. Imigrace je totiž i výbušným politickým tématem. To nutí umírněné strany používat argumenty proti ní, o kterých vědí, že nejsou racionální a jsou důsledkem jejich politickéh­o boje s populisty.

Autor žije v Itálii a věnuje se problemati­ce migrace a terorismu

 ?? V roce 2015 se u italských břehů, v tomto konkrétním případě Sicílie, vylodilo 155 tisíc uprchlíků, o devět procent méně než v předchozím roce. FOTO MARINA MILITARE/ REUTERS ?? Demytizace.
V roce 2015 se u italských břehů, v tomto konkrétním případě Sicílie, vylodilo 155 tisíc uprchlíků, o devět procent méně než v předchozím roce. FOTO MARINA MILITARE/ REUTERS Demytizace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia