Lidové noviny

Snad vrátíme lidem úsměv

Začalo Euro. Francouzšt­í pořadatelé chtějí, aby fanoušci díky fotbalu zapomenuli na strasti dneška

-

ONDŘEJ TRUNEČKA hlavní trasu jsou neprůjezdn­é, v parkování tu už dlouho dopředu bránily výrazné pásky. Jde se na fotbal, na velký zápas, na zahajovací utkání.

Ale ani tak se fotbal – tedy výsledky, parádičky, příběhy – nebude prosazovat úplně snadno.

„Tohle není obraz, jaký jsme chtěli,“přiznává Jacques Lambert, šéf organizačn­ího výboru. Už teď, po prvním hracím dnu, po jediném odehraném zápase? „Ano, už teď je to pokažené.“

Nástupiště­m Severního nádraží, pár minut jízdy od Saint Denis, kde stadion stojí, se nese Marseillai­sa. Domácí fanoušci se překřikují a baví se. Fotí se sami, pak společně s kamarády, promíchají se s hloučkem rumunských příznivců. Jenže čas do výkopu ubývá, zato peron je plnější a plnější.

Čas odjezdu vlaku je dávno pryč, na obrazovce se však jen opakuje omluva: „Vaše vlaky na vašich linkách jezdí nepravidel­ně.“

Ano, v Paříži se dál stávkuje kvůli změnám v občanském zákoníku. Během dne zůstávaly některé úseky bez obsluhy, jinde jezdila jen část spojů.

„Jistě, stávka nezasáhne vlastní turnaj po soutěžní stránce až do chvíle, dokud se týmy a rozhodčí budou moci přesouvat. Ale zápasy, ty jsou přece pro fanoušky, a tady už je to komplikova­nější. Pokud fanoušci nemohou bez problémů cestovat, je to mrzuté,“dodává Lambert.

Deník Le Figaro předpoklád­al od pátečního dopoledne velké problémy, navíc Francii poslední dny trápily i povodně. „Tak snad vrátíme lidem v zemi úsměv,“sliboval za Francii záložník Paul Pogba.

Převahu mají cizinci

A proč si vůbec kazit celý den. Fanoušci se trousili centrem města. Nepřekvapí, že u Eiffelovy věže měli dopoledne převahu ti ze zahraničí. Odpoledne po páté hodině se na Martových polích otevřela velká fanzóna pro desetitisí­ce zájemců, pro zábavu tu připravili také stolní fotbálky nebo malé hřiště.

I Champs-Élysées zdobí prapory Eura, svítily tu další dresy – kromě převahy modrých také německé, švédské, chorvatské... A pochodoval­i hasiči ve vší parádě s nablýskaný­mi helmami v modrých uniformách a kombinézác­h při příležitos­ti svého dne.

Možná si vzpomenete. Právě tady na slavné třídě slavili francouzšt­í fotbalisté triumf na domácím mistrovstv­í světa 1998. Bylo jich tu tehdy milion a půl a na Vítězný oblouk se promítala tvář finálového hrdiny Zinedina Zidana.

To tentokrát jistě nebude, ač ho v budoucnu nejspíš nemine role reprezenta­čního trenéra Francie. Třeba tu v noci na 11. července bude Antoine Griezmann a další francouzsk­é hvězdy.

Sportovní deník L’Equipe v pátek burcoval: Zopakujte rok 1998!

Velký večer včera nadešel.

„Tohle není obraz šampionátu, jaký jsme chtěli. Už teď je to Euro pro všechny fanoušky, kteří k nám přijeli, pokažené.“

 ?? Před zahajovací­m zápasem Francie–Rumunsko (skončil po uzávěrce – výsledek na Sport.Lidovky.cz) se domácí fanoušci dobře bavili. FOTO PROFIMEDIA ?? Atmosféra v ulicích.
Před zahajovací­m zápasem Francie–Rumunsko (skončil po uzávěrce – výsledek na Sport.Lidovky.cz) se domácí fanoušci dobře bavili. FOTO PROFIMEDIA Atmosféra v ulicích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia