Lidové noviny

Zemřel Mr. Hockey. Divoch na ledě, mimo něj gentleman

- KAREL KNAP

PRAHA Na ledě zrovna zuřila bitva Detroit – St. Louis. Stovky diváků však zapomněly na dolary utracené za lístky a pokorně přešlapova­ly ve frontě na chodbě památeční Joe Louis Areny. Ta se vinula kolem stánků se suvenýry, jídlem i pitím až ke stolku, u něhož seděl statný a stále vzpřímený muž s bílými vlasy. On. Legenda. Mr. Hockey. Před necelými devíti lety podepisova­l Gordie Howe svou knihu Nine (Devět). Právě tohle číslo nosil na dresu a pro mnoho jeho následovní­ků bylo posvátné.

Včera ve věku 88 let Howe po dlouhém boji s demencí zemřel a na sociální sítě jako slzy smutku pršely projevy soustrasti pozůstalým.

Tradiční přání „Odpočívej v pokoji“kdosi trefně upravil na „Brusli v pokoji“. Hokej vyprostil Howa z prostých poměrů jedenáctič­lenné rodiny v kanadské provincii Saskatchew­an. Přinesl mu obří dávky radosti, jež překonaly jen svatba a narození jeho čtyř dětí.

Červená plachta s bílou devítkou a jmenovkou visí pod stropem stadionu Detroitu. Jeho plakát zdobí zeď nad pokladnami. Kdo chce spočítat fotky v aréně, na nichž je on, dost si mákne.

Mezi mantinely se mezi góly, nahrávkami a kličkami rval jako divoch, v soukromí byl neskutečně vstřícnou a milou bytostí, jež si pokaždé udělala čas na fanoušky.

„Hej, Gordie! Gordie, seš bo- rec,“pokřikoval­i chlápci s kelímky piva v rukou. I oni svým způsobem vyjadřoval­i úctu člověku, jenž v NHL a WHA působil mezi lety 1946 a 1980.

S Red Wings se kdysi rozešel ve zlém. Nevážili si ho. Časem se s ním usmířili a zvali ho na různé akce.

Na podzim 2014 se zdálo, že už nikdy nedorazí. Po sérii mrtvic měl na kahánku. „Uzdrav se, Gordie!“volal nápis ze samolepek, jež zdobily dveře, nástěnky i dveře v hale.

Situace vypadala beznadějně. Příbuzní plánovali pohřeb. Až zázračně zabrala léčba kmenovými buňkami v Mexiku. Letos v březnu slavil 88. narozeniny ve vyprodané Joe Louis Areně, která burácela víc než po vítězném gólu domácích a zpívala Happy Birthday.

Byla to dojemná a důstojná rozlučka s mužem, jehož mistři jako Wayne Gretzky, Bobby Orr či Scotty Bowman označili za nejlepšího hokejistu všech dob.

 ?? Gordie Howe FOTO ČTK ??
Gordie Howe FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia