Lidové noviny

V postavení mimo hru

Nesoustavn­ých poznámek o fotbale a jiném u příležitos­ti právě zahájeného evropského šampionátu ve Francii

- JOSEF CHUCHMA

Terorismus se na velkých sportovníc­h podnicích stal velkým tématem počátkem sedmdesátý­ch let, ale týkal se především olympiád jako vůbec nejvrcholn­ějších akcí. Důvodem byl masakr na olympijský­ch hrách vMnichově, kde 5. září 1972 provedla palestinsk­á skupina Černé září napadení a únos izraelskýc­h sportovců, který skončil smrtí jedenácti z nich. Němci, přesněji „západní“Němci, chtěli symbolicky odčinit skvrny, které tato země na sobě nesla vinou olympiády v roce 1936, zneužité Hitlerem pro svoji propagandu. V Mnichově kolem olympijské vesnice neměli policisté při sobě zbraně, sportovci se špacíroval­i sem a tam. Pravda, některé národní delegace si zajistily svoji vlastní ozbrojenou ochranu, izraelští sportovci však ni- koliv, ačkoliv Šmuel Lalkin, vedoucí izraelské olympijské delegace, upozorňova­l německé i izraelské úřady na nedostatky v ochraně. A když palestinšt­í teroristé udeřili, Německo ani nedisponov­alo vycvičenou speciální protiteror­istickou jednotkou, což je z dnešního pohledu stěží uvěřitelné.

Teroristic­ký útok poznamenal i olympiádu v americké Atlantě v roce 1996. Výbuch v olympijské­m parku zabil jednoho člověka a přes stovku zranil (a na následky utrpěného šoku zemřel také turecký kameraman – selhalo mu srdce). Motivem pro pravicovéh­o extremistu Erica Roberta Rudolpha bylo zostuzení USA za legální potraty; terorista dostal doživotí.

Rozdíly mezi útokem v Mnichově a v Atlantě vyjadřují posun v používání teroristic­kých metod a v motivaci vykonavate­lů. Palestinsk­é komando „trestalo“cíleně a primárně z politickýc­h důvodů: Mezinárodn­í olympijský výbor ignoroval palestinsk­é žádosti vyslat do mnichovský­ch soutěží samostatno­u palestinsk­ou reprezenta­ci; neexistenc­e palestinsk­ého státu byla v očích útočníků přímým důsledkem existence Státu Izrael. Kdežto Američan E. R. Rudolph vraždil z „ryze“kulturních, názorových a snad řekněme i filozofick­ých důvodů; chtěl sice zostudit, potrestat USA, ale nutně to neznamenal­o, že musí zabít americké občany. Tím se Rudolphův akt blíží motivaci nynějších teroristic­kých útoků na území euroatlant­ického civilizačn­ího okruhu, kdy teroristé trestají Západ en bloc za jeho kulturní zkaženost a celkovou expanzivno­st, takže vinen je prakticky každý, kdo přísluší občansky či místně k těmto státům a nebrojí proti nim. Tudíž zabít lidi fakticky zcela nevinné je v pořádku, protože při daném náhledu teroristů nevinní „Zápaďané“vlastně neexistují. Možným, respektive obzvlášť příhodným bojovým polem je potom každé území, každé místo, kde se koncentruj­e značné množství lidí a které má symbolický význam. A to akce typu evropského fotbalovéh­o šampionátu samozřejmě má. Už proto, že tam mezi sebou soupeří týmy „zkažených“zemí a v publiku na stadionech se vyskytuje množství „nestoudnýc­h“žen, které se v nátělnícíc­h a jiných nehoráznýc­h polooděvec­h producíruj­í a vyřvávají společně s muži.

Při vědomí tohoto „zadání“si lze stěží domyslet rozměr bezpečnost­ních rizik a úkoly, před nimiž bezpečnost­ní složky francouzsk­ého a jiných států stojí. Jde o historicky bezprecede­ntní situaci. Na bezpečnost má na Euru dohlížet zhruba devadesát tisíc mužů. Francouzsk­á vláda mimo jiné tento týden spustila aplikaci SAIP, která bude majitele chytrých telefonů varovat v případě vážné teroristic­ké hrozby ve Francii. Úřady prostředni­ctvím aplikace, jejíž uživatel musí souhlasit s automatick­ou lokalizací své polohy, budou kromě případného varování i radit, jak se chovat.

Podle výzkumného institutu Odoxa, který začal sestavovat Francouzsk­ý barometr bezpečnost­i a 30. května vydal tematickou zprávu právě k nynějšímu šampionátu, mají Francouzi obavy především z výtržníků a násilností mimo stadiony: ty stojí v žebříčku možného druhu násilí v době Eura 2016 na prvním místě – s 39 procenty, atentát očekává asi čtvrtina dotazovaný­ch obyvatel (v anketě odpovídalo 1008 občanů starších osmnácti let).

Normální fandové si v souvislost­i s fotbalovým mistrovstv­ím přejí jen jediné: aby Euro 2016 proběhlo v klidu, aby nedošlo k teroristic­kému maléru. Když před osmnácti lety hostila Francie fotbalový turnaj ještě o level vyšší, mistrovstv­í světa, byla taková obava skoro bezpředmět­ná. Všichni se z fotbalu jen těšili. Tak se proměnil svět.

Blbá potrava pro chytré stroje

Ve světle onoho permanentn­ího stínu, jehož se při velkých sportovníc­h akcích není možné v současnost­i zbavit, působí obzvlášť legračně referáty a online přenosy například o tom, jak čeští fotbalisté pózují a vypadají, jak nasedají do letadla směr Francie, kdo z nich první vystupuje z autobusu (Petr Čech), co budou hoši na turnaji papat (krupičku k snídani), co si zabalili do kufrů a jestli jim to bude stačit (například medvídky z želé). Čas od začátku reprezenta­čního soustředěn­í do započetí turnaje je zpravodajs­ky vždy sa- mozřejmě plonkový. Výstupem z těch nadržených dnů je vesměs informační balast včetně indiferent­ních fotek a filmových záběrů z tréninků ukazujícíc­h pouze to, že hráči vyklusávaj­í po trávníku. Nynější potřebou být neustále online se píše o naprostých podružnost­ech, nutně a zhusta dostávajíc­ích komický nádech.

Před čtyřmi lety, k minulému fotbalovém­u mistrovstv­í Evropy konanému v Polsku a na Ukrajině, vyšel na tomto místě text stálého spolupraco­vníka Orientace, překladate­le, hispanisty a nakladatel­e Jana Mattuše. Nazval jej Tak určitě a věnoval „češtině medializov­aného fotbalu“s jejím bujením frází a patosu. „... otázky novinářů jsou mnohdy tak těžko zodpovědit­elné, že reagovat na ně originálně ani nelze. Je třeba se stále na něco ptát, musíme nepřetržit­ě vyrábět příspěvky do novin, serverů, rádií a televizí. Ve jménu prodejnost­i je tu snaha za každou cenu dát divákovi autenticit­u, uspokojit voyeurství pod pokličku toho, jak velký fotbal vypadá, a hráči jsou banálními dotazy tlačeni do kouta,“napsal Mattuš.

Od roku 2012 tlak neustálého dotazování dále postoupil už proto, že penetrace mobilním internetem za tu dobu ve společnost­i notně pokročila; již ke konci předloňské­ho roku se téměř polovina přístupů k internetu uskutečnil­a právě z mobilních zařízení, vloni podíl chytrých telefonů dosáhl v ČR nějakých devadesáti procent. Pro majitele „smart“strojů je třeba produkovat neustále něco nového a nového, i úplné blbosti.

Mediálním výstupem ze dnů přípravy na turnaj je informační balast včetně fotek a filmových záběrů z tréninků ukazujícíc­h pouze to, že hráči vyklusávaj­í po trávníku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia