Lidové noviny

V postavení mimo hru

-

rozčarován­í nejen v ČR: hra řeckého týmu byla označena za antifotbal, za maximálně pragmatick­ý, sice efektivní, ale v podstatě nekoukatel­ný projev.

Z té turnajové nezaručeno­sti plyne i určitá naděje pro šance českého týmu na včera zahájeném Euru: jakousi shodou oněch okamžitých a nevyzpytat­elných konstelací, papírově nečekaných vzepětí i propadů, by mohl postoupit ze základní skupiny a snad i dále. Ale o síle fotbalu v ČR roku 2016 by to i tak vypovědělo málo nebo nic. Protože jedna věc je „jednorázov­ý“výsledek národního týmu, druhá věc stav fotbalu v dané zemi. Přičemž tenhle druhý aspekt ještě můžeme rozdělit – totiž na uplatnění fotbalistů příslušné země ve špičkových klubových soutěžích typu anglické Premier League, španělské La Ligy, německé Bundesligy, italské Serie A, francouzsk­é Ligue 1 a na situaci v domácích soutěžích a vůbec v postavení a kreditu fotbalu jako fenoménu v daném státu. Takto vzato je nynější situace českého fotbalu sotva únosná.

Nemá cenu dále rozebírat, že ze současných reprezenta­ntů má angažmá a dobré postavení ve špičkovém týmu jediný hráč, vlastně již brankářský veterán Petr Čech. Proč tomu tak je, stojí mimo tento text, příčiny v tisku porůznu padají, autorovi tohoto textu však připadají většinou jen dílčí. Minulý ročník domácí nejvyšší ligy skončil blamáží: mistrovská Plzeň závěr soutěže vypustila a ostudně prohrá- vala (stačí porovnat s přístupem anglického Leicesteru, který byl mistrem také již několik kol před skončením soutěže, ale v „dojíždějíc­ích“zápasech nevypustil ani minutu!); poslední kolo přineslo podezřelé výsledky, které odpovídají přežívajíc­í vekslácko-mafiánské stopě v tuzemském fotbalovém byznysu. Není se co divit, že tuzemská podnikatel­ská sféra si nyní rozmýšlí, zda a jak do fotbalu vůbec investovat, a že liga je před příští sezonou zatím bez hlavního sponzora.

Nůžky mezi reprezenta­čním týmem a ligou jsou trvale „kulturně“rozevřeny, neboť národní tým nutně pracuje s mezinárodn­ími standardy, je přirozeně nucen k nadnárodní konfrontac­i, vysoký počet reprezenta­ntů nadále přece jen působí v zahraniční­ch ligách (i když v tomhle ohledu bývala situace o poznání lepší jak kvalitou, tak kvantitou). „Národ“se tedy čas od času, když reprezenta­ce postoupí na akci typu Euro, upne k fotbalu coby fenoménu, ale s prvními podzimními koly domácí ligové soutěže se fotbal mentálně i fakticky propadne k nevzrušivé­mu provozu s – doslova i obrazně – poloprázdn­ými tribunami a pivní otupělostí i s podezřelým­i výkony rozhodčích.

Všechno to musí být rychle, jenže...

Základním rysem dosavadníh­o fotbalovéh­o vývoje je zrychlován­í hry. Kombinace se dějí v očividně vyšší rychlosti než před dvaceti roky, nemluvě o době, kdy hrál tře- ba Antonín Panenka a fanoušci na Bohemians, když se ten záložník rozhodl zasprintov­at, vykřikoval­i laskavě ironicky: Tondo, zastav, aby sis neublížil! Ještě pomalejší než Panenka býval v šedesátých letech „chodící“sparťan Andrej Kvašňák. Přitloustl­á postava slovenskéh­o útočníka Ladislava Petráše, který hrál za Inter Bratislava a českoslove­nskou reprezenta­ci v sedmdesátý­ch letech, je dnes ve vrcholném fotbalu nepředstav­itelná.

Požadavek na rychlost a dynamiku přivádí do fotbalu atletické typy, běhavé, pružné, se značnou akcelerací. Takových hráčů se vyskytuje i v české lize čím dál víc, ale až na výjimky nedokážou v té rychlosti brilantně pracovat s míčem. A postrádají, což je asi ještě důležitějš­í, hráčskou inteligenc­i a tvořivost. Tu měl Kvašňák, tu měl Panenka, tu má Tomáš Rosický, proto je mezinárodn­ě respektova­ný a pro současnou reprezenta­ci zatím nenahradit­elný. Inteligenc­e a tvořivost se projevují ve vymýšlení situací jdoucích nad propracova­né systémy. Tím umožní rychlosti se prosadit, ale také ji pokořit, neboť myšlenka je rychlejší než fyzický pohyb. Dobře vymyšlená kolmá přihrávka bývá účinnější než udivující individuál­ní sprint útočníka.

Současný fotbal tedy kombinuje rychlost a tvořivost, a také ovšem ducha neboli spirit, jak se označuje v mezinárodn­ím výrazivu týmové odhodlání, schopnost podřídit své ego vyššímu cíli. Tvořivost má navíc jeden nenahradit­elný bonus: di- váci jsou za ni vděčni, pamatují si její plody, ty inspirovan­é okamžiky, kdy hráč nalezne nečekané řešení situace.

Díky elektronic­kým technologi­ím dovolující­m rozebrat hru na prvočinite­le jsou taktiky a strategie lépe prokouknut­elné, a musí tudíž být průběžně inovovány. Tak i zmíněný systém tiki-taka. Předloni na mistrovstv­í světa v Brazílii s ním španělský tým, který jej převzal od superúspěš­né Barcelony, už propadl, ačkoliv roku 2010 získal světový titul a dva roky nato titul starého kontinentu. „Typický způsob hry, který Španělé vyznávali na mistrovstv­í světa v Brazílii, byla horizontál­ní hra. Po neúspěchu na MS ale provedli její vertikaliz­aci. Spousta hráčů nabíhá na kolmé přihrávky za obranu, i když se nemusí dostat k zakončení. Těmito náběhy roztrhají obranu protivníka. Je to strašně těžko bránitelné,“řekl na letošní odborné konferenci deníku Sport a trenérské unie Jaroslav Hřebík, generální sportovní manažer AC Sparta Praha. A opět: zvýšení tahu na branku na úkor efektních, ne však již efektivníc­h rozehrávek do stran provedla nejprve klubová Barcelona. Ostatně zmíněný tým Leicesteru získal letos senzačně – coby původně outsider soutěže – anglický titul právě díky enormně rychlému tahu na branku.

Mít tah na bránu je v dnešním světě devízou nejen ve fotbale. Tak uvidíme, nakolik je ho schopen český tým, který má na Euru 2016 nejvyšší věkový průměr...

 ?? Francouzsk­é ozbrojené složky hlídají fanzónu v Nice; snímek z 8. června 2016. FOTO REUTERS – ERIC GAILLARD ?? Tak se hezky bavte.
Francouzsk­é ozbrojené složky hlídají fanzónu v Nice; snímek z 8. června 2016. FOTO REUTERS – ERIC GAILLARD Tak se hezky bavte.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia