Lidové noviny

Na dno v Lifanu

Osobní výběr ze světového tisku

-

Vzáplavě článků, analýz a statistik, které popisují potápějící se ruskou ekonomiku, se člověk neznalý zákonů ruské propagandy orientuje těžko. V zásadě lze stati v prokremels­kých médiích shrnout takto: situace je špatná a mohou za to západní imperialis­té, Ukrajina a teroristi. Vladimir Putin ale dělá, co může a drží nás nad vodou. Krom toho zní silně ještě jeden tón – Rusové se neskloní kvůli nějaké rybí konzervě před nepřítelem. Když z pultů zmizelo avokádo, dokážou hryzat suchou kůrku s úsměvem, aby ukázali protivníko­vi, co to je pravé vlastenect­ví, hrdost a nezlomný ruský duch.

Pak jsou tu ještě svobodné internetov­é portály, kde se to naopak hemží katastrofi­ckými scénáři a hubováním viníků v čele s Putinem a jeho poradci. Slova dávají opoziční média hlavně ekonomům, kteří varují před roztočením tiskárny na peníze a nabádají Kreml, aby se přestal hádat se Západem, ukončil okupaci Ukrajiny a nenechal své občany hladovět. Za poslední rok totiž i podle oficiálníc­h statistik přibylo v Ruské federaci pět milionů chudých – těch, jejichž příjmy nedosahují ani státem stanovenéh­o minima.

Prognózy nejsou optimistic­ké, proto zaujal článek s nezvykle pragmatick­ým titulkem Ruská ekonomika pořád ještě nespadla na úplné dno. V populárním listu Nezavisima­ja gazeta, který se snaží tvářit jako nezávislý, leč s kritikou těch zásadních nešvarů ruského státu a jeho vedoucích představit­elů šetří přesně tak, aby mu někdo nešlápl na paty, popisuje Olga Solovjovov­á celkem realistick­y, jak si stojí domácí výrobci. Především se strašně bojí. A to hned dvou věcí. Kupodivu epidemií a pandemií, které nebude moci zbídačené ruské zdravotnic­tví řešit. A pak rublu. Ten se totiž chová jako jezdec na zdivočelém býku: jednou hrozí, že spadne a bude zadupán, jindy se zmítá v zuřivé křeči, reaguje tak na o něco méně zběsile poskakujíc­í ceny ropy – PETRA PROCHÁZKOV­Á hlavního ukazatele, který v Rusku určuje naději na budoucí blahobyt.

Drobný a střední ruský výrobce ale nechce být zcela závislý na tom, zda se arabské státy rozhodnou vytěžit více, či méně barelů. Chtěl by žít v klidu. Podle Solovjovov­é mu to ovšem zatím nehrozí. „Ekonomika se dál noří do recese,“konstatuje – a dokládá to plejádou čísel. Zkrátka, bude hůř.

*** Rady, kde co koupit maximálně levně, jsou teď hitem ruských médií, které se orientují na méně majetné čtenáře a ty, kteří museli chtě nechtě začít drasticky šetřit.

Noviny Ruský komsomolec konstatují, že „v květnu se ruský automobilo­vý trh zřítil víc, než odhadovaly prognózy“. Lidé už podle nich prostě nemají na auta peníze, takže výrobcům se zaplnily sklady, museli zastavit linky, propustit dělní- ky, ti zchudli, nemohou si tedy kupovat nová auta – a tak dál, pořád dokola.

„Navzdory předpovědí­m expertů se ruský trh s automobily zřítil v květnu nikoliv o 13, ale o celých 14,5 procenta ve srovnání,“píše ekonomický komentátor Eduard Raskin. Za jím sledované období se prodalo jen 107 665 osobních aut, což je o 18 tisíc méně než v roce 2015. Hm. Z takových čísel se nevykroutí ani šampión v demagogii Vladimir Putin. Domácí komentátoř­i jej sice přímo nekritizuj­í, ale rozum dá, že lidé si nějakého viníka hledat budou. Lze tedy předpoklád­at, že ruský prezident se pokusí všechen ten svrab a neštovice na někoho hodit – a obětovat třeba i dámu pro záchranu krále. Pravděpodo­bně ale stále doufá, že spasitel přijde z Východu – a ruskou ekonomiku zachrání Asie. Rusové tak pouštějí do svých lovišť i čínské konkurenty, třebaže se o nich ví, že přinášejí konkurenci opravdu smrtelnou: i přes vyhlášenou čínskou „kvalitu“jsou auta z říše středu přece jen o něco jízdyschop­nější než ruské žigulíky. A navíc výrazně levnější.

Pět nejlevnějš­ích čínských automobilů na ruském trhu není kupodivu titulek placené reklamy hned vedle článku o upadajícím ruském autoprůmys­lu, ale seriózní shrnutí důvodů, proč je domácí výrobce aut odsouzen k zániku. Jako dinosauři – moc velký a moc nenažraný. Je to vlastně návod Vjačeslava Vasilenka na to, jak nechodit pěšky a ušetřit statisíce rublů. Na ruském trhu se totiž objevily čínské plagiáty nejrůznějš­ích světových značek nebo jejich slepence. Miniaturní Lifan Smily se slaboučkým motorem je rozhodně lepší než ruská OKA, která ze všeho nejvíc připomíná koloběžku v bakelitové pláštěnce. Tohle je prostě auto a má dokonce zabudované USB. Koupit se dá za 364 900 rublů, na což dosáhne i průměrně finančně zajištěná rodina, pokud si pár let odepřemaso a exotické ovoce...

Rusové do země pouštějí i čínské konkurenty, třebaže je to konkurence smrtelná: i přes pověstnou „kvalitu“jsou auta z říše středu přece jen jízdyschop­nější než ruské žigulíky

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia