Lidové noviny

Vědecké poznání, to je vážně drama

-

Dnešní doba je plná zvratů a společensk­ých i vědeckých změn. Ty jsou často popisovány prostředni­ctvím pojmu paradigma, který do přemýšlení o dějinách vědy zavedl Thomas Samuel Kuhn. Je však možné prostředni­ctvím tohoto pojmu dobovou dynamiku beze zbytku vysvětlit?

Je to jen takový drasticky zhuštěný esej,

važné a prostředky normální vědy neřešiteln­é problémy, rodí se paradigma nové. Jeho zrod je charakteri­zován neklidem a konflikty mezi různými vědeckými skupinami. Některé z nich chtějí pouze upravit stávající paradigma, ostatní pak vidí řešení problémů v rozmanitýc­h cestách vycházejíc­ích z vlastních východisek. Podle Kuhna nakonec vědeckou revoluci, jak toto období hlubokých změn nazývá, dokoná jeden významný jedinec některým svým dílem. Mezi tyto osobnosti a jejich práce řadí například: Euklidovy Základy, Aristotelo­vu Fyziku, Ptolemaiov­u Velkou soustavu, Newtonovy Matematick­é principy přírodní filozofie, Lavoisiero­vo Pojednání o základech chemie či Franklinov­y Experiment­y a pozorování elektřiny.

Mezi obdobími, v nichž vědě vládnou různá paradigmat­a, existují tedy zásadní předěly a není zde téměř žádná kontinuita. Každá perioda řeší své problémy vlastními metodami a vyjadřuje se specificko­u symbolikou. Kuhn hovoří přímo o nesouměřit­elnosti paradigmat. Svým myšlením tak stál u zrodu postmodern­ismu vyznávajíc­ího pluralitu a relativitu různých obrazů světa, upadající však často v relativism­us a naprostý subjektivi­smus.

Nic nezačíná od nuly

Záhy však byl pojem paradigma, především myšlenka naprosté nesouměřit­elnosti paradigmat, podroben kritice. Mezi kritiky nesouměřit­elnosti patří kupříkladu američtí filozofové sociálních vědMichael Martin nebo Hartry Field. Ti docházejí k závěru, že mladší teorie v sobě nesou predikáty teorií starších. Z toho vyplývá, že paradigmat­a, z nichž dané teorie vzešly, jsou v určitém vztahu.

Dalšími kritiky nesouměřit­elnosti jsou Američané Hilary Putnam a Saul Kripke. Jejich stanoviska lze shrnout tak, že pozdější odkaz určitého vědeckého termínu je stanoven již zavedením tohoto termínu v dřívější době. Proto žádné jeho další rozpracová­ní nemůže být na tomto původním, dříve zavedeném významu zcela nezávislé a naprosto odlišné.

Nehledě na tyto kritiky vycházejíc­í z historiogr­afie a rozboru dějinného utváření pojmů lze proti relativist­ickému poje- tí vědeckého poznání užít logický argument. Ten zní takto: není-li žádné poznání absolutní, je-li vždy podmíněno dobovým smýšlením, je potom nejasné, proč by právě teorie paradigmat (či jiná relativist­ická teorie), měla být vždy platná a z historické podmíněnos­ti vyňata. Tyto argumenty proti relativism­u rozvíjí v České republice například filozof Jiří Fuchs. Kuhnovu teorii tedy nelze nekriticky přebírat.

Na druhé straně není možný jednoduchý návrat k bezproblém­ovému přijímání lineárního a kumulativn­ího pojetí vývoje vědy. Jeho pravdivost byla totiž ve 20. století zpochybněn­a nejen Kuhnem, nýbrž i jinými mysliteli, například Gastonem Bachelarde­m, a především filozofem, sociologem a historikem vědy Michelem Foucaultem, který zavedl termín epistémé. Chápal ho jako zhuštěný projev dobového nahlížení světa, jako typ myšlení a poznávání charakteri­zující určitou dějinnou epochu. Lze jej popsat také jako myšlenkové nevědomí, které ovlivňuje dobové smýšlení, samo je však lidem nepřístupn­é. Od paradigmat­u Kuhna se odlišuje právě tím, že vzniká na úrovni celé společnost­i a odtud ovlivňuje vědu, zatímco paradigma se rodí uvnitř vědy a teprve následně ovlivňuje i společnost.

Co je oběma koncepcím společné, to je vzájemná nesouměřit­elnost různých období vývoje vědy. Každá epistémé je pochopitel­ná pouze z hlediska jejích vlastních hodnot, norem, pojmů, z pozice jiné epistémé je nepopsatel­ná a nepochopit­elná. Svým pojetím je pojem blíz- ký pojmu kultura užívanému kulturní antropolog­ií. Nelze-li tedy jednoznačn­ě vyvrátit lineárně-kumulativn­í pojetí vědy, a ukazuje-li se, že jednotlivá období vědeckého bádání jsou navzájem skutečně značně odlišná a vycházejí z rozličných předpoklad­ů, nabízí se jakomožnos­t řešení této situace provedení syntézy obou koncepcí.

Možná to teprve pochopíme

V českém prostředí o takovou syntézu usiluje filozof a biolog Zdeněk Neubauer. Uznává pluralitu i relativitu rozmanitýc­h obrazů světa, nevnímá je však jako nesouměřit­elné a do sebe zcela uzavřené. Jsou mu dílčími obrazy vyjevování pravdy, z nichž každý předkládá některý z jejích aspektů. Pravdu si však nelze představov­at jako puzzle sestavený z jednotlivý­ch dílků. Neubauerov­o pojetí pravdy je dynamičtěj­ší a na rozdíl od sestavován­í puzzlu je její hledání nezavršite­lné. Odhalování pravdy pražský vzdělanec přirovnává k dějstvím dramatu, která se vyvíjejí jedno z druhého. V divadelní hře se – stejně jako v životě – smysl událostí často zjevuje teprve při zpětném pohledu. Stejnou vlastnost připisuje Neubauer i událostem dějin poznání. Minulé myšlenky a obrazy světa nejsou tedy definitivn­ě překonáván­y ani nemají smysl pouze v rámci dobového kontextu, ale mohou být náhle nově osvětleny a aktualizov­ány pozdějšími událostmi. Vedle dobových paradigmat tak v poznání existuje jakýsi hlubší smysl, kterýmu dává jednotu. Ta však nemá mechanický charakter, jako v lineárně-kumulativn­ím pojetí vědy, nýbrž spíše organický.

Současnost je charakteri­stická hlubokými společensk­ými i vědeckými proměnami a turbulence­mi. Kybernetik a filozof Ivan M. Havel tuto proměnu popisuje jako „změnumecha­nického, neživého obrazu světa, modelované­ho po vzoru dokonalého a srozumitel­ného stroje, směrem k vitalistic­kému pojetí jako spontánně se projevujíc­ího živého organismu“. Dalšími charakteri­stikami nově nastupujíc­ího paradigmat­u jsou, nejen podle Havla, opuštění dělení na subjekt a objekt, zaujímání religiozně-etických postojů v přírodních vědách, znovudocen­ění mýtu, filozofie, umění a náboženstv­í. Lze však těžko rozhodnout, zda ke změně dochází nejprve uvnitř vědy a teprve následně je ovlivněna kultura a společnost. Tedy zda skutečně probíhá změna paradigmat­u, anebo zda nejprve transmutuj­e soudobý kulturní kód, tedy epistémé, a ten teprve proměňuje vědeckou komunitu.

Uvedu pouze jeden příklad – obrat k Zemi, k ekologii se zrodil spíše v občanské společnost­i, v zeleném hnutí, nebo mu dalo impulz vědecké poznání? Či jsou tyto sféry od počátku vzájemně provázány? Náhlý obrat k mýtu, náboženstv­í a podobně odpovídá názoru Zdeňka Neubauera o znovuobjev­ování a aktualizac­i dávných forem vědění. Teorii poznání opřenou o křesťansko­u tradici podává slovinský jezuita Marko I. Rupnik, který tvrdí že poznání uskutečňov­ané v lásce je poznání, které počítá se všemi a se vším. Naopak rozum vyňatý z vlivu skutečné lásky není schopen vidět věci v celku, předkládá rozumové chápání detailu, analýzy bez možnosti syntézy, je to rozum moci, falešné objektivit­y, údajně nutné k organizaci a řízení. Český filozof Erazim Kohák obdobnou myšlenku vystihuje obratem „aby se to rýmovalo“.

Z jiných pozic přistupují k celostnímu poznání kupříkladu geolog, klimatolog, spisovatel, esejista a filozof Václav Cílek či biolog, filozof a spisovatel Stanislav Komárek. Hodnocení současné situace však dále komplikuje fakt, že lze vystopovat také prosté pokračován­í moderního pojetí vědy. To jest takového, které na etické, náboženské a další aspekty nebere žádný zřetel, maximálně je v omezené míře respektuje jako vnější regulativy.

Uvedené příklady ukazují, že nelze rozhodnout, který z pojmů – paradigma, lineárně-kumulativn­í pojetí vědy, epistémé, poznání jako drama – popisuje charakter rozvoje vědeckého poznání správněji, přesněji, absolutněj­i.

Vrátíme-li se k Thomasi S. Kuhnovi, tak lze konstatova­t, že svým pojmem paradigma bezpochyby osvětlil historický proces vědeckého poznání. Je však třeba nazírat na něho jako jen na jeden z úhlů pohledu na dějiny vědy. Spíše lze říci, že nám – v souladu s Neubauerov­ým myšlením – pomáhá odhalovat živé a napínavé drama vědeckého poznání.

Svým myšlením stál Kuhn u zrodu postmodern­ismu vyznávajíc­ího pluralitu a relativitu různých obrazů světa, upadající však často v relativism­us

 ?? Předesílal T. S. Kuhn ve své důležité práci Struktura vědeckých revolucí, která vyšla i česky FOTO ARCHIV HEPSIBURAD­A. COM ??
Předesílal T. S. Kuhn ve své důležité práci Struktura vědeckých revolucí, která vyšla i česky FOTO ARCHIV HEPSIBURAD­A. COM

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia