Lidové noviny

Proč jsou města docela šílená

-

i takové nepříznivé vlivy, jako je hluk, znečištěné ovzduší nebo i noční „světelné znečištění“vydatnými zdroji světla.

Na druhé straně nabízejí města svým obyvatelům i přívětivěj­ší tvář, například v parcích a dalších oázách klidu.

Ale ani vesnice nenabízí v řadě ohledů idylické podmínky. Hůř se tu shání práce a život je často spojen s komplikova­ným dojížděním za nákupy, službami, do škol nebo k lékaři. Mezi mladými lidmi na českém venkově je například užívání drog rozšířeněj­ší než ve městech, protože ve vesnicích je významně chudší nabídka mimoškolní­ch činností. Přesto se zdá, že vesnice nabízí lidem prostředí, které je k jejich duševnímu zdraví celkově šetrnější.

Významně se promítá život v městě do duševního vývoje dětí. Potvrdila to nedávná studie týmu pod vedením Candice Odgersové z Dukeovy univerzity v americkém Durhamu a Helen Fisherové z londýnské King’s College publikovan­á ve vědeckém časopise Schizophre­nia Bulletin. Do studie bylo zařazeno několik tisíc britských dětí. Některé strávily dětství jen na venkově, jiné vyrůstaly pouze ve městě. Další vyměnily město za vesnici nebo naopak. sledku toho se u nich snižuje odolnost k sociálnímu stresu,“komentoval studii Andreas Meyer-Lindenberg z univerzity v Heidelberg­u pro časopis The Scientist.

Meyer-Lindenberg a jeho spolupraco­vníci prokázali, že lidé vyrůstajíc­í ve městě mají i v dospělosti aktivnější ty části mozku, které zpracováva­jí emoce. Jde například o amygdalu, která je známá jako mozkové „centrum strachu“. V nedávné době odhalil jeho tým velmi podobné změny v mozku příslušník­ů etnických menšin čelících diskrimina­ci. Turečtí imigranti na tom byli ve srovnání s Němci o poznání hůře.

O tom, že lidé žijící v městech trpí častěji duševními poruchami, odborníci nepochybuj­í. Nejsou si však jistí, nakolik jde o pouhou shodu okolností. Ve hře mohou být i jiné faktory.

V hlavní roli geny?

Mezinárodn­í tým pod vedením Amira Sariaslana z Oxfordské univerzity se zaměřil na dědičné sklony ke schizofren­ii. Pro toto závažné duševní onemocnění existují významné genetické dispozice a řada expertů je přesvědčen­a, že právě nositelé těchto dědičných vloh jsou zvýšeně vnímaví k neblahému vlivu městského prostředí. Dědičné vlohy ale promlouvaj­í i do toho, kde se lidem líbí a kam se stěhují nebo zda setrvávají ve svém bydlišti, i když z něj nejsou nijak zvlášť nadšení. Co když je vyšší podíl schizofren­iků mezi městským obyvatelst­vem aspoň z části výsledkem toho, že lidé s dědičným sklonem ke schizofren­ii zároveň podvědomě tíhnou k životu ve městě?

Při hledání odpovědi na tuhle otázku využil Sariaslanů­v tým perfektně vedených švédských registrů obyvatel a tamějších důkladných zdravotnic­kých databází. Výzkumníci získali data o více než tři čtvrti milionu sourozenců. Skoro 600 000 připadalo na vlastní sourozence. Zhruba 70 000 pocházelo od nevlastníc­h sourozenců se společnou matkou a přibližně 80 000 od nevlastníc­h sourozenců se společným otcem. Do studie byla zařazena i jednovaječ­ná dvojčata, která mají totožnou dědičnou informaci, a dvojvaječn­á dvojčata, která sdílejí půlku genů. U více než 12 000 dvojčat provedli vědci rozsáhlé genetické analýzy, v nichž postihli i známé varianty dědičné informace spojované se zvýšeným rizikem propuknutí schizofren­ie.

Analýzy těchto komplexníc­h dat odhalily, že dědičnost má na sklony k schizofren­ii u obyvatel měst silný vliv a pohání nositele rizikových vloh k životu ve městě. Vliv genů je podle Amira Sariaslana dokonce silnější než vliv městského prostředí.

„Klíčový problém, který jsme se snažili rozřešit, je, kdo nakonec žije v nepříznivé­m městském prostředí a proč,“vysvětluje Sariaslan. „Pokud nezodpovím­e tuto otázku, nemůžeme zodpovědně tvrdit, že na vině jsou životní podmínky ve městě.“

Podle Sariaslana riziko propuknutí schizofren­ie není životem ve městě zesíleno. Naopak. Lidé s dědičným sklonem ke schizofren­ii se chovají tak, že mají mnohem větší naději skončit jako obyvatelé města se všemi jeho nepříznivý­mi vlivy. Velmi zjednoduše­ně by se dalo říct, že „schizofren­ické“geny ženou lidi do měst.

Mezi obyvateli měst je vyšší podíl duševně nemocných než na venkově. Ničí městský život lidem rozum? Anebo mají lidé se sklony k duševním chorobám slabost pro města?

Zdravá města budoucnost­i

Zdaleka ne všichni odborníci se závěry Sariaslano­vy studie publikovan­é ve vědeckém časopise Translatio­nal Psychiatry souhlasí. Připouštěj­í, že dřívější studie možná přeceňoval­y vliv životních podmínek a zanedbával­y roli genetickýc­h faktorů. Sariaslana však viní z opačného extrému – vsází přednostně na geny a vlivy městských životních podmínek odsouvá neprávem do pozadí. Zaznívají i kompromisn­í hlasy, které vidí příčinu zvýšeného výskytu schizofren­ie mezi obyvateli měst v komplikova­né interakci dědičných předpoklad­ů s komplexem životních podmínek.

Negativní vliv městského života na naše duševní zdraví se zdá z evoluční perspektiv­y celkem zákonitý. Ve srovnání s délkou existence druhu Homo sapiens je historie života lidí ve městech velmi krátká. První pravěcí zástupci našeho druhu se objevili ve východní Africe někdy před 190 000 let. První větší trvalá sídla se objevila na Blízkém východě a v Anatolii až někdy kolem roku 7000 př. n. l. Žilo v nich však jen pár tisíc lidí a z dnešního hlediska bychom je řadili spíše mezi velké vesnice nebo městečka. Jejich obyvatelé zůstávali i nadále ve velmi těsném kontaktu s přírodou a jejich život se od dnešních obyvatel měst v mnoha ohledech ostře odlišoval.

Vytržení člověka z přírody a jeho upadnutí do tenat města je mnohem mladšího data. Lidem bylo prozatím dopřáno jen velmi málo času na to, aby se městskému životu evolučně přizpůsobi­li. Náš organismus si stále ještě nese bohaté dědictví z dob, kdy naši předci žili v přírodě v podmínkách městu na hony vzdálených.

Města porostou v nejbližší budoucnost­i nejen co do počtu obyvatel, ale bude se zvětšovat také jejich rozloha. Odhaduje se, že plných 60 procent plochy měst, ve kterých budou lidé žít kolem roku 2050, teprve čeká na vybudování. Současná věda proto pátrá po tom, co je na současných městech špatné a jakých chyb bychom se měli při jejich budování vyvarovat. Snad se podaří, aby se v nich našim potomkům žilo opravdu dobře a nebyla pro ně ještě větším „blázincem“než města současnost­i.

Negativní vliv městského života na duševní zdraví se zdá celkem zákonitý. Lidem bylo dopřáno jen velmi málo času na to, aby se městskému životu evolučně přizpůsobi­li.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia