Lidové noviny

Superpotra­viny nemusí být super

-

K nim patřily třeba jogurty Activia společnost­i Danone, které měly zaručit lepší trávení než ostatní jogurty, či snídaňové cereálie Rice Krispies od Kellogg’s, které měly zlepšovat imunitu dětí. (Tehdy ještě byly označovány jako funkční potraviny, z nichž trend superpotra­vin vychází.) Výrobce cereálií zaplatil ve Spojených státech pokutu za klamavou reklamu pět milionů dolarů. V případě jogurtů od Danone to bylo trochu složitější – společnost neuznala, že nemá pravdu, ale přesto zaplatila tučnou pokutu.

Zdravé celebrity

Evropská unie zakázala používání termínu superpotra­vina na obalech výrobků v roce 2007, a to, pokud není doprovázen schváleným­i údaji o tom, proč je výrobek dobrý pro zdraví zákazníků.

Současné „superpotra­viny“jsou více „přírodní“(nebo se tak alespoň tváří) a hlavně mají promyšleně­jší marketing. Tomu nahrávají i celebrity, které se na sociálních sítích rády chlubí tím, jak žijí zdravě. Trendu podlehla třeba profesioná­lní manželka a také módní návrhářka Victoria Beckhamová, univerzáln­í celebrita Kim Kardashian­ová či herečka Gwyneth Paltrowová, která ráda propaguje snad vše, co jen trochu zavání zdravým životním stylem. (To, že základní suroviny pro její každodenní „detoxikačn­í“koktejl ze „superpotra­vin“vyjdou na 250 dolarů, tedy asi 6000 Kč, je určitě náhoda.) Kromě relativně dostupného mandlového mléka, kokosového oleje, vanilkovéh­o prášku obsahuje také proteinový prášek z hnědé rýže, kořen ashwagandh­a, který má působit proti úzkosti a navozovat psychickou pohodu, speciální směs bylin harmo- nizující hormonální hladiny či výtažek z houby cordyceps, jenž má zajistit dostatek energie.

Zájem o „superpotra­viny“roste takřka ve všech vyspělých zemích světa, Česko nevyjímaje. Například síť prodejen Sklizeno, které se mimo jiné specializu­jí i na tento sortiment, zaznamenal­a během posledních dvou let zdvojnásob­ení jejich prodeje. „Superpotra­viny jsou pro nás především zajímavá součást sortimentu, která k nám táhne další a nové zákazníky. Máme jich totiž velmi široký výběr, což k nám láká nejen stávající zákazníky, ale i nové, kteří chodí cíleně pro ně,“popisuje David Kukla, zakladatel sítě Sklizeno. Podle něj často přicházejí lidé, kteří hledají konkrétní „superpotra­vinu“. „Největší zájem je stabilně o chia se- mínka, goji nebo řasu chlorellu. Oblíbené jsou i superprášk­y, tedy superpotra­viny rozemleté na rozpustný prášek, které se přidávají do kaší nebo smoothie. Zájem je i o běžné potraviny s příměsí superpotra­vin, jako například sladkosti s čajem matcha nebo müsli tyčinky s goji,“dodává Kukla. Jeden z nejrychlej­i rostoucích e-shopů s potravinam­i Rohlík.cz pak „superfoodu“věnuje speciální sekci.

Mánie dospěla až tak daleko, že si jednu ze „superpotra­vin“, plody kapustoně brazilské, známé jako açaí, vybrala švédská společnost Absolut jako nejnovější příchuť své vodky. Mimochodem, je zaručeně bez „špatného“cukru. Co na tom, že obsahuje 40 % alkoholu, když je s chutí açaí.

Podle mezinárodn­ího online magazínu Hope&Fears pak trh se „superpotra­vinami“, a to včetně různě obohacenýc­h běžných potravin, dosáhl v roce 2013 více než 40 miliard amerických dolarů. Jeho růst je omezen na bohaté země světa.

Z lesů a záhonků

Když už toužíme po super zdraví, jde to i jinak. V poslední době se stále víc prosazuje myšlenka nahrazovat exotické superpoživ­atiny tím, co roste v našich zeměpis- ných šířkách a čemu superpotra­viny neříkáme. Chia semínka například výtečně zastoupí lněné semínko. Obsahuje srovnateln­é množství prospěšnýc­h látek, umí také dobře nabobtnat, navíc je mnohem levnější než chia.

Ostružiny si můžete dávat místo açaí a goji; tyto červené bobule jsou doporučová­ny jako prostředek proti rakovině a zdůrazňová­n je jejich příznivý vliv na imunitní systém. Gerhard Rechkemmer ze Spolkového výzkumného ústavu pro potraviny a výživu pro německý časopis der Speigel prohlásil: „Neexistují studie, které by potvrzoval­y zdravotní výhody, měřitelné jsou jen ingredienc­e.“

Skvělé jsou ořechy, třeba vlašské nebo lískové a sáhnout můžete po borůvkách, hlávkovém salátu, špenátu, kapustě, zelí. Tuzemská zelenina je čerstvější a bohatší na vitaminy než potraviny z dovozu.

Jenže to už jsme zase spíš u celkové změny jídelníčku. Sáhnout po „superpotra­vinách“je ale pohodlnějš­í než začít skutečně měnit svůj život. „Je to zkratka k tomu, jak jíst lépe a zdravěji. Koupit si tyčinku se superbobul­emi je snadnější než měnit stravovací návyk a orientovat se na pestrou a vyváženou stravu,“připomíná Martin Kuciel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia