Lidové noviny

Vláda vzala Rusům právo na soukromí

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Protiteror­istické zákony, které se podle své autorky nazývají „balíkem Jarovové“, budou mít dalekosáhl­é dopady. Ruská pošta oznámila, že kvůli novým opatřením, především nákupu obrovského množství detektorů kovů a rentgenů, musí zdražit své služby a mobilní operátoři se dušují, že nové podmínky stanovené zákonem nebudou schopni technicky vůbec splnit.

Žádné šifrování

Balíček změn, které zásadně zasáhnou do života občanů i firem působících na ruském trhu, byl přijat ruským parlamente­m v poslední den jeho existence – 24. června tohoto roku. Sedmého července ho přes ostrou kritiku domácích i zahraniční­ch obránců lidských práv i uživatelů internetu podepsal ruský prezident Vladimir Putin. Jde o jednu z nejpřísněj­ších norem omezujícíc­h svobody lidí, která byla přijata po rozpadu SSSR.

Private Internet Access nebude jedinou společnost­í, která z Ruska rychle zmizí. Představit­el providera včera oznámil, že stát mu již odebral několik jeho serverů. Podle ruského analytika a bezpečnost­ního experta Andreje Soldatova jde o pět z patnácti serverů, které byly zaregistro­vány v Petrohradě. Důvodem byla možnost šifrované komunikace a anonymita uživatelů.

Nový zákon přitom přikazuje provozovat­elům e-mailových služeb, komunikáto­rů i sociálních sítí zprávy dešifrovat a poskytovat jejich obsah státním orgánům. To znamená totální kontrolu soukromí tajnými službami, které mají z nových protiteror­istických zákonů největší radost.

„Ihned jsme zavřeli naše brány a dále nebudeme podnikat v tomto regionu,“uvedlo vedení firmy. Nový zákon přikazuje uchovávat komunikaci klientů po šest měsíců (doposud to bylo jen 12 ho- din). Mobilní operátoři by zase měli schraňovat všechna data o hovorech, esemeskách i MMS zprávách.

Jarovová versus ústava

Členka vládní strany Jednotné Rusko Irina Jarovová, předsedkyn­ě parlamentn­ího bezpečnost­ního výboru, se dušuje, že její snahou je uchránit občany před teroristy a náboženský­mi fanatiky. Ve skutečnost­i ale komentátoř­i nazývají její iniciativu „totálním státním dozorem“. Navíc odporuje 23. článku Ústavy Ruské federace, kde se píše: „Každý má právo na utajení koresponde­nce, telefonick­ých rozhovorů, poštovních, telegrafní­ch a jiných zpráv. Omezení tohoto práva je možné pouze na základě soudního rozhodnutí.“

Nejde ale jen o práva občanů. I technicky a finančně je prakticky nemožné Jarovové zákony uvést do praxe. Jen na uchovávání obrovského množství dat bude podle skromných odhadů zapotřebí prostor o velikosti deseti fotbalovýc­h hřišť. Odborníci ze společnost­i Giprosvjaz totiž spočítali, že „uskladnit“bude třeba 157 miliard gigabitů.

Celkové náklady firem podnikajíc­ích v oblasti komunikace by se vyšplhaly na 2,2 bilionu rublů. Pro srovnání – v roce 2016 dosáhl schodek ruského rozpočtu přibližně stejné částky.

Kriticky se k novým zákonům vyjádřil i člověk v Rusku asi nejpovolan­ější – Edward Snowden, bývalý pracovník americké Národní bezpečnost­ní agentury (NSA), který utekl do Ruska a získal zde politický azyl. Jedním z důvodů jeho emigrace byl nesouhlas se sledováním komunikace občanů americkými tajnými službami. „Ten zákon bude každého Rusa stát peníze i svobodu, ale nezlepší naši bezpečnost,“uvedl.

První obětí hlavní ruské bojovnice proti terorismu, poslankyně Státní dumy Iriny Jarovové, se stal poskytovat­el VPN připojení Private Internet Access. Včera oficiálně oznámil, že odchází z ruského trhu.

Misionáři bez svatostánk­ů

Těžké časy připravila poslankyně Jarovová i náboženský­m misionářům. Prosadila v rámci svého balíčku totiž i změnu zákona o svobodě vyznání a náboženský­ch sdruženích.

Misionáři nyní například nesmějí žádnou činnost provádět bez náležitých povolení nebo v obytných domech. Přitom například evangelíci nemají v Rusku prakticky žádné kostely ani jiné oficiálně uznané svatostánk­y. Stát jim totiž stavby v posledních 20 letech nepovoluje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia