Lidové noviny

Útok poslankyně na gaye zaskočil ČSSD

Odpůrci i zastánci

- HANA MAZANCOVÁ

PRAHA Homosexuál­ové mají nadprůměrn­ý sklon k pití alkoholu a je u nich vyšší míra duševních poruch. Postupně se budou snažit zlegalizov­at sex s dětmi. Výroky, s nimiž vystoupila ve středu ve sněmovně poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová, šokovaly většinu poslanců, a zejména ČSSD.

Právě tato strana je totiž už dvě desetiletí nejaktivně­jší při prosazován­í práv gayů a leseb. Zkušená severomora­vská komunální politička, která je od roku 2013 poslankyní, tento obraz poškodila. A to natolik, že si ji pozval premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Nechci, aby vystupoval­a podobným způsobem,“řekl premiér serveru Lidovky.cz. Podle něj jsou tyto výroky, navíc z úst poslankyně ČSSD, nepřípustn­é. A tvrzení Nytrové, že její vystoupení není namířeno proti homosexuál­ům jako takovým, ale proti uzákonění adopce těmito páry, na

Špičky ČSSD se od výroků poslankyně o gayích a lesbičkách distancova­ly, ale našla i zastánce.

„Pavlína Nytrová projevila odvahu. Nebudou to homosexuál­ové, ale jiná parta sluníček, která přijde s požadavkem na legalizaci sexu s dětmi. Pavlínko, dobře, že jste téma otevřela,“napsal na Facebooku Stanislav Huml, kandidát do senátu za ČSSD. tom nic nemění. „Názory a předsudky paní Nytrové nesdílím a v tomto nevyjadřuj­e postoj a politiku ČSSD,“řekl Sobotka.

Nytrová třeba prohlásila, že homosexuál­ní rodina není stabilním místem pro výchovu dětí: „Je tam vysoká promiskuit­a, vysoký výskyt pohlavních a jiných chorob, nadprůměrn­ý sklon k pití alkoholu a drogám, vyšší míra výskytu duševních a mentálních poruch, výrazně kratší věk dožití, výrazně vyšší výskyt násilného chování.“ V Českém rozhlase pak řekla, že homosexuál­ní lobby podniká kroky, aby nastolila nadvládu nad heterosexu­ální skupinou.

Nesouhlas nevyvolala jen u premiéra. Ještě ostřejší byl na Twitteru předseda poslanecké­ho klubu ČSSD Roman Sklenák. „Můžeme se divit, že si nás lidé neváží? Doufám, že kolegové z Frýdku-Místku do příštích voleb vyšlou nějakého sociálního demokrata.“Pokračován­í na straně 4 Komentář čtěte na straně 8

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia