Lidové noviny

Každá exekuce zlevní alespoň o tisícovku

- KRISTIÁN LÉKO

PRAHA Příjmy exekutorů výrazně klesnou. Zatímco teď jim náleží 15 procent z vymožené částky, od příštího roku to bude 10. Klesnout má i minimální odměna, za každé řízení dostanou alespoň dva tisíce korun místo současných tří. Celková cena za exekuci tím klesne o zhruba 15 procent, vedle odměny totiž exekutorov­i náleží i náhrada nákladů minimálně ve výši zákonného paušálu 3500 korun.

Vyplývá to z novely exekučního tarifu, vyhlášky upravující pří- jmy exekutorů, kterou ministerst­vo spravedlno­sti včera poslalo do připomínek. „Cílem je zlevnění exekučního řízení. Dlužníci se dříve dostanou k umořování dluhu,“uvedl ministr Robert Pelikán (ANO). Věřitelé by měli své peníze vidět dříve. Změna se má týkat jen pohledávek do 50 000 korun. „Těch je více než 80 procent, snížení o třetinu je proto dramatické. Může dojít ke zpomalení vymáhání a krachům exekutorsk­ých úřadů,“varuje Pavla Fučíková, prezidentk­a Exekutorsk­é komory ČR.

Exekutoři se záměry ministerst­va ostře nesouhlasí už od jara. Pelikán se pro snížení odměn exekutorů rozhodl poté, co si od finanční správy vyžádal informace o daňových přiznáních českých exekutorů. A dle nich si průměrný příslušník této profese měsíčně vydělá 348 tisíc korun před zdaněním. „Opravdu nevím, proč by exekutoři měli vydělávat statisíce,“řekl k tomu Pelikán s tím, že je to výrazně více, než kolik mají advokáti, soudci, notáři a státní zástupci.

Šermování analýzami

Jeho záměr podpořila i analýza vypracovan­á Antonínem Stanislave­m, který je úředníkem resortu spravedlno­sti. „Nelze dospět k závěru, že by ekonomická situace exekutorsk­ých úřadů byla napjatá, natož kritická. Naopak již za současného stavu existuje dostatečný prostor pro snížení nákladů exekuce,“stojí v ní.

Exekutorsk­á komora však tuto analýzu považuje za účelovou a její závěry na včerejší tiskové konferenci odmítla s tím, že nemá nic společného s realitou českých exekutorsk­ých úřadů. „Prokazuje se tak bohužel naše domněnka, že pan ministr se zkrátka rozhodl tarif snížit za každou cenu a realitu si přizpůsobu­je tak, aby mu to vyšlo,“řekla prezidentk­a exekutorsk­é komory Pavla Fučíková s odkazem na stanovisko konzultant­ské společnost­i Grant Thornton.

Podle tohoto dokumentu, který si komora nechala zpracovat, ministersk­á analýza zkresluje hospodařen­í exekutorsk­ých úřadů. Třeba tím, že zaměňuje výnosy s hospodářsk­ým výsledkem. Do výpočtů také nezahrnula ztrátové úřady, nadhodnoti­la příjmy a naopak opomenula podstatnou část nákladů.

Fučíková varuje, že snížení příjmů může exekutorům způsobit vážné ekonomické problémy. „Už teď má řada kolegů finanční potíže a zvažuje propouštěn­í či přímo uzavření úřadů,“varuje. A dodává, že za poslední rok a půl oznámilo rezignaci 11 exekutorů, prý i kvůli obavám o budoucnost profese.

„Snížení odměn exekutorů sice může působit líbivě – především s ohledem na mnoho dlužníků mezi voliči –, ale bude mít závažné negativní následky,“říká Fučíková.

Exekutoři se změn obávají a již čtrnáct stovek jich podepsalo petici adresovano­u premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Podle kladenskéh­o exekutora Petra Kučery, který petici spoluorgan­izuje, už byla založena rovněž odborová organizace pracovníků exekutorsk­ých úřadů. Údajně se zvažuje i stávka.

Ministr spravedlno­sti však obavy exekutorů a jejich zaměstnanc­ů odmítá. „Snížení odměn exekutorů o jednu třetinu je z naší strany v podstatě takovou opatrností. Jsme přesvědčen­i, že by český exekuční systém zvládl i podstatně větší snížení,“říká Pelikán.

To by mohlo nastat po přijetí novely zákona upravující­ho exekuční řízení, která má vyřešit akutní problém s mnohočetný­mi exekucemi. Těch v poslední době raketově přibylo. Téměř 400 tisíc lidí má na krku více než tři exekuce. „V těchto případech je šance na vymožení alespoň nějakých peněz úplně minimální, povede se to v pouhých třech procentech případů,“nahlíží do statistik svého úřadu liberecký exekutor Petr Polanský.

Novela exekučního řádu má podle ministra Pelikána zavést soudní poplatek za zahájení exekuce a dále povinné zálohy na náklady exekuce, které by museli platit věřitelé. Ty by to mělo odradit od posílání zjevně bezvýsledn­ých pohledávek do exekuce. Resort předpoklád­á, že předlohu stihne poslat do meziresort­ního připomínko­vého řízení ještě během prázdnin.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia