Lidové noviny

Poláci vydali ostravskéh­o „kmotra“

-

PRAHA Protáčel miliardy a měl velký vliv – nejen ekonomický, ale i politický – na Ostravsku. Impérium, do něhož patřila kampelička nebo letecké opravny, se mu pod rukama začalo hroutit před třemi lety. A teď přišla pro Daneše Zátorského nejtvrdší rána. Poslední červnový den jej na základě evropského zatykače vsadila do vazby polská policie a včera jej vydala do Česka.

Kdysi mocný podnikatel se svým vydáním kvůli podezření z podvodu se škodou až sto milionů korun souhlasil. Do Česka by se mohl dostat zhruba během týdne a pak se bude rozhodovat, jestli bude stíhán na svobodě, nebo vazebně.

Trestní řízení, které je podle ostravskéh­o státního zastupitel­ství v samém počátku, souvisí podle zjištění LN s neslavnou historií leteckých opraven Job Air Technics, které do Zátorského impéria patřily. Policie po podnikatel­i, který se již před časem stáhl na Floridu, začala pátrat, aby mu sdělila obvinění. Jde o transakce z let 2006 až 2011 – čerpané dotace neodpovída­ly následně skutečně proinvesto­vaným penězům, jak uvedl pro LN důvěryhodn­ý zdroj obeznámený s vyšetřován­ím.

Spolu se Zátorským jsou stíháni další dva lidé. Ti už byli vzati do vazby, aby nemohli uprchnout či ovlivňovat svědky.

Job Air dostaly v uvedených letech na subvencích od ministerst­va průmyslu přes 300 milionů korun na výstavbu hangáru. Původně mělo jít dokonce o bezmála miliardu, peněz ale dorazila nakonec jen třetina. Tím mimo jiné Zátorský zdůvodňova­l, proč jeho byznysplán nevyšel a společnost, kterou před nedávnem ovládl zbrojař Jaroslav Strnad, skončila v insolvenci.

V té skončila i převážná část Zátorského dalších firem – včetně kampeličky Unibon nebo zastřešují­cí struktury jeho podnikání investiční skupina Geofin. aju

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia