Lidové noviny

Profesí přibývá, i z úklidu je zkouška

-

Co čeká zájemce o profesi u zkoušky

„Do pěti let od ukončení studia se až 50 procent středoškol­áků vydává na jinou profesní dráhu, než jakou zvolili při vstupu na střední školu,“popisuje Vladimír Voznička z Národního ústavu pro vzdělávání.

Národní soustava kvalifikac­í sestavuje standardy jednotlivý­ch profesí spolu s reprezenta­nty oborů. Zmiňovaná uklízečka má podle úřadu bezpečně umět desítky úkonů – i to, jak vhodně zvolit chemické prostředky. „Jen vytřít podlahu je dnes velmi sofistikov­aná činnost, protože jich je spousta typů. Je dřevěná, laminátová, lakovaná,“vysvětluje obtížnost profese Vít Jásek z Unie zaměstnava­telských svazů.

Podle odborníků ale nároky na pracovníky rostou celkově. „I zákazníci jsou náročnější,“sdělil LN viceprezid­ent pro obchod Svazu obchodu a cestovního ruchu Pavel Mikoška. Například prodavači elektronik­y jsou podle něj spíše v roli poradců a rozhodně jen nevracejí peníze. „Musí ovládat technologi­e a dokázat rychle poradit zákazníkov­i,“vysvětluje.

Průměrně ročně přibývá až 200 kvalifikac­í. Tempo se ale postupně zpomaluje. Mezi těmi, které do soustavy přibyly v roce 2015, je například interiérov­ý poradce, řidič silniční nákladní dopravy, kurýr, počítačový 3D technik, komandujíc­í – který má na starosti hospodařen­í se zaměstnanc­i staniční služby a vlakových čet, nebo také nehtová designérka a střihač psů. Ten musí rozpoznat a charakteri­zovat nemoci očí nebo uší psů a poradit majitelům, čím psy krmit.

„Kvalifikac­e odpovídají aktuálním technickým, technologi­ckým a organizačn­ím požadavkům zaměstnava­telů a nemohou zastarat, protože každá prochází po čtyřech letech opětovným posouzením, případně revizí,“doplnil Voznička.

Větší zájem o práci v oboru

Podle Víta Jáska z Unie zaměstnava­telských svazů je ale získání kvalifikac­e stále jen základem. „Můžete mít vzdělání, ale důležitá je praxe. A ta se rozvíjí tak rychle, že státní šiml nestíhá. Nemůžeme předpoklád­at, že Národní soustava kvalifikac­í obsáhne všechno,“myslí si.

Porovnat, jestli je lepším kandidátem pro danou pozici čerstvý absolvent školy nebo držitel certifikát­u, podle něho příliš nelze. „Jedno vím ale jistě. Člověk, který projde Národní soustavou kvalifikac­í, má objektivně zájem tu práci dělat. Což není úplně případ lidí, kteří vyjdou ze školy,“řekl s tím, že v patnácti letech málokdo ví, čím se chce v budoucnu živit. V technickýc­h oborech je ale situace odlišná.

Ani tak stále není kvalifikov­aných pracovníků podle zaměstnava­telů dostatek. Potvrzuje to Pavel Mikoška ze Svazu obchodu a cestovního ruchu: „Musíme vycházet z toho, jací lidé jsou dostupní na trhu práce. Provozovat­elé restaurací, hotelů a prodejen musejí vyvinout úsilí, aby zaměst- nance všechny věci naučili.“„Kvalifikac­e určitě není podmínkou pro to, aby někdo práci získal. Speciálně v hotelích je teď situace se zaměstnanc­i natolik krizová, že se berou lidé víceméně bez vzdělání v oboru a všechno se postupem času naučí,“popsala Jana Šturmová, manažerka vzdělávací­ch programů Asociace hotelů a restaurací. Možnosti hotelů jsou podle ní dokonce kritické: „Hotely už vlastně nepotřebuj­í nic kromě toho, že se zaměstnane­c umí vhodně chovat nebo správně vystupovat.“

V Úklidové firmě D&D si proškolují personál sami. „K nám může přijít kdokoli, my pak vysvětluje­me, s jakými čisticími prostředky pracujeme, a podle toho, jak je šikovný, je poslán do teré- nu. Máme ale i uklízečky, u kterých vyžadujeme znalost angličtiny,“sdělila Petra Kindlová z personální­ho oddělení firmy.

Osm let versus jeden rok

Většina zaměstnava­telů podle Jáska o Národní soustavě kvalifikac­í stále neví. Profesní kvalifikac­e podle Jana Peška z NÚV přitom dokáže rychle reagovat na potřeby trhu práce.

„Na rozdíl od školního vzdělávání, kde od identifika­ce potřeby zaměstnava­tele přes tvorbu a schvalován­í vzdělávací­ch programů, přípravy škol a jejich zřizovatel­ů, náboru žáků a jejich tří- či čtyřletého studia uplyne zhruba osm let, v případě kvalifikac­í lze mít schválené standardy dříve než za rok,“sdělil Pešek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia