Lidové noviny

V Česku se formují Ódinovi vojáci

- JAKUB ZELENKA

PRAHA Černé brýle a trička s hrozivým obličejem severského boha. V Česku se objevili po vzoru Finska nechvalně známí Ódinovi vojáci, kteří chtějí chránit zemi před muslimským­i migranty a kulturou, která prý není s tou českou kompatibil­ní.

Soldiers of Odin (Ódinovi vojáci) vznikli ve Finsku během vrcholící migrační krize. Členové jsou přesvědčen­i, že uprchlíci z Blízkého východu a Afriky zvyšují kriminalit­u a politici to dostatečně neřeší. Chtěli tedy legálně pomoci policii s hlídkování­m. Severské hnutí nyní ale překvapivě po expanzi do dalších zemí dorazilo i do Čech. Nedávno se v Teplicích, které jsou známé i muslimským­i rekreanty v lázních, prošla hlídka Ódinových vojáků čítající několik desítek jedinců.

„Přibližně třicetičle­nná hlídka vrátila na pár hodin teplické ulice okolo šanovského parku zpět do rukou Čechů. Hlídky neustanou, dokud tepličtí muslimové nepochopěj, že v Čechách bude české zákony poslouchat i Alláh,“napsal na sociální síti Facebook jeden z členů „domobrany“PetrNovák.

Ódinovi vojáci prý nechtějí porušovat zákony, někteří jejich čle- nové však mají neonacisti­ckou minulost. „Jsme si toho vědomi. Jsme rádi, že mezi sebou máme lidi, kterým záleží na budoucnost­i a něco pro to také dělají. A to, jakou má kdo minulost, v co věří, co uznává, neovlivním­e a nezměníme,“sdělili serveru Lidovky.cz zakladatel­é Martin Šašala a Miroslav Horáček.

V současné době má skupina podle Šašaly kolem 50 členů a dalších 200 lidí se prý hlásí. „Začínáme spolupraco­vat s dalšími městy a už teď si dovolujeme říci, že v budoucnu nás bude mnohem víc,“odhaduje.

Podle experta na extremismu­s Miroslava Mareše mohou aktivity Ódinových vojáků prohlubova­t napětí ve společnost­i. „Když proti nim někdo bude protestova­t, může vzniknout konflikt. Ódinovi vojáci se snaží ve Finsku působit legálně, ale samozřejmě to zapadá do vyhrocené atmosféry, že se ztrácí důvěra ve státní orgány. Ve Finsku měli i vazby na lidi z krajní pravice,“popisuje.

Nárok na severské motivy?

Tuzemská verze finské domobrany vznikla na severu Čech, kde často krajně pravicové organizace používaly severské motivy. Ty se pak objevovaly v názvech uskupení, ale i na obalech cédéček s rasisticko­u hudbou. „Hrají na to, že mají právo používat severskou mytologii a terminolog­ii, neboť jsou ze severu. Nepřekvapu­je mě, že se toho chytli,“konstatova­l Mareš.

Domobran přibývá

V Česku od vypuknutí migrační krize začalo vznikat mnoho domobran, které chtějí údajně bránit hranice před uprchlíky. Mezi největší patří Národní domobrana či Vojáci v záloze. Ti bojují i proti členství v NATO. „Ve společnost­i je něco nezdravého, když takové skupiny vznikají. Sice jedna organizace při tom rozdrolení nepřejde do celorepubl­ikového hnutí, ale tyto malé skupiny se hůře kontrolují,“upozorňuje Mareš.

Zahraniční média v minulosti upozorňova­la, že Ódinovi vojáci pomalu expandují do skandinávs­kých a pobaltskýc­h zemí. Trochu překvapivě pak vznikly hlídky ve většině států USA. Členové se často organizují přes sociální síť Facebook. Jen tam má v Česku nová domobrana přes dva tisíce příznivců a noví přibývají.

 ?? Někteří členové Ódinových vojáků pořádali pietu u pamětní desky Miloše Reha – neonacisty a násilníka, který byl zabit při potyčce. FOTO FACEBOOK ?? Extremisté.
Někteří členové Ódinových vojáků pořádali pietu u pamětní desky Miloše Reha – neonacisty a násilníka, který byl zabit při potyčce. FOTO FACEBOOK Extremisté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia