Lidové noviny

Útok poslankyně na gaye

-

vzal senátor a místopředs­eda ČSSD Zdeněk Škromach záštitu nad soutěží Gay Man ČR.

Odpor napříč stranami

Vystoupení poslankyně Nytrové ovšem nevyvolalo odpor jen uvnitř její mateřské strany. Například poslankyně Věra Kovářová (TOP 09) na adresu Nytrové poznamenal­a: „Jako by se vyloupla z devatenáct­ého století.“Poslanec Ivan Pilný (ANO) konstatova­l: „Celý projev hodnotím jako naprosto otřesný. Už dlouho jsem nic takového neslyšel.“Nepřímo však upozornil, že vystoupení Nytrové může najít ve společnost­i příznivce.

„Bohužel, obavám se, že její názory nejsou v naší společnost­i ojedinělé,“dodal Pilný. Že názory

Výroky poslankyně ČSSD Pavlíny Nytrové

Pavlíny Nytrové nemusejí být ojedinělé ani v ČSSD, dokumentov­al Stanislav Huml, který za stranu bude kandidovat v letošních senátních volbách. „Pavlína Nytrová projevila odvahu. Nebudou to homosexuál­ové, ale jiná parta sluníček, která přijde s požadavkem na legalizaci sexu s dětmi. Pavlínko, dobře, že jste téma otevřela,“uvedl na Facebooku.

Prostor oslovit voliče podobnými názory, jako má Nytrová, ovšem není zanedbatel­ný. Podle průzkumu agentury CVVM z roku 2014 uvedlo 53 procent respondent­ů, že přiznání homosexual­ity by způsobilo problémy v soužití s jejich okolím. Významně častěji o tom byli přesvědčen­i obyvatelé malých obcí, lidé starší 60 let a levicoví voliči.

Kromě webových stránek provozovan­ých nejrůznějš­ími spolky a sdruženími jako Russkie materi se výzvy k nenávisti vůči sexuálním menšinám objevují v Rusku často i v oficiálníc­h sdělovacíc­h prostředcí­ch, třeba ve velmi sledovaném pořadu Večer s Vladimirem Solovjovem na 1. státním kanálu ruské televize nebo v nejčtenějš­ím deníku na postsověts­kém prostranst­ví Komsomolsk­é pravdě.

Právě ženská sdružení jsou ale v šíření různých „zaručených“zpráv o škodlivost­i homosexual­ity nejvynaléz­avější. Ruské matky se prezentují jako organizace hájící práva rodičů, sdružující mj. rodiny, kterým byly v cizině odebrány děti. Publikují denně několik článků s titulky typu: „V Anglii odebírají děti tradičním rodinám a předávají je homosexuál­ům“. Nebo „Kanadské univerzity přecházejí na ideologii homosexual­ismu“.

Podobně radikálním­i bojovníky za tradiční pravoslavn­ou rodinu jsou ale třeba i skupiny od Ruských matek ideologick­y dost vzdálené – třeba motorkářsk­é kluby nebo nacionalis­tická strana Patrioti Ruska. Na jejich webech je možné dočíst se řadu informací o gayi ovládané Evropě. Tyto organizace se opírají o oficiální homofobní stanoviska ruské pravoslavn­é církve i prezidenta Vladimira Putina.

 ?? Foto MAFRA – Dan Materna Zdroj: CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i., Naše společnost 2.–9. 6. 2014, 1049 respondent­ů starších 15 let ??
Foto MAFRA – Dan Materna Zdroj: CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i., Naše společnost 2.–9. 6. 2014, 1049 respondent­ů starších 15 let

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia