Lidové noviny

Politici si udělali osm týdnů volna

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Počínaje dneškem začíná poslancům dlouhé období klidu. Zpátky „do roboty“se vrátí až v polovině září. Jejich kanceláře, pracovny i jednací sál v Thunovském paláci na Malé Straně osiří přesně na 54 dní.

Původně jim volno mělo začít „až“zítra. Nakonec si ale odhlasoval­i o něco dřívější odjezd na prázdniny. „Je to dohoda všech stran,“řekl šéf poslanců TOP 09 František Laudát.

Podobně dlouhé období klidu je mezi poslanci obvyklé. Letošní rok nepřináší žádnou výjimku, ty se vyskytly spíše v minulých letech. Nejdelší prázdniny v novém miléniu si zákonodárc­i užili v roce 2009. Tehdy své kolegy i soupeře neviděli 80 dnů. A dlouhá pauza byla i loni: 66 dní.

Naopak nejvíce „dělné“byly roky, kdy na českou politickou scénu dopadla některá z krizí. Před dvěma lety to byla ústavní žaloba, kterou proti takzvanému služebnímu zákonu podal prezident Miloš Zeman. Starost o to, jestli se důležitou normu podaří prosadit, poslancům dovolila jen devatenáct­idenní volno. Jen o den více měli k odpočinku ještě o rok dříve, kdy po pádu Nečasova pravicovéh­o kabinetu o důvěru sněmovny v létě žádala úřednická vláda premiéra Jana Fischera.

Málo volna kvůli volbám

A vůbec nejkratší volno od roku 2000 měli politici před deseti lety. Tehdy za to mohly parlamentn­í volby, kvůli nimž šli občané k urnám na úplném začátku června. Sněmovna tehdy odpočívala jen 13 dní.

„Je bizarní domnívat se, že když nezasedá sněmovna, poslanci nepracují,“řekl iDnes.cz předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Narážel na fakt, že zákonodárc­i zpravidla mají své kanceláře v krajích, odkud pocházejí. Pokud nejsou v Thunovském paláci, setkávají se v nich například se svými voliči.

Někteří poslanci, Bělobrádka nevyjímaje, jsou navíc zároveň i členy vlády. Docházejí tedy na její zasedání a také musejí řídit svá ministerst­va, případně další úřady, které pod ně spadají.

Členové výborů dříve

Zákonodárc­i, kteří jsou členy některého ze sněmovních výborů, budou mít volno o něco kratší. Na adresu Sněmovní 4 totiž budou muset dorazit už v týdnu, kte- rý začíná 29. srpnem. Tehdy totiž začnou jednat jejich výbory jednat.

Kvůli prázdninám přerušili debatu o některých důležitých zákonech. Nejvíce sledovaným z nich je ten protikuřác­ký. Proti normě, která má zavést úplný zákaz kouření v restaurací­ch, se silně staví opozice. Právě jeho projednává­ní bude jedním z hlavních bodů začátku podzimu. Pokud ho poslanci schválí, platit bude od ledna.

Tradiční volno na své milované Vysočině si začátkem července užil také prezident Miloš Zeman. Jeho tým mu program naplánoval tak, aby v místě, kde má letní byt, zakončil svou inspekční cestu po regionu. V Novém Veselí se prezident jako každý rok vypravil na rybník ve svém pověstném žlutém nafukovací­m člunu.V doprovodné­m plavidle přitom seděla skupina siláků z jeho ochranky.

Školáci a studenti už si dva týdny užívají volna. Školní lavice vyměnili za lehátka a deky u vody nebo třeba dětské tábory. S malým zpožděním teď prázdniny dorazily i do sněmovny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia