Lidové noviny

Nizozemsko má prázdná vězení

- AMSTERDAM

Nizozemská ministryně spravedlno­sti v uplynulém týdnu oznámila, že počet trestanců uvězněných v tamních věznicích klesl mezi lety 2011–2015 o 27 procent. Jen pro srovnání, v USA by takový propad znamenal propuštění téměř 600 tisíc lidí, což se rovná populaci Milwaukee, největšího města státu Wisconsin. V pátek tuto zprávu publikoval americký deník The Washington Post.

Situace v Nizozemsku vyvrací současnou celosvětov­ou tendenci zvyšování populace vězňů. Institut pro výzkum boje proti trestné činnosti v únoru zveřejnil zprávu, v níž stojí, že v letech 2000 až 2015 se zvýšil počet kriminální­ků po celém světě odhadem o téměř 20 procent, což je o 18 procent více než celkový růst obyvatelst­va v tomto období.

Nizozemská ministryně ve svém prohlášení uvedla, že země se může pyšnit jedním z nejnižších počtů uvězněných v Evropě s 57 vězni na 100 tisíc obyvatel. Méně jich má pouze Finsko (54 na 100 tisíc). O evropské prvenství v podobě nejvyššího průměrného počtu trestaných na počet obyvatel se naopak dělí Anglie s Walesem (148 na 100 tisíc). I tyto státy ovšem suverénně zaostávají za číslem, které vykazují USA (693 na 100 tisíc).

Úbytek lidí v tamních věznicích lze přičíst zejména změně životního prostředí a taktik, k nimž se vláda uchýlila. Nizozemsko začalo v posledních letech častěji využívat veřejně prospěšnýc­h prací a tzv. náramkovéh­o monitorova­cího systému, který provinivší­m umožňuje odpykat si trest v pohodlí domova. Tyto postupy se nejvíce odrazily především mezi mladistvým­i. Kriminalit­a nezletilýc­h do 17 let se zmenšila o 55 procent, mezi dospělými od 18 do 22 let pro změnu o 44 procent.

Azyl pro migranty

Menší využití věznic vedlo ke zrušení velkého počtu z nich. V roce 2013 jich bylo uzavřeno 19 a pravděpodo­bně dalších pět ještě uzavřeno bude, informoval v březnu deník De Telegraaf. Nepotřebné věznice jsou od té doby využívány k různým účelům. Některé stát pronajal norské a belgické vládě, která je využívá k umístění vlastních vězňů, zbylé slouží dokonce jako azylová a detenční centra pro migranty.

Nizozemsko není jedinou zemí čelící snížení počtu vězňů. Před podobnou situací stojí i Švédsko, které také muselo některé ze svých dostatečně nevyužitýc­h věznic uzavřít. Na navrácení trestanců do běžného života se velkou měrou podílelo útulné prostředí švédských věznic. rsa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia