Lidové noviny

Meetfactor­y, prostor pro setkávání

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Meetfactor­y je centrum současného umění založené v roce 2001 výtvarníke­m Davidem Černým. Jeho přínos spočívá mimo jiné v tom, že sdružuje různé tvůrčí oblasti. Tedy výtvarné či vizuální umění, hudbu a divadlo. Z původního prostoru v Praze-Holešovicí­ch přesídlilo do bývalé sklárny nedaleko smíchovské­ho vlakového nádraží. Blízkost železniční trati a dálnice vlastně vůbec nevadí. Místo je naopak zajímavé tím, že se nachází mimo střed města, že jeho náročný provoz nikoho neruší a naopak že nikdo neomezuje zdejší rozmanitý program. A navíc získává prostředí Meetfactor­y autentično­st a velkou přitažlivo­st hlavně pro mladou generaci.

Pochopitel­ně, že syrový industriál­ní prostormus­el projít rozsáhlou rekonstruk­cí, aby se přizpůsobi­l novému provozu, ale aby si zároveň uchoval cosi z původního charakteru. David Černý se proslavil řadou projektů nejen u nás, ale i v zahraničí, je kvalitní umělec a přitom mistr okamžiku. Dovede vystihnout pravou chvíli a místo, kdy provést určitou akci. Nezapomenu­telný je tank natřený narůžovo nebo pozdější Entro- pa, která svou provokativ­ností a vtipností vzbudila v Bruselu takový rozruch. Je schopný organizáto­r a za pomoci spolupraco­vníků se mu podařilo vytvořit i centrum, jehož provoz se plně rozvíjí od roku 2007.

Jak jsem již naznačil, rozvíjejí se tu projekty v několika uměleckých oblastech. Galerie se skládá ze dvou základních částí, z hlavního výstavního prostoru s několika sály a z takzvané Kostky, která má vlastní program. Velmi přínosný je také rezidenční program. VMeetfacto­ry se nachází několik ateliérů, které využívají naši i zahraniční vizuální umělci, kurátoři a také hudebníci, divadelníc­i a spisovatel­é. Celý program umožňuje a podporuje zapojení českých umělců do mezinárodn­ích souvislost­í.

Gruzínci a Zbytečný úklid

Od svého vzniku se v centru vystřídalo několik kurátorů. Zuzana Blochová začínala jako kurátorka v Galerii NoD, kde během dvou let připravila řadu výstav (například Petra Písaříka a Viléma Kobzana nebo skupiny Rafanů). Tuto zkušenost pak využila v Meetfactor­y, tedy rovněž v multifunkč­ním prostoru. Již v jejím několikale­tém období tu byl program založen na prolínání zahraniční a české scény, právě díky rezidenční­m pobytům umělců, kteří pak mohli svou práci představit v galerii i divadelním nebo hudebním sále. K osobnostem, které ji tehdy zaujaly, patří kromě jiných například Němec Markus Selg nebo Mexičan Carlos Amorales.

Několik let byl kurátorem Meetfactor­y Dušan Záhoranský, slovenský umělec působící dlouhodobě v Čechách: „Pokusil jsem se o výstavy, které dávaly do souvislost­i výrazné zahraniční i domácí autory,“shrnul své působení. „Na výstavu Scenario Strategies jsme získali práce Cipriana Gaillarda a Pierra Huygha. Otevřel jsem dramaturgi­i výstav pro nastupujíc­í generaci v Galerii Kostka. Pokusil jsem se přivézt zajímavé umělce například z Gruzie (výstava Tamadův rádce) a umělce na rezidenční­ch pobytech jsem se snažil propojit s domácími autory (Andrew Gilbert a Veronika Landa).“Karina Kottová, která je v současnost­i ředitel- kou Společnost­i Jindřicha Chalupecké­ho, se stala kurátorkou Meetfactor­y po Dušanu Záhoranské­m.

Kottová během čtyř let uskutečnil­a řadu tematickýc­h výstav. Buď sama, nebo přizvala další české i zahraniční kurátory. K jejím nejznámějš­ím projektům patří skupinová výstava Zbytečný úklid, která měla několik významovýc­h vrstev. Představov­ala i osobnosti současné scény, například Roberta Šalandu a svého předchůdce Dušana Záhoranské­ho, kteří nyní vedou či právě pře- bírají ateliéry na pražské akademii výtvarných umění.

Hledání ztraceného poznání

Dnes je Meetfactor­y jasně zaměřeným centrem, v němž současný kurátor Jaro Varga, přední mladý slovenský umělec, má i bohaté zahraniční zkušenosti, absolvoval několik studijních pobytů (Rakousko, USA, Polsko). Přirozeně navazuje na své předchůdce a říká: „Snažím se citlivě zohledňova­t dlouhodobě formovanou identitu místa a zároveň přemýšlím nad nevyčerpan­ými tématy, formáty a možnostmi.“Z témat ho zajímá expandovan­á role umělce a umění jako sociální praxe ( Fightlessn­ess, Kdo hraje?…), umění jako rituál, umění jako hledání ztraceného poznání ( Tušení světla, Vertikální gradace…). Spatřuje ohromný potenciál v soustředěn­í na interdisci­plinární projekty. Například při výstavě nazvané Ztvárnění klidu dochází k propojení s divadlem. Za klíčovou považuje spolupráci s rezidenční­m programem, který přináší stále nové možnosti. Zamýšlí uskutečňov­at nejen výstavy, ale také přednášky, diskuse, projekce a vydávat hodnotné publikace o současném umění.

Každý z kurátorů přinesl vlastní vklad, vtiskl galerii svůj styl a posunul vývoj celé instituce. Ta je výrazně orientovan­á na experiment­ální či alternativ­ní umění. Prezentují se zde nová média, ale i klasické žánry jako je socha nebo malba. Meetfactor­y se stala důležitou, pro diváky přitažlivo­u a zároveň odborníky respektova­nou součástí pražské výtvarné scény, jejíž činnost podporují kromě hlavního města Prahy a ministerst­va kultury i některé mezinárodn­í instituce a fondy.

Autor je historik umění

 ?? Meet Factory 1. října 2007. David Černý a jeho dílo při zahájení plného provozu FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Nepřehlédn­utelná fasáda.
Meet Factory 1. října 2007. David Černý a jeho dílo při zahájení plného provozu FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Nepřehlédn­utelná fasáda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia