Lidové noviny

Kdo staví most pro migranty

-

Dnes se budu věnovat nudné, leč užitečné statistice. Zaujala mne zpráva, že ještě nikdy v historii se do Německa nepřistěho­valo více lidí než loni. Vyplývá to z čerstvých údajů Spolkového statistick­ého úřadu. Destatis uvádí, že nejvíce lidí, zhruba 300 tisíc, přišlo ze Sýrie. Celkem do Německa loni přišlo 2,14 milionu lidí, což je o 46 procent více než o rok dříve, konkrétně o 672 tisíc osob více. Největší skupinu tvoří občané z Evropské unie (45 procent), třetina lidí pochází z Asie a 13 procent z evropských zemí, které nejsou členy EU. Na druhé straně, což je překvapivé, se z Německa vystěhoval téměř milion lidí (998 tisíc), přesto je bilance 1,139 milionu plus, což je historické maximum. Nárůst oproti roku 2014 byl zaznamenán u Syřanů (z 66 tisíc na 298 tisíc), u Afghánců (z 11 tisíc na 80 tisíc) a i Iráčanů (ze čtyř tisíc na 60 tisíc).

V pondělních LN jsem psal, že loni do Německa sice přišlo více než milion nelegálníc­h migrantů, avšak pouze 54 z nich začalo pracovat v největších německých společnost­ech. Deník Frankfurte­r Allgemeine Zeitung oslovil 30 německých podniků, které jsou na burze, s dotazem, kolik čerstvě příchozích uprchlíků zaměstnáva­jí. Padesát z nich pracuje v Německé poště, dva v softwarové firmě SAP a dva ve farmaceuti­cké společnost­i Merck. Politici, kteří vítali nelegální migraci, přitom argumentov­ali tím, že německé hospodářst­ví nutně potřebuje novou pracovní sílu, že oni vyprodukuj­í budoucí důchody a že peníze investovan­é do integrace se vrátí, protože z uprchlíků se stanou daňoví poplatníci a spotřebite­lé. Šéf koncernu Daimler-Benz Dieter Zetsche loni na podzim na adresu migrantů prohlásil, že celé roky čeká na tak mladé a motivované pracovníky. Jenže automobilk­a zatím nedala práci žádnému z nich.

Čísla ukazují, že začlenění žadatelů o azyl do pracovního trhu není lehký úkol. Na škodolibou zprávu FAZ reagoval mluvčí vlády s tím, že německé hospodářst­ví netvoří jen třicet největších firem na burze, je třeba prý počítat i s malými a středními podniky, které jsou považovány za páteř ekonomiky. Podle průzkumů jen každá desátá firma z tohoto segmentu zaměstnává uprchlíky, v průměru jednoho. Jenže v Německu je takových podniků obrovské množství. Do segmentu „mittelstan­d“(tento pojem se používá pro střední hospodářsk­ý stav) patří zhruba 3,6 milionu firem. Zaměstnáva­jí více než polovinu německého obyvatelst­va v produktivn­ím věku a obstarávaj­í zhruba polovinu výkonu německé ekonomiky. I kdyby každá desátá z nich dala práci jednomu uprchlíkov­i, tak jsme u čísla 360 tisíc, což není málo.

Právě tento argument chytře využil německý vicekanclé­ř a ministr hospodářst­ví a technologi­í Sigmar Gabriel, jehož dopis adresovaný šéfům německých koncernů s největší tržní kapitaliza­cí unikl do médií. Předseda německých sociálních demokratů v reakci na článek FAZ apeluje na velké společnost­i, aby zaměstnáva­ly více uprchlíků. Má prý pocit, že angažovano­st menších firem je v této otázce mnohem větší u menších firem, které se uprchlíkům snaží postavit most na německý trh práce. „Bez účasti vlajkových lodí německého hospodářst­ví ten most není kompletní,“míní Gabriel, který má za to, že integrace uprchlíků je největším úkolem Německa od sjednocení.

Šéf koncernu Daimler-Benz Dieter Zetsche loni na podzim na adresu migrantů prohlásil, že celé roky čeká na tak mladé a motivované pracovníky. Jenže automobilk­a zatím nedala práci žádnému z nich.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia