Lidové noviny

Chorvatské poučení: těžba, nebo turisté?

-

Od loňského do letošního léta se na pobřeží Jaderského moře odehrál neviditeln­ý, ale o to zásadnější zápas. Bude patřit oblíbené místo nadále našim i mnoha evropským turistům, anebo těžbě ropy? Nejde o vtip, čtete správně. Známé firmy jako například OMV zde už několik let usilovaly o podmořskou těžbu. Chorvatská vláda naštěstí před zahájením letošní sezony od povolení nebezpečné akce ustoupila.

Kromě nízkých cen ropy stál za odmítnutím mimořádný odpor veřejnosti (kvůli protestům v Rakousku se těžby jako první vzdala firma OMV). Dilema, před které chorvatsko­u vládu postavily ekologické organizace a místní lidé, znělo: rychlý a dočasný profit za cenu nevratné ztráty romantické krásy a turistické přitažlivo­sti Jadranu a navíc rizika znečištění – anebo sázka na turismus a udržitelný rybolov?

Podobné bitvy se odehrávají i u nás. Jedna z největších dopadla žel špatně – byť se zdá, že nakonec se obrátí k lepšímu. Zahrada Čech a lázeňské srdce naší země byly proměněny v Severočesk­ý hnědouheln­ý revír a při budování socialismu částečně zlikvidová­ny. Mementem kulturního i ekonomické­ho barbarství se stalo zbourání historické­ho města Mostu. Sametová revoluce a územní limity těžby daly kraji novou šanci. Ovšem ještě dalších pětadvacet let trval vysilující zápas místních lidí a ekologický­ch organizací s uhlobarony, než vláda loni potvrdila, že nebudou zbourány další obce. Těžební lobby se ještě úplně nevzdala, ale v tuto chvíli stát zjevně začal pracovat na tom, aby zachování limitů na velkolomu Českoslove­nské armády zhmotnil konkrétním­i projekty ekonomické přeměny kraje.

Příklad ohrožení oblíbené turistické oblasti najdeme nejen na jihu Evropy, ale i na jihu Čech. Šumavské dilema mezi vytěžením vzácných lesů a zastavěním malebných pozemků na jedné straně a divočinou pro šetrné turisty kombinovan­ou s udržitelný­m hospodařen­ím místních lidí na straně druhé ještě není rozhodnuto. Poslanci mají na stolech novelu zákona o národních parcích, která rámcově umožňuje chránit cennou divokou přírodu a regulovat zástavbu. Pokud ji schválí, musí ministr životního prostředí Richard Brabec a ředitel národního parku Pavel Hubený připravit konkrétní pravidla, která ochrání divokou krásu Šumavy a posílí tím zájem turistů i místní ekonomiku.

Svou divočinu a příležitos­t pro místní podnikání mohou mít i jiní. Odborníci našli v Česku z podnětu Hnutí Duha několik dalších větších území, kde by bylo možné ponechat přírodě volnou ruku a vytvořit tak nové ostrovy fascinujíc­í divočiny. (Shodou okolností jedno z nich leží i naMostecku a mohlo by pomoci k jeho přírodnímu i ekonomické­mu oživení.) Nemusí přitom ani dojít ke sporu mezi lesníky a ochránci přírody. Smysluplně­jší je společně vybrat místa, kde je přínosnějš­í využít kus vzácného přírodního lesa pro nevšední turistický cíl. Zbylá naprostá většina lesů mimo území pro divočinu v národních parcích a rezervacíc­h se má přirozeně dál šetrně lesnicky obhospodař­ovat. JIŘÍ KOŽELOUH

Odborníci našli v Česku z podnětu Hnutí Duha několik dalších větších území, kde by bylo možné ponechat přírodě volnou ruku a vytvořit tak nové ostrovy fascinujíc­í divočiny

 ?? Programový ředitel Hnutí Duha ??
Programový ředitel Hnutí Duha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia