Lidové noviny

Pumpy Agip mizí z Česka

Maďarský koncern MOL už přebarvil drtivou většinu koupených italských benzinek

- MIROSLAV PETR

PRAHA Doslova závodním tempem přistoupil maďarský petrolejář­ský koncern MOL k přebarvení loni koupených benzinek Agip. Pod touto značkou jich zbývá na českých silnicích už jen malá část.

Koncem července uplyne přesně rok od doby, kdy Maďaři všech 125 těchto moderních pump převzali od italské společnost­i ENI a zavázali se, že do konce letoška je přemění na svou značku MOL. Termín však stihnou do konce léta. V Česku aktuálně zbývá už jen 12 pump Agip, z toho tři v Praze.

Celkový počet nových bílo-zelených stanic s logem MOL dosáhne 168 – jednu pumpu Agip nynější majitelé prodali, ale kromě toho je v novém kabátě značkyMOL už všech 44 benzinek Lukoil, které u nás maďarský koncern koupil v roce 2014.

Vedle této takzvané prémiové (dražší a lépe vybavené) značky provozuje společnost MOL v Česku ještě „ekonomicko­u“síť Pap Oil, kterou vlastní od roku 2012 a do jejíž modrých barev s logem papouška přidá i dvacítku v Česku (především na Moravě) po léta ovládaných pump Slovnaft.

Dvojka za Benzinou

Maďarům tak u nás patří dohromady 312 čerpacích stanic a jsou v žebříčku maloobchod­ních prodejců těsně na druhém místě za lídrem trhu Benzinou.

„Síť čerpacích stanic MOL se definitivn­ě sjednotí pod značky MOL a Pap Oil ve druhé polovině letošního roku,“oznámil mluvčí společnost­i MOL Česká republika Tomáš Pavlík.

První pumpa s nápisem MOL se objevila u nás před rokem – šlo o přebarvený Lukoil na pražském Barrandově. Stanice Pap Oil barvu a vzhled nemění. Kon- cern MOL tak postupuje cestou dvou kategorií čerpaček – jedné s širší nabídkou služeb nejčastěji ve větších městech a u dálnic, druhé spíš v regionech a s nižší cenou.

Podobný systém provozuje i OMV (má druhou „ekonomičtě­jší“síť Avanti) a Benzina, která označuje své prémiové pumpy jako Benzina Plus. „Mít dva nebo i tři brandy a ty profilovat zvlášť jako extra a na druhé straně jako cosi levnějšího a jednodušší­ho je ve světě běžné,“komentuje situaci šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů Ivan Indráček. Připomíná třeba pumpy Esso a Esso Express koncernu Exxonmobil.

MOL nakupuje i v cizině

Koncern MOL provozuje celkem 4 rafinerie (z té bratislavs­ké zásobuje i český trh) a dvě chemičky, v řadě zemí těží ropu a patří mu dohromady na 2 tisíce pump v 11 zemích střední a jihovýchod­ní Evropy.

Od italské společnost­i ENI koupili Maďaři loni pumpy Agip také na Slovensku a v Rumunsku (po čtyřech desítkách stanic) a nově získali 17 agipek ve Slovinsku.

Pro většinu řidičů v Česku byl MOL dlouhé roky neznámý, ale postupným nákupem sítí Pap Oil, Lukoil a Agip se během krátké doby dostal počtem pump i prodaným objemem pohonných hmot hned za vedoucí značku Benzina, která spadá pod polským koncernem PKN Orlen ovládaný Unipetrol.

Tomu patří u nás zatím sice 339 pump, ale letos se dohodl na koupi 68 stanic od společnost­i OMV, a po dokončení transakce tak Benzina svůj náskok před maďarskou společnost­í zvýší. MOL se ale ani tak netají úmyslem stát se na českém trhu číslem jedna.

MOL měl původně zájem také o podíl italské ENI v českých rafineriíc­h, které pumpy Agip zásobovaly. Unipetrol jako většinový akcionář České rafinérské však využil svého předkupníh­o práva, třetinový podíl ENI sám loni koupil a rafinerie tak plně ovládl.

Společnost­MOL od té doby zásobuje své pumpy v Česku z rafinerie ovládaného Slovnaftu v Bratislavě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia