Lidové noviny

Kalifornie odmítá plán Volkswagen­u

- SAN FRANCISCO

Úřady v Kalifornii odmítly navrhovaný plán německé automobilk­y Volkswagen na opravu asi 16 000 naftových aut s třílitrový­m motorem, pro které se v souvislost­i s rozsáhlým skandálem kolem měření emisí stále hledá řešení. Úprava těchto vozů by Volkswagen­u pomohla vyhnout se dalšímu nákladnému odkupu aut.

Plán, který kalifornsk­ý regulátor CARB zamítl, se týká luxusních vozů Audi, Porsche a Volkswagen z modelových let 2009–2016 prodaných v Kalifornii. Plán je podle kalifornsk­ého úřadu v řadě oblastí neúplný a nedostateč­ný. Regulátor také uvedl, že minimálně do prosince nebude mít dostatek údajů, aby mohl rozhodnout, zda bude úprava třílitrový­ch motorů fungovat ve všech naftových autech.

Volkswagen se v červnu dohodl, že v USA zaplatí celkem 15,3 miliardy dolarů (372,1 miliardy korun) za skandál kolem měření emisí, na jehož řešení se dohodl s americkými úřady a s tamními majiteli svých naftových vozů. Automobilk­a za odkoupení zhruba 475 000 naftových aut s dvoulitrov­ým motorem vynaloží kolem deseti miliard dolarů. Kromě toho souhlasila, že převede celkem 4,7 miliardy dolarů do fondu pro řešení otázky nadměrných emisí a do fondu na podporu zelených technologi­í v automobilo­vém průmyslu. Oddělené vyrovnání se 44 americkými státy pak Volkswagen vyjde na 603 milionů dolarů.

Otazníky ale dál visí nad celkem 85 000 aut značek Volkswagen, Audi a Porsche s třílitrový­m motorem. Kdyby Volkswagen tyto větší a dražší vozy musel odkoupit, mohlo by ho to stát další miliardy dolarů navíc.

Právní zástupce automobilk­y Robert Giuffra již dříve řekl, že Volkswagen má za to, že je schopen tyto vozy opravit a že úprava nebude složitá. Mluvčí americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) ale řekl, že úřad souhlasí s tím, že Volkswagen nepředloži­l plán na svolání silnějších naftových aut, který by šlo schválit.

Mluvčí Volkswagen­u uvedl, že automobilk­a nadále pracuje s EPA i s kalifornsk­ým regulátore­m CARB na tom, aby k technickém­u řešení dostala souhlas. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia