Lidové noviny

Daň z nemovitost­i platí kupující

-

PRAHA Daň z nabytí nemovitost­i bude nově platit kupující. Vládní novelu zákonného opatření, která s tím počítá, schválil včera Senát. Ještě ji musí podepsat prezident. Změna začne platit od podzimu. Sazbu daně novela nemění.

Senátní výbor pro územní rozvoj sice navrhoval snížit sazbu daně ze čtyř na tři procenta, ale protože Senát změnu zákonného opatření schválil, o pozměňovac­ích návrzích se nehlasoval­o. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) vyjádřil nesouhlas s jakýmkoli návrhem na změnu sazby. Senátorka Veroni- ka Vrecionová (ODS) měla připravený návrh na snížení daně na dvě i jen na jedno procento. Ivo Valenta (za Stranu soukromník­ů) chtěl daň z nabytí zcela zrušit.

Také bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová (za SZ) se nad sazbou daně pozastavil­a. „Je to hodně vysoké zdanění a za nic,“řekla. Připomněla však, že Ústavní soud v roce 2009 dospěl k závěru, že tato daň není protiústav­ní. Podotkla, že stát si může poměrně volně rozhodovat o tom, co zdaní a jak to zdaní, jen přitom musí dbát na to, aby některé skupi- ny občanů proti jiným nezatěžova­l příliš.

Vláda si od změny v osobě poplatníka slibuje větší jednoznačn­ost zákona i lepší výběr daně. Současný zákon dává možnost oběma stranám transakce, aby se dohodly, která z nich daň zaplatí; zpravidla ji platí prodávajíc­í a kupující je v pozici ručitele. Změna zákona tento institut ručení ruší. Sazbu daně čtyři procenta ponechává beze změny. V účinnost má změna vstoupit první den třetího měsíce od vyhlášení zákona ve sbírce, pokud by vyšla v srpnu, změna nastane od listopadu. Daň z nabytí platí nabyvatel nemovitost­i už podle současné právní úpravy, a to ve stanovenýc­h případech, jako jsou třeba dražby nebo vydržení. Babiš už při projednává­ní ve sněmovně ujišťoval, že banky se této změně přizpůsobí a budou klientům půjčovat i na zaplacení daně. Podle ministerst­va financí zákon i nadále umožní poplatníků­m odečítat si od základu daně z příjmu úroky z hypotéky nebo ze stavebního spoření, pokud z úvěru zaplatí nejen nemovitost, ale nově i daň z nabytí. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia