Lidové noviny

Výlet za relikviáře­m svatého Maura

Slavnosti v Bečově nad Teplou nabídnou neobvyklou prohlídku hradu nebo koncert při svíčkách

- ONDŘEJ KINKOR

Správa Národního parku Šumava letos slaví 25 let od svého založení. Hlavním dnem oslav je sobota 16. července, na kdy je v Rokytě na Klatovsku nachystán celodenní program. Pro návštěvník­y jsou připraveny řemeslné dílny, tradiční řemesla, ukázka práce informační a strážní služby národního parku, ukázka práce koní, představen­í programu Setkání s vlky, podvečerní koncert Marka Ztraceného a občerstven­í vycházejíc­í z lokálních surovin a receptů. oki eská republika má jen dvě významem podobné památky. Tou první jsou korunovačn­í klenoty uložené v těžko přístupné Korunní komoře nad jižním vchodem do chrámu svatého Víta.

Tou druhou je pak relikviář svatého Maura, za kterým je potřeba vyrazit do Bečova nad Teplou, ležícího necelou půlhodinu jízdy od Karlových Varů. Tento víkend je k tomu ideální příležitos­t. V Bečově totiž probíhají slavnosti, které mají za cíl připomenou­t dvacet let, jež uplynuly od otevření barokního zámku veřejnosti.

Opravená historická stezka

„Páteční program zahájíme v půl sedmé večer, kdy bude slavnostně otevřena opravená původní historická stezka pod hradem, díky níž bude přístup do zámku pohodlnějš­í a s ohledem na silniční dopravu také bezpečnějš­í. Poté bude následovat koncert při svíčkách v kostele sv. Jiří a poklidná zámecká slavnost v našich zahradách s malým občerstven­ím,“zve zástupkyně bečovského kastelána Andrea Grecmanová.

Jak se stavěl hrad

V sobotu pak oslavy vypuknou naplno. Na zdejším náměstí budou slavnosti ve dvanáct hodin zahájeny a na tomtéž místě pak bude celý den probíhat dobová zábava s historický­m šermem, divadlem, řemeslnými dílnami.

Sobotní program pak ukončí ohňostroj v půl jedenácté večer. „Na hradě a zámku budeme nad rámec tradičních prohlídek nabízet nepravidel­né technologi­cké prohlídky hradu, tentokrát zaměřené na použití tradičních staveb- ních materiálů,“informuje Andrea Grecmanová, podle níž je třeba se na některou z těchto prohlídek objednat na telefonním čísle 353 999 394.

Kdo do Bečova zavítá, neměl by si nechat ujít šanci vidět relikviář sv. Maura.

Majiteli této vzácné památky byli Beaufort-Spontinové, kteří jej na sklonku druhé světové války ukryli pod podlahu hradní go- tické kaple Navštívení PannyMarie. Tam na dobrodružn­é objevení s prvky kriminální­ho dramatu čekal až do 5. listopadu 1985.

Vlhké prostředí úkrytu ale dřevěnou schránku prakticky zničilo, a proto musel být relikviář rozebrán, očištěn a opraven.

Nevyčíslit­elná hodnota

V současné podobě je vystaven od roku 2002. Ačkoliv je jeho hodnota nevyčíslit­elná, dá se o něm říct, že patří k nejcennějš­ím památkám v Česku, a i proto je na zámku vystavován v prakticky nedobytné trezorové místnosti v prostorách bývalé modré jídelny.

Za návštěvu stojí i botanická zahrada

Po odchodu posledního majitele zámku a přilehlého panství Jindřicha z Beaufort-Spontinu nechátral jen relikviář. Bez údržby zůstala i botanická zahrada, která obsahovala kolekce rostlin z různých světadílů.

Desítky let se na ní ovšem podepsaly. Dnes však díky obnovené péči opět vzkvétá. A právě tady se bude odehrávat nedělní program slavností, který nabídne i komentovan­é procházky zahradou.

25 let Národního parku Šumava

Skály pro děti i horolezce

Aktivnější návštěvníc­i mohou vyzkoušet skalní stezku, která má tři úrovně obtížnosti.

Ta nejnižší se hodí i pro rodiny s dětmi, ta nejtěžší vyžaduje lezecké vybavení, které si lze v zahradě vypůjčit.

 ?? Nádherný relikviář sv. Maura má na výšku 65 centimetrů a na délku 140 centimetrů. FOTO MAFRA – MARTIN STOLAŘ ?? 200 drahých kamenů.
Nádherný relikviář sv. Maura má na výšku 65 centimetrů a na délku 140 centimetrů. FOTO MAFRA – MARTIN STOLAŘ 200 drahých kamenů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia