Lidové noviny

Nákup za 32 milionů: risk, či zisk?

- RADIM TRUSINA

PRAHA Pokud jste ještě neslyšeli nic o Ginu van Kesselovi: prošel mládeží Ajaxu, prosadil se v Trenčíně, kde se stal tenhle třiadvacet­iletý Nizozemec, který reprezentu­je ostrovní stát Curacao, nejlepším střelcem slovenské ligy se 17 góly.

A od středy je z něj třetí nejdražší hráč v historii české ligy.

Že by návrat zlatých časů, které v roce 1991 odstartova­la Slavia nákupem srbského bouřliváka Dragiši Biniče za 30 milionů korun? „Zlaté časy se rozhodně nevracejí, jsou to ojedinělé případy,“říká renomovaný hráčský agent Viktor Kolář ze společnost­i Sport Invest Internatio­nal. „Slavia kupuje cizince, který má nějakou historii. Není to domestik. Jestli ho chcete, musíte ty peníze dát. Kdyby nešel do Prahy, půjde třeba do Belgie. Proto Slavia musela vyplatit evropskou tržní hodnotu.“

Trend: hráči bez smlouvy

Slavia má po letech bídy s mohutnou podporou čínského kapitálu titulové ambice. Ale nákup přesahujíc­í 30 milionů, to bývá riskantní investice. Tedy v českých reáliích, kde se tato suma zhruba rovná ročnímu rozpočtu nejchudšíc­h ligových týmů. Z historie se dá vyčíst, že když někdo dal podobné peníze, většinou z toho byly rozpaky. Opravdu dobří fotbalisté odcházejí rovnou do ciziny, ne do české ligy.

„Řekl bych, že cena top fotbalisty pro českou ligu je v rozmezí deseti až patnácti milionů,“přidává se Daniel Smejkal ze společnost­i IFM-M agenta Dalibora La- ciny. „Je jiná doba, méně peněz, ale jsou samozřejmě i výjimky. Trend je spíš brát hráče, kterým končí smlouva a jsou zadarmo. To je třeba případ Milana Nitrianské­ho, kterému jsme teď pomáhali k angažmá v Liberci.“

Jelikož české kluby šetří a nedávají už tak často dlouhodobé smlouvy, dá se čekat, že hráčů bez kontraktu, tedy zadarmo, bude čím dál víc. „Ale neřekl bych, že zájem o ně vylétne jako teď akcie pokémonů,“usmívá se Kolář. „Takových hráčů bude víc, což neznamená, že budou mít požadovano­u kvalitu.“

Rekord drží sparťan Németh

Už dřív si sparťanský majitel Daniel Křetínský postěžoval, že dávat 20 milionů korun za fotbalistu z české ligy je nesmysl. „Myslel jsem si, že to nikdy neřeknu, ale s panem Křetínským musím naprosto souhlasit,“reagoval tenkrát Adolf Šádek, generální manažer Plzně.

Jak už ale bylo řečeno, Van Kessel je trochu jiný případ. Na druhou stranu přichází ze Slovenska – a tamní soutěž rozhodně nestojí výš než česká liga. Slavia po něm však mocně toužila, proto se finančně odvázala. A Van Kessel bude pod enormním tlakem.

Vždyť jen dva hráči v historii české ligy stáli víc. Rekordmane­m, ale také synonymem pro absolutní propadák je Szilárd Németh. Před 19 lety za něj Sparta poslala Slovanu Bratislava 35 milionů. Nedal jediný ligový gól a smlouvu ukončil předčasně po čtvrt roce! O milion méně stál v březnu 2002 Štěpán Vachoušek, jehož tenkrát z Teplic vykoupila Slavia. Tohle spojení vyšlo. Vachoušek patřil k oporám a vršovický klub ho prodal se ziskem kolem 50 milionů do Marseille.

Bude v dohledné době rekordní transfer překonán? „Nemyslím si,“neváhá Kolář s odpovědí.

Fotbalovou Slavii má gólově táhnout útočník Gino van Kessel, za kterého dal pražský klub Trenčínu 32 milionů korun! Odpovídá tahle suma české realitě?

Prodat do zahraničí dnes umí i menší kluby

Před lety byla v české lize magická hranice 25 milionů korun. Tolik stáli například Slepička, Došek, Voříšek, Hloušek, Vydra či Lukáš Zelenka. Promarněný talent Pacanda tuhle částku dokonce o tři miliony překonal.

Dnes je jiná doba. Ceny výrazně klesly. „Za špičkového hráče v české lize by kluby neměly platit víc než 15 milionů korun,“myslí si i Kolář. „Stále vidím u českých klubů velkou ostražitos­t utrácet peníze na vstupu.“

I tak někdy menší české celky žádají po nejbohatší­m triu Sparta, Slavia, Plzeň na české poměry přemrštěné částky. Důvod? Zatímco dřív bylo nutností prodávat hráče do ciziny přes mužstva, co hrají poháry, dnes i menší kluby umějí zobchodova­t fotbalistu přímo s cizinou. Jsou tak při jednání sebevědomě­jší. „Ale nemá to velký efekt. Bohaté české kluby nezaplatí přemrštěné sumy jen proto, že hrají poháry,“říká Kolář. „Je ale pravda, že Slavia za některé hráče dává větší peníze, než je jejich tržní hodnota. Vysvětlení je: nechtějí čekat, chtějí být úspěšní a otupit konkurenci.“

Ke Slavii se může s třicetimil­ionovou investicí brzy přidat i Sparta, která by chtěla svého bývalého útočníka Václava Kadlece z dánského Midtjyllan­du. Ten za něj zaplatil v zimě 2 miliony eur Frankfurtu.

Sparta, která za duo Krejčí–Schick nyní vydělala 8 milionů eur, je údajně připravená nabídnout přes milion. Na rozdíl od Slavie ale přesně ví, co za to dostane.

 ?? Nizozemec Gino van Kessel přišel s pověstí kanonýra, góly po něm chce i Slavia. FOTO SLAVIA. CZ ?? Slávistick­á posila.
Nizozemec Gino van Kessel přišel s pověstí kanonýra, góly po něm chce i Slavia. FOTO SLAVIA. CZ Slávistick­á posila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia