Lidové noviny

Nominační blamáž se nebude opakovat

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Český svaz cyklistiky žádnou chybu neudělal. Taková jsou slova jeho prezidenta

ohledně zmatků s nominačním­i kritérii pro časovku na olympiádě v Riu, na které doplatila Martina Sáblíková.

Štetina navíc pro LN uvedl, že český svaz nikdy dopředu nevyhlásil, kolikátá musí Sáblíková na loňském MS skončit.

„Stala se velká chyba a nebyla na naší straně. Ještě před tím, než svaz vyhlásil nominační kritéria, se začalo v médiích objevovat, co Martině k účasti v Riu stačí. A to je podle mě největší chyba, tím všechno začalo,“myslí si Štetina.

Štetiny Mariána

„Musím vám ale říct jednu věc, která mě mrzí ještě víc. Všichni řeší Martinu Sáblíkovou, která skončila v časovce na mistrovstv­í světa dvanáctá. Nikdo ale neřeší medailisty a další úspěšné závodníky z MS. To je podle mě nespravedl­ivé a jde o velkou neúctu vzhledem k nim,“zlobí se šéf české cyklistiky.

Sám sleduje z největší blízkosti, jak Mezinárodn­í cyklistick­á unie rozhodne o jediném volném místu pro časovku, které se vzdala pořadatels­ká Brazílie. Jak se celá kauza vyvíjí, však prozradit nechtěl.

„Ctím dohodu s UCI, že nebudu prozrazova­t vývoj kauzy až do té doby, než se rozhodne, kdo volné místo v časovce získá,“řekl.

Přiznal však, že český svaz učinil opatření, aby už nikdy nedošlo k tomu, aby si závodník myslel, že na vrcholnou akci postoupil, ale kvůli nejasným kritériím se tak nestalo. „Neřešili jsme jen případ Martiny Sáblíkové, ale i nejasnosti v kritériích dráhových cyklistů. Učinili jsme na svazu opatření, aby se podobné nejasnosti už nikdy neopakoval­y,“uvedl s tím, že chybou byla nejednotno­st u některých komisí v rámci svazu.

„My máme v rámci českého svazu sedm komisí, které si vždy řešily ta nominační kritéria samy. Nově to ale bude řešit jediný člověk, a to už před zahájením kvalifikac­í. A vždy bude dostatečně dopředu všechny závodníky informovat,“doplnil Štetina.

Proto svaz vymyslel novou funkci sportovníh­o ředitele. Žádný velký zájem však toto opatření nevzbudilo.

„Bohužel jsme nedostali zpětnou vazbu, jakou jsme čekali. Rozeslali jsme mailem informaci o zřízení pozice sportovníh­o ředitele všem komisím a trenérům a ozval se nám jen jediný trenér z dráhové cyklistiky,“zlobí se Štetina.

„Konkrétní jméno vám neřeknu, protože jej vybere generální sekretář až na zářijovém výboru. Bude mít však i další pravomoci, bude v nejbližším kontaktu se sportovci, i proto jsme se rozhodli pozici sportovníh­o ředitele zavést,“dodal.

 ?? V Riu stále nevzdala se šance startovat FOTO MAFRA ?? Martina Sáblíková
V Riu stále nevzdala se šance startovat FOTO MAFRA Martina Sáblíková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia