Lidové noviny

Království za kolo. Ventoux byl chaos

Tour de France

-

Lídr Tour de France Chris Froome byl ve 12. etapě sražen z kola a utíkal pak bez něj po silnici k Mont Ventoux.

ritů. „Adieu, maillot jaune,“křičel hlasatel. Sbohem, žlutý trikote. V pořadí po etapě měl najednou na šestém místě minutovou ztrátu na prvního Yatese. „Ventoux plný překvapení,“ulevil si.

Šlo o horskou etapu. V té neutralizo­vaná zóna posledních tří kilometrů neplatí. „Pokud projel Froome na kole cílem, má dostat podle pravidel takový čas, ve kterém projel, bez ohledu na okolnosti,“říkal mezinárodn­í rozhodčíMi­roslav Janout. Jenže jury se usnesla, že šlo o „zásah vyšší moci“a po hodině přidělila jemu i Portemu čas, v němž dosáhl cíle Mollema. Froome byl opět žlutý! „Neměli tak rozhodnout,“soudil Janout. „Když začnete tvrdit, že pád nezavinil, že to nebyla jeho vina, ohýbáte tím jednoznačn­ě hovořící pravidla. Může to být precedent pro další akce.“

Diváci, i ti nezodpověd­ní, jsou součástí cyklistick­ého hřiště. „Takové nehody se prostě stávají,“podotkl Alejandro Valverde zMovistaru. Jemu i Kolumbijci Quintanovi před kolizí Froome odjel.

O pět dní dříve byl lídr týmu Sky potrestán pokutou 200 švýcarskýc­h franků za nevhodné chování, když v Pyrenejích pěstí odehnal příliš dotěrného kolumbijsk­ého fanouška. Vzápětí Froome apeloval na diváky: „Prosím, neběhejte podél jezdců, je to velmi nebezpečné.“

Tentokrát však Mont Ventoux doslova praskal ve švech. „Na trati nebyl už žádný prostor pro cyk- listy ani pro motorky,“tvrdil Geraint Thomas ze Sky. Rovněž Roman Kreuziger líčil: „Fanoušci byli dnes namotivova­ní až přemotivov­aní a nebezpeční.“

Zkrácená, dvoutřetin­ová ikonická hora tak nachystala ještě větší cyklistick­é drama, než by možná nabídla ve své původní 15kilometr­ové podobě.

Kilometr nad stařičkou chatou Chalet Reynard, ke které se sesunul cíl, les mizel, krajina se otevírala a silný vítr cloumal s chodci. Na silnici zde kdosi zeleným sprejem nastříkal: „Ventoux amputován. Díky, Prudhomme.“

Šlo o ironicky míněný vzkaz, pochopitel­ně. Řediteli závodu Prudhommov­i fanoušci vyčítali, že jim od úst sebral lahůdku.

Nahradila ji improvizac­e. V cíli na Chalet Reynard chyběly tradiční videostěna i provizorní tribuny. Signál na mobilu kolísal mezi jednou čárkou a žádnou. Nevyrostla tu ani nafukovací brána posledního kilometru. Ještě by ji to odfouklo.

Desetitisí­ce diváků, kteří původně chtěli fandit na vrcholu hory, sešly níž. Ti zahustili už tak hustou kaši lidí, lidiček a podivných postaviček, které tu pobíhaly v kostýmech Supermana, barokních šlechtičen či gorily. Na silnici se před cílem vytvářel čím dál větší špunt. A pak už ten špunt nešlo vyndat.

„Principem je, že v takových stoupáních mají být minimálně na poslední třech kilometrec­h

12. etapa (Montpellie­r – Mont Ventoux, 178 km): 1. De Gendt (Belg./Lotto) 4:31:51, 2. Pauwels (Belg./Dimension Data) -2, 3. Navarro (Šp./Cofidis) -14, ...26. KREUZIGER (Tinkoff) -6:51, 77. VAKOČ (Etixx-Quick-Step) -21:26, 124. BÁRTA (Bora-Argon) -25:25.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 57:11:33, 2. Yates (Brit./Orica) -47, 3. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -56, ...14. KREUZIGER -3:14, 108. BÁRTA -1:49:35, 127. VAKOČ -2:01:30.

Doplatil i Kreuziger

Hlavní pole v tu chvíli takřka zastavilo, čímž zároveň umožnilo uprchlíkům bojovat o etapu. Mezi těmi, kteří na tuto náhlou změnu rytmu doplatili, byl také Roman Kreuziger. „Pak se mi nafoukly nohy a už jsem se nedostal zpátky do tempa. Tohle nebyl dobrý den,“líčil po sestupu na třinácté místo pořadí.

Bojoval poté ve skupince rovněž trpícího Dana Martina. Když se blížil v cíli, uviděl před sebou žlutý dres Frooma. „To mě zaskočilo,“přiznal.

Na rozdíl od něj však Brit žádné časové následky šílené etapy nenesl. Fanouškovs­ký humor už tak mohl přijímat s úsměvem.

Zde je jeden z obzvlášť povedených tweetů: „Koupal se Froome ráno? V tom případě dneska absolvoval kompletní triatlon.“

 ?? Doplatil na kolizi v závěru etapy poškozeným kolem. Než dostal vhodné náhradní, musel lídr závodu chvíli běžet. FOTO REUTERS ?? Chris Froome
Doplatil na kolizi v závěru etapy poškozeným kolem. Než dostal vhodné náhradní, musel lídr závodu chvíli běžet. FOTO REUTERS Chris Froome

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia